Külföld
Újra divat könyvtárba járni Bécsben Negyvenegyzer új olvasóval bővült a bécsi könyvtárak, a Büchereien Wien tagjainak a száma 2016-ban. Főleg a fiataloknak jött meg a kedve az olvasáshoz, és kedvelt az e-könyvtár-szolgáltatás is. – A gyerekkönyvek kölcsönzési listájának élén Jeff Kinney „Egy ropi naplója, 5 – A rideg való” állt.
Bécsben már több az éves bérlet, mint az autó Több rekordot is tartogatott 2016 az osztrák főváros tömegközlekedése számára: először lépte át az utasszám a 954 milliót, ráadásul már több éves bérlet van forgalomban, mint ahány személygépkocsi. Eközben tovább csökkent a jegy nélkül utazók, a bliccelők száma is.
Bécsben a teherbringára is van pénzt Bécs mindent megtesz azért, hogy lakosai autó helyett kerékpárral közlekedjenek. Ez év márciusától például akár 800–1000 euróval is támogatná, ha egy család szállítmányozásra is alkalmas új biciklit vásárolna. A teherkerékpárok az idén központi szerepet játszanak Bécs életében, mivel március 20–21-én az osztrák fővárosban rendezik meg az európai kerékpáros logisztikai konferenciát.
Minden eddiginél többen vesznek részt a 30 éves Erasmus+ programban Az Európai Unió egyik legsikeresebb programja az Erasmus. A létrejötte óta eltelt 30 év alatt lehetőséget adott a résztvevőknek, elsősorban a fiataloknak, hogy bizonyos időt külföldön eltöltve, új tapasztalatokra tegyenek szert és szélesítsék látókörüket. Magyarország 1998 óta vesz részt az Európai Unió által támogatott oktatási programokban.
II. Rákóczi Ferenc – Jindřichův Hradec Az év elején emléktáblát kapott II. Rákóczi Ferenc a dél-csehországi városkában, ahol az erdélyi fejedelem 1688–90 között a helyi jezsuita gimnáziumban diákoskodott. A régió múzeumában évtizedekig külön állandó kiállítás mutatta be a fejedelem életét és munkásságát, illetve az ehhez kapcsolódó helyi érdekességeket, ám azt a rendszerváltás idején bezárták.
Schengeni térség: javaslat az ideiglenes határellenőrzés fenntartására Az Európai Bizottság ma javasolta a Tanácsnak, hogy engedélyezze a tagállamok számára az egyes ausztriai, németországi, dániai, svédországi és norvégiai schengeni belső határokon érvényben lévő ideiglenes határellenőrzés fenntartását további három hónapra.

<   2 3 4 5 6 7 8 9 10 11   >