Évente tízmillió fát fogyaszt el az ország – lakosonként 100 kiló papír Hazánkban évente átlagosan 1 mázsa papírt fogyasztunk személyenként, amelynek nagy része használat után a szemétben köt ki, ekként országosan 980 millió kiló papírhulladék keletkezik. A legnagyobb probléma mégsem a papírhulladék újra hasznosítása, környezetszennyező hatása, hanem az, hogy újból elő kell állítani.
A magyar nyelv és könyv ünnepe: ritkaságok újranyomtatva A múlt évekhez hasonlóan idén is részt vesz az Országos Széchényi Könyvtár a magyar nyelv és könyv ünnepén. Az egyik szenzáció: szeptember 2-án, pénteken és 3-án, szombaton a Magyarországon nyomtatott legrégebbi könyv, Hess András: Chronica Hungarorum című művének eredeti példánya tekinthető meg a Budavári Palota F-épület 516-os tanácstermében. A műről Bánfi Szilvia, tudományos kutató tart előadás pénteken 10 és 12 órakor, szombaton 12 órakor.
Az év legjobb ipari robotja: YuMi, az együttműködő A világ első együttműködő robotját, az ABB cég által kifejlesztett YuMit a Sanghajban rendezett China International Robot Show (CIROS) szakkiállításon az év legjobb ipari robotjává választották, és Golden Finger díjjal tüntették ki. A Kínai Gépipari Szövetség és a Kínai Robotipari Szövetség égisze alatt szervezett CIROS a robottechnológiai újdonságok bemutatására szakosodott, kiemelkedően fontos világkiállítás. 
címkék:  ABBKínaYuMiegyüttműködőrobot
A finnugor nyelvrokonságról és egy majdnem elfeledett nyelvész 50 év után végre magyarul is megjelent munkájáról A közeli múltban köszöntötték 70. születésnapja alkalmából Simoncsics Péter nyelvészt a Magyar Nyelvtudományi Társaságban. Kiss Gábor, a Tinta Könyvkiadó vezetője az ünnepeltet egy új fordításkötetével ajándékozta meg, ugyanis a kiadó erre az időpontra időzítette Thass-Thienemann Tivadar A nyelv interpretációja – A nyelv szimbolikus jelentése című kiadvány megjelenését. A köszöntés után beszélgetett munkatársunk az ünnepelt Simoncsics Péterrel.
Emlékeztető botlatókövek – Európában 60 ezer ház előtt „Egy embert akkor felejtenek el, ha a nevét is elfelejtik” – idézte Gunter Demnig a kölni rabbit, aki ezt a Talmudból idézte neki akkor, amikor a botlatókövekről beszéltek. Augusztus 9–12. között Miskolcon, Nyíregyházán, Debrecenben, Abonyban, Győrött és Budapesten 95 ház kapuja előtt helyeztek el kockakőre hasonlító rézlapokat.
Legendák és valóság: Zrínyi Miklós és Szulejmán halála Zrínyi Miklós és I. Szulejmán szultán sorsa haláluk helyszíne és időpontja miatt összefonódott. Mi történt velük pontosan Szigetvár 1566-os ostrománál, arra a Történelmi Szemle legújabb számában megjelent és most rövidítve az Infovilág rendelkezésére bocsátott - a Magyar Tudományos Akadémia internet-portálján is publikált - tanulmányában válaszol Fodor Pál és Varga Szabolcs történész.

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10   >