Egyetemes időszakos felülvizsgálat: Magyarország újra vizsgázik emberi jogokból Május 4-én, szerdán délután fél háromtól Magyarország az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa előtt számot ad az emberi jogok hazai helyzetéről az egyetemes időszakos felülvizsgálat (Universal Periodic Review, röviden UPR) eljárás részeként. Évente összesen 42 országot vizsgálnak felül – egy évben három, egyenként kéthetes ülésszakra kerül sor – így nagyjából öt évente sorra kerül mind a 193 ENSZ-tagállam.Magyarországnak ez a második felülvizsgálata, az első 2011-ben volt.
Mit kezd az EU 90 ezer gyerekkel? A hivatalos európai statisztikák (az Eurostat adatai) szerint 2015-ben csaknem 90 ezer, kísérő nélkül érkezett kiskorú kért menedéket az EU-ban. Közülük legtöbben, több mint 35 ezren Svédországban próbálkoztak. Németország a második legnagyobb befogadó, Magyarország pedig a harmadik (!), megelőzve Ausztriát. Nálunk 8805 kiskorú kért menedéket, 86 százalékuk fiú, harmaduk 14 évesnél fiatalabb. A gyerekek fele Afganisztánból indult útnak, minden hatodik közülük szíriai. Majd Eritrea, Irak, Szomália és Gambia következik a sorban. Egy év alatt csaknem négyszeresére emelkedett az Európába egyedül érkező gyerekek száma. (Foto: zdf.de)
Tüköry Lajos – Palermo Szicília fővárosában, alig harmincévesen áldozta életét az olasz nép függetlenségéért Tüköry Lajos (1830–60). Az 1848–49-i szabadságharc ifjú katonája nemzetőrként kezdte, majd Bem tábornok seregében részt vett az erdélyi hadjáratban. A világosi fegyverletétel után sok ezer bajtársához hasonlóan ő is az emigrációt választotta.
Bécsi piacok: nyitva este 9-ig – hétvégén zene, meglepetés-előadás Kísérleti jelleggel este 9 óráig tarthat nyitva két bécsi piac, hogy így vegye fel a versenyt az élelmiszerüzletekkel. A kísérlet ideje alatt a két piacnak kötelező megtartania a meghosszabbított nyitva tartást, ezt a piacfelügyelet ellenőrzi is. Ha sikeres lesz a próba, augusztustól az összes piac követheti a példát. A többiek addig zenés programokkal igyekeznek vevőket csábítani.
Vége a nyolc szűk esztendőnek az eurozónában A vártnál jobban teljesített, az év első három hónapjában a megelőző negyedévhez képest 0,6 százalékkal (éves összevetésben 1,6 százalékkal) bővült az eurozóna gazdasága és több tényező is arra mutat, hogy a fellendülés folytatódhat. A növekedés motorja a bővülő fogyasztás, a javuló munkaerőpiaci helyzet, valamint az alacsony energiaárak. 
Türr István – Róma, Nápoly Az olasz főváros Gianicolo-dombján áll Türr István (1825–1908) mellszobra. A bajai születésű, regényes életű katona az 1848-i európai forradalmak „elzúgta” után az olasz függetlenségpártiak oldalán bukkant fel, a piemonti hadseregben őt bízták meg egy magyar légió felállításával is. Giuseppe Garibaldi közvetlen környezetében 1859-től küzdött Itália egyesítéséért és szabadságáért.

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10   >