Az autoriter hajlamú Orbánnak nem kellene megengedni „nagy műve” felépítésének befejezését A  Der Spiegel 1956 alkalmából a lap Mécs Imre emlékein keresztül mutatja be a forradalmat, hangsúlyozza azonban, hogy az egykori halálra ítéltet világok választják el Orbán Viktortól, akivel pedig együtt mondott beszédet 1989-ben, Nagy Imre és társainak újratemetésekor. A 83 éves Mécs azonban megmaradt a polgárjogok fáradhatatlan harcosának, aki elutasít mindenfajta totalitarianizmust. Azt pedig hatalmas hazugságnak és a felkelés meghamisításának tartja, hogy a kormányfő október 23-i felszólalásaiban minden évben rendszeresen gyalázza a liberális demokráciát, a völkisch-nemzeti Magyarországot hirdeti és kiosztja Európát.
Orbán Viktor Potyemkin-Magyarországról álmodik Magyarország csendesen igyekszik megünnepelni 1956 évfordulóját, mivel feszült a viszonya több uniós szövetségesével – tudósít a Bloomberg/Yahoo. Az ellentétek oka Orbán Viktor menekült-ellenes politikája, a magyar demokráciáért érzett aggodalom, valamint Budapest baráti viszonya Oroszországhoz. Csupán a lengyel államfő vesz részt a megemlékezésen, 10 évvel ezelőtt még több mint 60 külföldi méltóság volt jelen a Kossuth téren. Nagy Attila Tibor a Méltányosság Intézettől túlzásnak tartja, hogy Orbán elszigetelődött volna az EU-ban, de az biztos, hogy nem jó a kapcsolata több nyugati vezetővel, így nem meglepő, hogy most vasárnap senki nem jön el közülük Budapestre.
Külföldi megmentőben reménykednek a bezárt Népszabadság munkatársai A Fedél nélkül ma megjelenő száma lesz alighanem a legsikeresebb a kiadvány történetében, miután a hajléktalanok folyóirata fogadta be a Népszabadság újságíróinak írásait – tudósít a Die Presse. De hát a legnagyobb példányszámú lap munkatársai maguk is az utcára kerültek. Lehetne ezen mosolyogni, ha nem volna olyan komoly a helyzet. Bennfentesek abból indulnak ki, hogy az osztrák tulajdonos azért húzta le a rolót, mert követte a gazdasági érdekeit – amihez szüksége van a kormány jóindulatára.
A Népszabadság-ügy a magyar sajtószabadság állapota miatti félelmeket táplálja Fesztiváldíjat kapott László Petra, a hírhedt operatőrnő, aki menekülteket rúgott meg, illetve gáncsolt el tavaly szeptemberben, miután azok Szerbia felől magyar területre rohantak – kezdi beszámolóját a Financial Times. Azóta vádat emeltek ellene a közrend megsértéséért, ám nagyrészt a háttérbe húzódott. Most viszont ismét reflektorfénybe került, mivel odaítélték neki Lakitelken, a Lezsák Sándor által szervezett filmseregszemle egyik elismerését. Közpénzből finanszírozott olyan alkotással érdemelte ki, amely 1956-ról szól. Mint ismeretes, annak idején 200 ezren kényszerültek elhagyni az országot. A díj időzítése ügyetlen – közvetlenül a 60. évforduló előtt –, mert felidézi egy évvel ezelőtti válságot, amit pedig a hivatalos megemlékezések mindenképpen szeretnének elkerülni.
Az embereknek elegük van a Fidesz mind inkább tekintélyuralmi stílusából A The New York Times/AP jelentése azt emeli ki Orbán Viktor müncheni felszólalásából, hogy a magyar kormányfő a 1989-i határnyitáshoz hasonlította a déli határ lezárását. Azzal érvelt, hogy amikor Magyarország 27 éve utat engedett a keletnémet menekülteknek, akkor Európa szabadságát tartotta szem előtt, akárcsak most. Meg hogy az ország csupán a kötelességét teljesíti. A tudósítás emlékeztet arra, hogy tavaly a kerítés elkészülte után tízezrek rekedtek a Balkánon, amíg csak Németország be nem fogadta őket.
Tolvaj rezsim kortársai vagyunk, de nem kell bűntársnak lenni Budapesten sok ezren tüntettek a kormányzati korrupció ellen és követelték a sajtószabadság megőrzését – aja hírül a The New York Times/The Washington Post/AP. A helyszínt az tette különösen jelképessé az Erzsébet-híd pesti lábánál, hogy a múlt héten bezárták a legnagyobb ellenzéki lapot, a Népszabadságot. A tudósítás idézi Hargitai Miklóst, az újság munkatársát, aki azt mondta, hogy egy tolvaj rezsim kortársai vagyunk, de nem kell bűntársnak lenni. A jelentés hozzáteszi, hogy a magyar média az utóbbi években lényegesen megváltozott. Egyre több írott és online orgánum, illetve rádió és tévé kerül Orbán belső körének ellenőrzése alá és onnantól kezdve hajlik arra, hogy ne tegyen fel kérdéseket a kormánynak.

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10   >