Budapesti Vegyi Művek – a Greenpeace intézkedésiterv-javaslata Hárompontos intézkedési tervet javasol a Greenpeace a Budapesti Vegyi Művek területén kialakult veszélyes helyzet azonnali kezelésére. Az első és legsürgősebb lépés a tűz- és robbanásveszély azonnali minimalizálása és a lakosság teljes körű tájékoztatása; a második teendő a veszélyes hulladék szakszerű elszállítása; a harmadik pedig a terület teljes megtisztítása.
Termékdíjjal ösztönzött környezetszennyezés Ez év januárjától környezetvédelmi termékdíjat kell fizetni minden elektromos vezérlésű kazán után. A termékdíj független attól, hogy takarékos-e a készülék, milyen mértékben áll újra hasznosítható alkatrészekből, van-e környezetbaráttermék-minősítése. Mértéke 57 forint kilónként, ami 3–5%-kal teszi drágábbá a modern, energiatakarékos kazánokat. Eközben a kevésbé hatékony, természeti erőforrásokkal pazarlóan bánó, a környezetet terhelő fűtőberendezések után nem kell fizetni.
Siemens-passzus a szakmai életbe Europass mobilitási igazolványban részesült a Siemens duális szakképzésében részt vevő tizenhárom tanuló. Az Európai Unió Erasmus+ programja által finanszírozott szakmai gyakorlat részeként a fiúk három hetet töltöttek a Siemens mülheimi (németországi) tanműhelyében, ahol szakmai ismereteik továbbfejlesztése mellett nyelvtudásukat is gyarapították.
Fesztivál-hangulatú mérnökviadal – okos gokartok az arénában Go-kart, Go-Bosch! címmel a Papp László Budapest Sportarénában rendezett versenyt a Bosch; a hazai műszaki képzés legjobb diákjai mérték össze tudásukat. A fesztivál-hangulatú rendezvényen nyolc magyar felsőoktatási intézmény tíz mérnökcsapata versenyzett: önjáró gokartokat kellett építeniük, amelyek „saját eszük szerint” parkolnak, emellett fúrógépből kellett önindítót, fűnyíróból pedig hibridhajtást készíteniük.
A holokauszt áldozataira emlékeztek Tokaj-Hegyalján Az északkelet-magyarországi térség fejlődésében évszázadokon át fontos szerepet betöltött magyar zsidó közösség holokausztnak áldozatul esett tagjai előtt tisztelgett a mádi zsinagógában dr. Trócsányi László igazságügyi miniszter, Ilan Mor izraeli nagykövet, Köves Slomó rabbi és Tombor András, a Tokaji Borvidék Fejlesztési Tanács elnöke.
Négyezer napelemet telepítenek Demjén peremén Áramtermelő napelemes rendszer épül ki uniós támogatással a Heves megyei Demjén külterületén. A kis híján négyezer, vékonyfilmes napelemből álló beruházás hozzájárul hazánk megújuló energetikai célkitűzéseihez, miáltal a térség részben megújuló energiából származó áramot használhat. A beruházás évente 564 tonnával csökkenti hazánk szén-dioxid-kibocsátását.

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10   >