Huszadik konjunktúrajelentés – javult a német befektetők véleménye Magyarországról Éppen húsz évvel ezelőtt, 1994-ben készítette el a Német–Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara az első, átfogó tanulmányát a Magyarországon működő német vállalatok tapasztalatairól. Azóta rendszeresen közzé teszi felmérését hazánk gazdasági fejlődéséről és a befektetők hangulatáról. A huszadik konjunktúrajelentés mai bemutatóján elhangzott: jó hír Magyarország megítélésének javulása, ám az már kevésbé, hogy elvesztette éllovas helyét, amit a kilencvenes évek elején töltött be. Ma a régió középmezőnyébe tartozik, és a kilencedik helyet foglalja el. Húsz éve még a külföldi, s elsősorban a német befektetők legkedveltebb célpontja volt, bár ma is sokan hozzák el tőkéjüket, nyitnak-bővítenek nálunk üzemeket.
A Jobbiknak tesz gesztust Orbán – a Fidesz sem határolódik el egyértelműen Horthytól Szoros kapcsolatot lát a német közszolgálati rádió a budapesti, Szabadság téri szobor alapján a Fidesz és az újnácik között. A Deutschlandfunk emlékeztet: az ellenzék szerintOrbán Viktora lépéssel a Jobbiknak tesz gesztust. Az európai szélsőséges mozgalmak, illetve populizmus egyik szakértője a brüsszeli félelmekkel ellentétben nem vár jobbra csúszást a jövő hónapban esedékes EP-választásokon – írja a Der Standard. A Bloomberg tudósítása szerint a magyar külügyminiszter szerint az Európai Unió szélesebb körű szankciókat rendel el, ha a legcsekélyebb bizonyíték is azt támasztja alá, hogy az orosz csapatok behatoltak Ukrajnába.
Kishantos: értelmetlen pusztítás, önbíráskodás – a Greenpeace levele a miniszterelnöknek A Greenpeace mélységesen elítéli a húsvét előtti hétvégén Kishantoson történteteket, hiszen jogállamban ez az értelmetlen pusztítás, az önbíráskodás elfogadhatatlan. Ezért nyílt levélben sürgős intézkedést kértünk Orbán Viktor miniszterelnök úrtól: védje meg a kishantosi biogazdaságot, és haladéktalanul váltsa le a károkozás felelőseit – dr. Bitay Mártont, az állami földügyekért felelős államtitkárt, valamint a Nemzeti Földalapkezelő (NFA) vezetőit –, mivel bebizonyosodott, hogy nem a jog, hanem az erőszak oldalán állnak.
A „Viktátor” győzelme maradandó kárt okozhat a fiatal magyar demokráciának Cas Mudde, a Georgia-i Egyetem tanára is kimutatta, miként tette lehetővé a Fidesz a maga számára jogi eszközökkel a kétharmad elérését. Az amerikai professzor, a szélsőségek kutatója szerint az EU és az USA is a saját gondjaival van elfoglalva, ezért nemigen figyelt oda, hogyOrbán Viktor, a „Viktátor” győzelme maradandó kárt okozhat a fiatal magyar demokráciának. Pedig a választási játékszabályokat már előre lényegesen átalakították és bírálók arra figyelmeztettek, hogy a rendszer nagyon is a Fidesznek kedvez.
Hogyan lett 2/3 a 45%-ból? – az EP-választások után el kell dönteni, alkalmas-e még Magyarország az EU-tagságra Paul Krugman blogjában Kim Lane Scheppele ezúttal – a közgazdász Bánkúti Miklóssal és a matematikus Réti Zoltánnal azt elemzi, hogy miként érhetett el a Fidesz 45%-kal kétharmadot, bár az alkotmányozó többsége egy hajszálon, egyetlen helyen múlott. A Neue Zürcher Zeitung cikke szerint tökéletes győzelmet aratottOrbán Viktor, bár a kétharmadra igazából már nincs szüksége, hiszen a múlt négy évben keresztülvitte az új alaptörvényt és a rendszer mélyreható módosítását. A Der Standard a német megszállási emlékművel foglalkozik, a Deutschlandfunkban Paul Lendvai pedig úgy vélekedik, hogyOrbán Viktorúgy lesz immár harmadszor kormányfő, hogy mindenáron ragaszkodik a hatalomhoz, pedig ő veszélyes ország jövője és Európa számára.
„A Führer-demokrácia, mint Európát fenyegető veszély” – Die Führer-Demokratie als Gefahr für Europa Az osztrák Der Standard című napilap vendégkommentárjában a bécsi Egyetem egyik tanára megállapítja: az orbáni neo-tekintélyuralmi rendszer 1989 óta a baloldal kudarcára alapoz. „A Führer-demokrácia, mint Európát fenyegető veszély” című elemzésben Wolfgang Müller-Funk szerint hiba lenne a választás eredményére leereszkedő felháborodással reagálni, mert akkor a történteket csupán egy olyan nárcisztikus, felkapaszkodott ember lelkialkatára vezetnénk vissza, aki soha többé nem akar választásokat veszteni.

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10   >