Tízezer magyar áldozat emléke – Sachsenhausen „A békét és a konfliktusok megegyezéses rendezését ösztönző szabályok alapján működő nemzetközi rend melletti kiállásra kötelezi Németországot a náci múlt – jelentette ki Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszter a sachsenhauseni koncentrációs tábor felszabadításának 70. évfordulóján rendezett megemlékezésen. Az évforduló alkalmából magyar ikertáblát is avattak a Berlin melletti egykori láger területén kialakított emlékhelyen.
Magyar bencések – São Paulo, Woodside A Magyar Bencés Kongregációhoz tartozik a pannonhalmi szerzetesek által alapított Szent Gellért Apátság is a brazíliai São Paulóban. Az első bencések még a múlt század harmincas éveiben jöttek el a távoli Dél-Amerikába, hogy az ott élő kis magyar közösség lelki gondozását felvállalják. Nova Pannonhalma néven még új központot is kialakítottak.
Áramot termel a bécsi metró A beérkező szerelvények fékezési energiáját hasznosítja az a kísérleti berendezés, amelyet a napokban helyeztek üzembe a bécsi U2-es metróvonal hardeggassei megállójában. Az így keletkező energiával a mozgólépcsőket és az állomás világítását üzemeltetnék.
Rekord Ljubljanában: a világ legnagyobb eredeti Sacher-tortája Ljubljanában, a nagy sikerű Bécs-napok alkalmából sütötték meg a világ legnagyobb, eredeti recept szerint készült Sacher-tortáját, amely természetesen rövid idő alatt el is fogyott. Az eredeti bécsi Sacher-tortát, amelynek pontos receptjét 1832, feltalálásának éve óta titokként őrzik.
Deportált magyarok – Hrastovec A közép-szlovéniai városban 2013-ban márványtáblát állítottak a jugoszláv hatóságok által 1945-ben oda deportált Mura-vidéki magyarok emlékére. Az aktust a Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzetiségi Közösség (MMÖNK) kezdeményezte. A hrastoveci várban jelenleg működő szociális intézmény vezetősége segített az emlékmű és környezete kialakításában, a magyar kormány pedig hozzájárult a költségek fedezéséhez.
EU–UNICEF-partnerség a szíriai válságban érintett gyermekekért és fiatalokért Az idei londoni donorkonferencia vállalásainak megfelelően a szíriai válság kezelésére szolgáló uniós regionális alap (Madad-alap) 90 millió eurós finanszírozást biztosít az UNICEF munkájához, mellyel olyan gyermekeket és fiatalokat támogatnak, akik a szíriai válság elől Jordániába, Libanonba vagy Törökországba menekültek.

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10   >