Óvodáztatáshoz kötött családi pótlék Kötelező óvodáztatáshoz köti a kormány a családi pótlékot 2016. január 1-jétől – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára csütörtökön a kormany.hu-val. Novák Katalin kiemelte: 20 nap igazolatlan hiányzás esetén a családi pótlék folyósítását szüneteltetik. Az intézkedés által vélhetően az óvodákban is csökken majd az igazolatlan hiányzások száma.
Magyar újítás a hatékony energiatárolásra Világszerte nagy probléma a kiugróan magas, illetve a rendkívül alacsony villamosenergia-igények kiegyenlítése, kisimítása. E kihívásra az egyik legkézenfekvőbb válasz az energiatárolás, amely azonban egyelőre nem elég hatékony és rugalmas. Egy magyar újítás bevezetése révén – a többi között az Egyesült Államokban és Németországban is – jó esély kínálkozik a megoldásra.
Széchenyiből sosem elég – a legnagyobb magyar levelei Évekig tartott előkészítő munka, szerkesztés, fordítás után nemrég megjelentek Széchenyi István (1791–1860) válogatott levelei. Az elsőleges érdem az MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpontja Történettudományi Intézetéé, de megemlítendő – mások mellett – Oplatka András neve is. A neves svájci–magyar újságíró a 19. század szellemóriásának szenvedélyes kutatója. Tíz éve alapos Széchenyi-életrajzot jelentetett meg magyarul és németül, s ő kezdeményezte a mostani kötet kiadását is.
Közös ügy a még jobb internet Versenyt hirdet a Safer Internet Program (SIP) magyarországi konzorciuma a 2015-i „biztonságosabb internet”-nap alkalmából a hazai középiskolások és felsőoktatásban részt vevők számára rövidfilm, animáció vagy riport készítésére. A verseny célja, hogy a fiatalokat, „digitális bennszülötteket” motiválja médiatartalmak előállítására a biztonságos internet témájában, és ezáltal hívja fel a figyelmet az internet számtalan lehetőségére és lehetséges veszélyeire.
Az anyanyelv az első számú hungarikum! – a Tinta Könyvkiadó újdonságai Ahol egykor könyvesbolt várta a vásárlókat, ma bank működik; ahol pedig antikvárium, ott nemzeti dohánybolt. A kiadók a gyérülő „találkahelyek” ellenére mégis megtalálják olvasóikat, sőt az utóbbi időben mintha megélénkült volna az érdeklődés. Erről beszélt ma Kiss Gábor, a Tinta Könyvkiadó igazgatója a karácsonyi kínálat bemutatóján az MTA a Nyelvtudományi Intézetében.
Elfeledett soproniak – emlékező, tisztelgő könyvbemutató A szerzők, Tárkányi Sándor és dr. Tárkányi Eszter hívják az érdeklődőket arra a könyvbemutatóra, amely december 16-án délután öt órakor kezdődik a soproni Pannonia Med Hotelban (Várkerület 75.). A maga nemében egyedülálló kötet az „Elfeledett soproniak” kiállítás teljes, sőt, némileg bővített anyagát tartalmazza könyv alakban. A bemutatón a szerzők, kérésre, dedikálják a művüket.

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10   >