15. AV Trend & Hifi Show
Történelmi üzenetek továbbítója – Csepel, szikratávíró állomás, 1914–2014 A technika, a rádiózás történetének nagykönyve szerint éppen száz esztendővel ezelőtt, 1914. november 1-jén kezdte meg működését a csepeli szikratávíró állomás. Megépítését azután határozták el, hogy Ferenc József császár és király az év július 28-án „mindent megfontolt, mindent meggondolt”, fegyverrel próbálta a birodalom országai számára a belső nyugalom és az állandó külső béke „nélkülözhetetlen biztosítékait megszerezni”. Azaz: kitört az I. világháború. A képen a távírászok "kopogtatója", a Morse-billentyű.
címkék: 
A nacionalizmussal ruletteznek Magyarország önkényes hatalmasságai Az internetadó elleni tiltakozások annyira magukra vonták a világsajtó figyelmét, hogy még a német közszolgálati televízió gyermekműsora is foglalkozott velük – írja a Wall Street Journal. Negyedszázaddal a berlini fal leomlása után a magyar kormányfő azt hiszi, hogy a nyugati kapitalizmus haláltusáját vívja. Most viszont az a kérdés, hogy Orbán újjáépíti-e azokat a falakat, amelyek bezárják a polgárokat – tudósít az Independent. Dalos György a Neue Zürcher Zeitungnak írt kommentárjában azt fejti ki, hogy a nacionalizmussal ruletteznek Magyarország önkényes hatalmasságai. Rövidzárlatnak minősíti Orbán Viktor részéről az internetadót a német közszolgálati rádió kommentárja. Orbán elszámította magát: évek óta úgy látszott, hogy a politikus a saját nacionalista világképének megfelelően tudja átalakítani az országot, ám az internetadó miatt hirtelen masszív ellenállásba ütközött – ezt már a Süddeutsche Zeitung írta.
Tőkepiacok: vihar előtti csend – amerikai tudósok új prognosztizáló modellt dolgoztak ki A Miami Egyetem fizikusokból, természettudósokból, informatikusokból és pszichológusokból álló tudóscsoportja olyan modellt dolgozott ki, amelynek alapján hitelesen prognosztizálhatók a valószínűsíthető komolyabb tőkepiaci elmozdulások, a ritkán előforduló igazi tőzsdekrachokat is beleértve. A modellező tudóscsoport vezetője, dr. Neil Johnson, a Miami Egyetem fizika tanszékének vezetője, volt oxfordi professzor – akinek számos publikációját idézte a Wall Street Journal – az Alapblognak adott interjújában elmondta, hogy olyan helyzet érzékelhető most – legalábbis a modellszámítás alapján –, mint amilyen nagy piaci rengések közvetlen formai előzménye szokott lenni.(A képen: Zentai Péter.)
Orbánék számára a megsemmisítendő célpont a nyugati demokratikus modell Az biztos, hogy az amerikai korrupciós vád és az új adó együtt politikai vihart kavart. Ám az ellenzék megosztott, nincs olyan vezetője, aki megkérdőjelezhetni Orbán hatalmát. „Budapesti ősz: a demokrácia kiüresítése Európa szélén” címmel közöl a brit Guardian hosszú elemzést Magyarországról, mindjárt az elején kiemelve, hogy Orbán Viktor a szabályok átírására használja fel hatalmas többségét, csak éppen nem az ország érdekében. Az állapotok bemutatását a riport a kishantosi biogazdaság bosszúból végrehajtott felszámolásával kezdi.
Az internetadó elleni megmozdulások a külföldi sajtó fókuszában – Magyarország az 1930-as évek felé menetel Másodszor is tízezrek tüntettek az internetadó ellen Budapesten és az ország számos városában is. A Washington Post cikke szerint a megmozdulás azt jelzi, hogy erősödik az elégedetlenség az orbáni hatalom-központosítással szemben. A Reuters szerint a tömeg antidemokratikusnak tartja a tervezett adót. A Bloomberg azt írja, hogy a tiltakozások nem buktatják meg a kormányt, de a javaslatot felvizezhetik a következő napokban.
Magyarországon tömeges ellenállás van kialakulóban – birkózás az orbánomics költségeivel Az internetadó és a vele szembeni ellenállás áll a ma reggeli külföldi újságok célkeresztjében. Elemzik a magyar–amerikai kapcsolatok negatív fejleményeit is, és arról is szó esik, hogy kell-e, például, szankciókat alkalmaznia az Európai Uniónak. – Főleg a felzárkózó gazdaságokra nézve igaz, hogy a gazdasági növekedést, az okostelefonok elterjedését, valamint az internet-hozzáférést akadályozzák azok a kormányok, amelyek emelik a számítástechnikára kivetett adókat – írja a New York Times. Ráadásul a veszteségek gyorsan növekednek. Ezt tartalmazza az a jelentés, amelyet egy washingtoni kutatócsoport adott ki és megállapításainak időszerűségét alátámasztotta a Budapesten tartott tüntetés.

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10   >