ÉRDEKEL AZ ÚJ INFOVILÁG
 Infovilág | a hiteles hírportál

Nyomtat        - http://infovilag.hu/
:: Egyéb :: Jó szívvel ajánljuk ::

Idézettel fizethető a kávé a költészet világnapján
2017-03-16 11:58

Március 21., kedd: a költészet világnapja. Miként hazánkban tavalyelőtt és tavaly, akként az idén is minden idézet, ismert, vagy éppen frissen költött saját szösszenet fizetőeszközzé válik azokon a helyeken, ahol Meinl-kávét kínálnak a vendégnek. Az irodalomszeretőnek vagy éppen fűzfapoétának semmi egyéb teendője, mint az asztalkákra kirakott formanyomtatványra firkantani egy-egy verssort, világmegváltó saját gondolatot…

Harminchét ország ezerötszáz helyszínén fizethet a vendég ily módon az idén 155 esztendős osztrák kávé- és gyarmatáru-kereskedő cég – valljuk meg, a kényes ízlést is kielégítő –kávéjáért. Persze egy-egy csészéről, pohárról van szó. A lényeg a hangulat, a gondolkodás, az irodalom szeretete a bécsi kávépörkölő és kávéházi kultúra népszerűsítése – reklámozása.

Takács Péter, a Meinl magyarországi ügyvezetője mondta ma délelőtt a Magvető Kiadó napokon belül megnyíló fővárosi kávéházában: a céget erős kötelékek fűzik a költészethez, hiszen a bécsi kávéházi kultúra nem csupán egy sajátos életmód. A művészekre és írókra gyakorolt ihlető hatása is közismert.

Talán még a bécsinél erősebb kisugárzásuk volt (és van bizonyára ma is) a magyar kávéházaknak, mindenekelőtt a fővárosiaknak, és persze azon túl egy sor nagyvárosénak (Győr, Pozsony, Debrecen, Nagyvárad, Szeged, Pécs…). Karinthy Frigyes legendás törzsasztalt működtetett a budai Hadik kávéházban, oda hordta a postás a leveleit, és ott hívták telefonon barátai, ismerősei, kiadói is. József Attila a Japán kávéház törzsvendége volt. Kiss József költő és szerkesztő törzshelye a pesti Centrál kávéházban volt, ott készült A Hét és a Nyugat sok-sok lapszáma. Költő- és iróóriások ülték körül a „kerek asztalt”: Ady Endre, Mikszáth Kálmán, Bródy Sándor, Molnár Ferenc, Ostvát Ernő, Heltai Jenő, Babits Mihály és még sok kiválóság.

Az ugyancsak pesti New York kávéház is helyet adott a Nyugat jeleseinek: Szép Ernőnek, Móricz Zsigmondnak, Babits Mihálynak, Füst Milánnak, Kosztolányi Dezsőnek… Az nem tudható, hogy milyen kávét ittak, lehet, hogy éppen a kis mór fiúról világhírűvé vált Meinl kávéját, de az igen, hogy e kávéházi asztalkákon remekművek, költemények, cikkek, novellák, regények íródtak, és a vendég máig meghatottan tér be valahányba, érzi e megszentelt helyek tiszteletre méltó légkörét.      

Visszatérvén eredeti mondandónkra: a március 21-i költészet napján Meinl-kávét forgalmazó, hetvennél több helyszínen fizethet a vendég versel, idézettel. Természetesen mindenekelőtt itthon, bár ha aznap éppen Bécsben időzik, a Grabenen még működő Meinlnél is biztosan megteheti. Sőt, Ausztria, Szlovénia, Horvátország, Szerbia, Románia, Ukrajna, Albánia, Bulgária, Görögország sok városának egy vagy több kávéházában is. A magyarországi helyszínek itt megtekinthetők, érdekes tanulmányozni a listát.

Az ám, el ne feledjük, Londonban az idén is fölállítják az idézetek fáját, ahol a legeredetibbeket bárki elolvashatja majd.

A Meinl-kezdeményezésről éppen esztendővel ezelőtt megjelent cikkünk – Vers, idézet – Meinl-kávéval – kattintás után itt elolvasható.  

 

Felelős szerkesztő: Kulcsár László.
A szerkesztőség címe: 1172 Budapest, XII. utca 33.
Telefon: 06 1 550 00 83
E-mail: infovilag@infovilag.hu

copyright© 2010. http://infovilag.hu/                    Powered by SiteEngine Wombat