17. AV Trend & Hifi Show
Budapest és Varsó kész elhatárolódni az EU-tól, ám gazdaságilag függ Brüsszeltől Bibó Istvánt idézve: „Szabadság a nemzet ellen” címmel jelentette meg a Worldcrunch Dominique Moisi francia politológia-professzor elemzését az európai demokrácia hanyatlásáról. Azzal indít, hogy Orbán Viktor tavaly nyáron meghirdette a multikulturalizmus végét, majd az idén a brit miniszterelnök egy lépéssel még tovább is ment, amikor kijelentette, hogy ha valaki azt hiszi, hogy világpolgár, akkor igazából a semminek a polgára. A kérdés Trump győzelme után az, vajon a magyar miniszterelnök véleményét lehet-e a demokratikus világra kiterjedő kulturális ellenforradalom nyitányának tekinteni, illetve hogy amit Orbán és Kaczynski beindított, az elkerülhetetlen populista hullám-e.
Orbán gondoskodik a Magyarország és Románia közötti haragról Az unió biztonságáról, gazdasági helyzetéről valamint a migránspolitikáról tárgyalt nem hivatalosan Krakkóban Orbán Viktor és lengyel kolléganője – adja tultula  The New York Times/The Washington Post/AP. A jövő csütörtökön esedékes EU-csúcsértekezlet előtt egyeztették álláspontjukat, miután azok közé tartoznak, akik több vonatkozásban is élesen kifogásolják Brüsszel irányvonalát, ideértve a kvótatervet. Azon felül több önállóságot akarnak a tagországoknak. Lengyel források úgy tudják, hogy a miniszterelnök ma találkozik Kaczynskival is, de az biztos, hogy előadást tart a Jagelló Egyetemen közép-európai történészeknek és kutatóknak.
PISA-jelentés: az MTA kiemelt stratégiai célja az oktatás fejlesztésének sokoldalú támogatása Az oktatási teljesítmények javítása közügy, de különösképpen érdeke a tudományos kutatói közösségnek. A romló iskolai eredmények egy sor területen a tudásalapú társadalmi-gazdasági fejlődés gátjává válnak. Ugyanakkor a PISA-mérések megmutatták azt is, hogy megfelelő beavatkozásokkal hatékonyan lehet az eredményeken javítani. Bármilyen szintről előbbre lehet lépni, és fel lehet jutni akár a csúcsra is. A napokban közzétett PISA-eredményeket elemzi Csapó Benő (a képen) egyetemi tanár, a Szegedi Tudományegyetem Neveléstudományi Intézet és az MTA-SZTE Képességfejlődés Kutatócsoport vezetője, az MTA Közoktatási Elnöki Bizottságának tagja, neveléstudományi kutató, 2005-14 között a PISA Igazgatótanácsának tagja, 2009-14 között alelnöke az mta.hu-nak adott interjújában.  
Ausztria megmutatta: megnyerhető a harc a populizmus ellen A német kancellár példája azt mutatja, hogy a jó szándékból nem mindig következik jó politika – állapította meg a The Washington Post. Mert: a kancellár befogadta ugyan tavaly ősszel a menekülteket, ám a terv nem vált be, hiszen elégedetlenséget keltett, hogy mennyibe kerül, előfordultak szociális súrlódások, nem beszélve a tömegek beáramlását kísérő nemi erőszakról, gyilkosságról, sőt terrorizmusról. A kormányfő népszerűsége zuhant, megerősödtek a szélsőséges pártok. Ma már ő is azt mondja, hogy el kell kerülni az egy évvel ezelőtti helyzet megismétlődését.
Kelet-Európában ma ismét a félelem urai irányítják a rettegés népét Orbán és Trump szorosabb kapcsolatokat akar, de a politika beleköphet a levesbe – kezdődik a Foreign Policy Magazine cikke. A világ vezetői közül Obama alatt senki sem szorult annyira a háttérbe Washingtonban, mint a magyar kormányfő, viszont ő üdvözölte a leghangosabban a megválasztott elnök győzelmét. Most arra számít, hogy közeledni tud az új amerikai kormányzathoz, miután az eddigi adminisztráció folyamatosan bírálta a migránsok és a demokratikus értékek csökkentése miatt. Idetartozott konkrétan a kerítés megépítése, hogy Magyarország udvarolt az oroszoknak, szembe ment a politikai korrektséggel és felkarolta az illiberális demokráciát.
Korrupcióellenes világnap: tízéves a Transparency International Magyarország A mai Magyar Közlönyben jelent meg: a Kormány 1719/2016 (XII.6.) Korm. határozata Magyarország kilépéséről a Nyílt Kormányzati Együttműködés (Open Government Partnership) elnevezésű (korrupcióellenes nemzetközi) kezdeményezésből, amelyhez a 1227/2012 (VII. 6.) Korm. határozat értelmében négy és fél évvel ezelőtt csatlakozott. A határozat időzítése meglehetősen sajátos, miután december 9-e a „korrupcióellenes világnap”. – Ugyancsak mai hír szerint a Transparency International Magyarország – a Holland Nagykövetség támogatásával – nagyszabású programsorozatot rendez a szervezet 10. születésnapja alkalmából a korrupcióellenes világnapon, az A38 Hajón. Ugyanott az esemény részeként kiállítás nyílik december 7-én este hét órakor.

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10   >