Apor Vilmos embermentő és vértanú püspökre emlékeztek Győrött halála 70. évfordulóján Boldog Apor Vilmos vértanú püspökre emlékeztek ma Győrött pappá szentelésének 100., halálának 70. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen és kiállítás-megnyitón. A város posztumusz díszpolgára az elnyomottak és az üldözöttek segítője volt. A harmadik zsidótörvény érvénybe lépése után kezdte meg püspöki működését, és mélyen átérezte az egyház felelősségét, azonban tiltakozása, kérelmei, a zsidók érdekében küldött táviratai hiábavalók voltak. A hozzá fordulók egy részét bújtatta, illetve továbbküldte Angelo Rotta nunciushoz vagy nővéréhez, Apor Gizellához, aki a Magyar Vöröskereszt főnökasszonya volt. A nuncius 1944-ben ezrével írta alá az oltalomleveleket, melyeknek birtokosai a Vatikán hivatalos, diplomáciai védettségét élvezték.
Újabb ENSZ bírálat Orbánéknak: védjék, ne üldözzék a menekülteket! (Klubrádió, Yahoo/Reuters) Az illetékes ENSZ-szervezetet felháborította a magyar bevándorlási kérdőív. A Menekültügyi Főbiztosság szóvivője úgy véli, a kérdések sokkolóak, mert összefüggést sugallnak a migráció és a terrorizmus között. Arra is kitért, hogy megdöbbentőaz OrbánViktor által jegyzett bevezető, mert az fenyegetésnek minősíti a bevándorlókat. A genfi tájékoztatón a szóvivő felhívta a figyelmet arra is, hogy a kormánynak harcolnia kell a hátrányos megkülönböztetés és az idegengyűlölet ellen, ha viszont összeköti a kettőt, akkor éppen az ellenkezőjét teszi annak, mint, ami a dolga lenne. Megjegyezte, a kérdések megfogalmazása gerjeszti az ellenségességet a migránsokkal szemben.
Libération: Orbán Viktor rálicitál az idegengyűlöletre Amerikai emberi jogi szervezetek aggódnak a magyarországi kisebbségek miatt – ezzel a címmel számol be a Washington Times a kongresszusi albizottságban tartott meghallgatásról. A Human Rights First alelnöke kifejtette, hogy az erősödő nacionalizmus, a tekintélyelvűség, az állami korrupció, az antiszemita és rasszista pártok növekvő ereje, valamint a fokozódó orosz befolyás mind-mind akadályozza a jobb viszony kialakulását az USA-val. – A francia Libération cikkében azt írja, Orbán Viktor rálicitál az idegengyűlöletre. Az utóbbi hetekben xenofób graffitik jelentek meg Budapesten – a gyűlölet kelései: „Kifelé a bevándorlókkal, a piszok, élősködő fajtával!”
Halálbüntetés, menekültek: vita a magyar helyzetről, alapjogokról és az uniós értékekről Orbán Viktor miniszterelnöknek a halálbüntetés újra-bevezetésével kapcsolatos megjegyzései, és a magyar kormány által a migránsokkal kapcsolatban elindított nemzeti konzultáció kapcsán a magyar helyzetről vitázott kedden a Parlament Frans Timmermans bizottsági alelnök, a lett tanácsi elnökség és a magyar miniszterelnök részvételével. A vitát az Európai Parlament elnöke, Martin Schulz nyitotta meg, aki Orbán Viktor miniszterelnök üdvözlését követően a tagállamokat képviselő Tanács lett elnökségének adta meg a szót.
Formálódik a szélsőjobbos magyar kormány? Orbán Viktor miniszterelnök még jobban eltávolodik az európai értékektől – írja a Foreign Policy, amely leleplezi a magyar kormány (nem Magyarország, nem a magyarok, nem a magyar nép!) erősen Európa-ellenes álláspontját, hogy a bevándorlást etnikai kérdésként veti fel, és a xenofób érzelmekre játszik. A volt belga külügyminiszter, Louis Michel úgy reagált: az, hogy következetesen bűnözőkként bélyegzik meg a migránsokat, csakis a szélsőjobbos populizmusból eredhet, amelynek alapvető ideológiai gyökere a xenofóbia. A kérdés ezek után az, vajon Orbán tényleg csatlakozott-e a szélsőségesekhez és ily módon Magyarország lett-e az első uniós tagállam, amelyet szélsőjobbos kormány irányít?
Orbán unja, hogy ő az EU fekete báránya – nem engedett Európában vállalhatatlan elveiből Értelmetlen rituális szertartásnak minősítette az Európai Parlamentben lefolyt vitát Orbán Viktor amikor utólag a sajtó elé állt. A magyar kormányfő a vitában szokásos szabadságharcos pózában próbálta védeni a védhetetlent és kedvenc gumicsontjait  – mondta el jelentésében Nemes Gábor, a Klubrádió brüsszeli tudósítója. – Harciasságából  Orbn semmit sem vett vissza ugyan, de jelezte, hogy nem túl szórakoztató dolog mindig fekete báránynak lenni, sőt egy kérdésre válaszolva azt is elismerte, hogy a vitatott kérdéseknél, tehát a halálos ítéletnél és a migrációs nemzeti konzultációnál az ő nyers és egyenes megfogalmazásai saját pártcsaládján belül is a korábbinál kevesebb támogatásra találnak. (Kép: EPA / Jakub Kaminski.)

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10   >