Párban az elektromos hajtással: a benzines és dízel-technológia jövője Megőrzi vezető szerepét a járművek meghajtásában a dízel- és benzines technológia a következő években, sőt, a 2020 utáni időszakban is, de a világméretű környezetvédelmi kihívásokra megoldást nyújtva, alapvetőn „áthangszerelik” a fosszilis alapú energiahordozókat felhasználó hajtási rendszerek – foglalható össze a Bosch motortechnológiai előrejelzése.
Elsőként itthon: játéktervező és -elemző-képzés kezdődik a Műegyetemen A Budapesti Műszaki Egyetem gazdaság- és társadalomtudományi kara – összefogva a szakma legnevesebb képviselőivel – gyakorlatra irányuló játéktervező és -elemző-képzésbe kezd az idén szeptemberben, hazánkban elsőként. Az oktatás költségtérítéses, félévenként 600 ezer forintba kerül.
A férfiakénál jobbak a nők agyának összeköttetései Az ELTE Matematikai Intézetének PIT Bioinformatikai Csoportja közel száz alany agyi kapcsolatait leíró agygráfját vizsgálta: a kutatások szerint a nők agyának összeköttetetései sok szempontból „gazdagabbak”, illetve „jobbak”, mint a férfiak esetében. Az úttörő eredményeket a PLOS One folyóirat  július 1-jén közölte.
A Laconia-parancs – Az orvos is lőtte a vízben vergődő, fuldokló hajótörötteket „A parancsnok is karabélyt kér. Még az orvos is, akit pedig hippokratészi esküje arra kötelezne, hogy minden embernek segítséget nyújtson, fegyvert ragad, és lövi a vízben vergődő hajótörötteket... Az U–852 a hullámokon sodródó roncsdarabok között köröz. A lövedékektől átlyuggatott mentőcsónakok pillanatok alatt megtelnek vízzel, s a holtakkal és súlyos sebesültekkel együtt elmerülnek..." (Részlet Paul Herbert Freyer: Halál a tengereken című dokumentumregényéből.)
Soha nem látott képek egy üstökös aktivizálódásáról Port okádó kutak és gödrök formájában először sikerült közelről megfigyelni, hogyan válik aktívvá egy üstökös magja. Tóth Imre, az MTA Konkoly Thege Miklós Csillagászati Intézetének kutatója személyében magyar tagja is van annak a nemzetközi kutatócsoportnak, amely az Európai Űrügynökség Rosetta űrszondájával közelről tanulmányozza a 67P/Csurjumov-Geraszimenko-üstököst. A gáz- és porkibocsátási források megfigyelése alapvető ismeretekkel járul hozzá az üstökösök aktivitásának megértéséhez. A kutatócsoport a Nature-ben számolt be eredményeiről.
Történelmi vándorkiállítás: 1939–89 Kelet-Közép-Európa történelmének hatvan évét szemlélteti az a szabadtéri tárlat, amelyet ma nyitottak meg a Magyar Nemzeti Múzeum kertjében. Több mint száz fénykép, a szemtanúk visszaemlékezései, korabeli újságok címlapjai szemléltetik a múlt történéseit, különösen az 1989-et, a változások évét.

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10   >