Az ELTE kutatói az elemi részecskék nyomában A CERN Nagy Hadron-ütköztetője (LHC) a Higgs-bozon felfedezését követően az idén minden eddiginél nagyobb energián indult újra. Az új mérésekben a Pásztor Gabriella által vezetett MTA-ELTE Lendület CMS Részecske- és Magfizikai Kutatócsoport is részt vesz.
Egyre közelebb a rákos megbetegedések megértéséhez Az orvosi örökléstan egyik legnagyobb kihívására adott választ az a nemzetközi tudóscsoport, amelynek kutatásaiban Csabai István (a képen), az ELTE egyetemi tanára is részt vesz. Az úttörő eredmények a rangot adó Nature Medicine folyóirat szeptemberi számában jelentek meg.
Vitázik a világ ifjúsága: Anna és Csenge magyar színekben disputál németül Október 19–23. között Rigában versenyeznek hazánk, Cseh-, Észt-, Lett-, Lengyel-, Oroszország, Litvánia és Ukrajna a „Vitázik a világ ifjúsága” nemzetközi vitavetélkedő országos döntőinek győztesei, ahol újabb vitasorozatban választják ki a győztest. A lett fővárosban a fiatal vitázók aktuális kérdésekről disputálnak, részt vesznek egy hivatásos vitagyakorlaton, és eszmecserét folytatnak. Két előválogatón és egy elődöntőn választják ki azt a négy döntőst, aki október 23-án a Lett Nemzeti Könyvtárban méri össze tudását. 
Az eddiginél hatékonyabbá válhat a migrén kezelése A migrén az európai lakosság közel 15 százalékát érinti, ugyanakkor a rohamokban jelentkező, féloldali fejfájás szindróma gyógyszeres kezelése nem mindig kielégítő. E súlyos egészségügyi probléma megoldására indították az uniós EUROHEADPAIN kutatási programot, amelyben a Szegedi Tudományegyetemnek a Magyar Tudományos Akadémia által támogatott kutatócsoportjai is részt vesznek. 
Diákújságíró-pályázat – jelentkezés még egy bő hétig Az Európai Parlament támogatásával Diák rEPorters címmel diákújságíró-pályázatot hirdet a Prime Time Communications 14–18 éves középiskolás iskolarádió- és iskolaújság-szerkesztő, szerkesztőség számára. A kétfordulós verseny győztes csapata egy brüsszeli kirándulást nyer.
Trianon 16. századi gyökerei – Erdély fejedelmei nem a magyar nemzeti egységet képviselték A mohácsi csata, majd Buda 1541-i elfoglalása hosszú távon sok tekintetben radikálisabb változásokat hozott, mint a trianoni békeszerződés – mondja Pálffy Géza történész. Az MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpont Történettudományi Intézet tudományos tanácsadója szerint az újabb kutatási eredmények alapján napjainkig élő toposzokról is ki kell mondani, hogy tévedés. Magyarország nem ütközőállam és nem Habsburg-gyarmat volt, hanem védőbástya, de nem annyira a kereszténységé, mint inkább Közép-Európáé. Megmaradásában pedig a Habsburgoknak elévülhetetlen történelmi szerepük volt.

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10   >