Fantasztikus repülés: napelem hajtotta Piccard gépét Először repülték át az Atlanti-óceán napelemes repülővel. Ma reggel megérkezett Sevillába a svájci Solar Impulse napelemes repülőgép, fedélzetén Bertrand Piccard pilótával. A gép New York JFK repteréről szállt fel június 20-án, hétfőn és 71 óra, azaz 3 nap alatt az óceánt átszelve teljesítette a 6272 kilométeres távot, ez volt egyben a gép leghosszabb repülőútja az idén.
Eltérő DNS-szakaszok kínaiak és európaiak bélflórájában Az ELTE PIT Bioinformatikai Csoport kutatói olyan rövid DNS-szakaszokat találtak, amelyek gyakorisága alapvetően különbözik kínai és európai emberek bélflórájában. A különbségek leírásával lehetőség nyílhat a bélflórát jellemző egyszerű diagnosztikai eszközök kifejlesztésére. Az eredményeket bemutató tanulmány a BBA General Subjects folyóiratban jelent meg.
Csökken a diákhitelek kamata A második félévben 15 bázisponttal csökken a diákhitelek kamata, a felvehető összeg nem változik – mondta Bugár Csaba, a Diákhitel Központ (DK) Zrt. vezérigazgatója szerdán Budapesten sajtótájékoztatón. A szabad felhasználású Diákhitel 1 konstrukció kamata 3,75 százalék lesz a július 1.–december 31. közötti időszakban, a Diákhitel 2 kamatát 5 százalékban állapították meg, de az ügyfelekre jutó része továbbra is fix 2 százalék.
Oktatóterem a Soá Alapítvány Vizuális Történelmi Archívuma számára az Egyetemi Könyvtárban A Dél-kaliforniai Egyetem (USC) Soá Alapítvány Vizuális Történelmi Archívuma számára oktatóhelyszínt alakított ki az ELTE Egyetemi Könyvtár. Az oktatótermet a Soá Alapítvány szerelte föl a számítógépekkel. Az ünnepélyes teremátadás június 23-án 10 órakor kezdődik. Az eseményen előadást tart Stephen D. Smith, az alapítvány igazgatója.
Érdemes a mostaninál vadabbnak hagyni az erdőinket A klímaváltozás egyre szélsőségesebb próbatételek elé állítja a magyarországi erdőket. Új kártevők, változó évszakok, a korábbiaknál hevesebb viharok és hosszabb száraz időszakok várhatók. Miként reagálnak erdőink ezekre a változásokra? Milyen fordulatok várhatók az erdőgazdálkodásban? Ódor Péterrel, az MTA ÖK tudományos főmunkatársával beszélgetett gilicze Bálint erdészetről, természetvédelemről és a Pilisben kezdődött erdőökológiai kísérletről.
Mesterséges intelligencia a biztonságos vezetés szolgálatában A Fujitsu Laboratories bemutatta következő nemzedékű mesterségesintelligencia-megoldását, amely különféle közösségi jelzések alapján kínál valós idejű információkat. Az alkalmazás az eddiginél biztonságosabbá teszi a vezetést, és követhetővé teszi a biztosítótársaságok és flottaüzemeltetők számára a sofőr viselkedését.

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10   >