Tudomány
A lakosságot és a Római-part ártéri erdejét védő gát kell A Római-parti mobilgát eddig ismertté vált tervei sértik az érvényben lévő, a partszakaszt védő III. kerületi és fővárosi szabályzatokat, az aktuális terv pedig, amelyről a Fővárosi Közgyűlés heteken belül döntene, nem nyilvános. A Greenpeace Magyarország állásfoglalásában [1] összegzi a parti mobilgáttal kapcsolatos problémákat, és egy olyan megoldást javasol, mellyel Budapest egyik utolsó természet közeli Duna-partja is megmaradhat, és a környéken lakók biztonsága is garantálható.
Építs saját holdjárót! Áprilisban rendezi első közös foglalkozását a Puli és a Makerspace.hu csapata, ahol játékos formában ismerkedhetnek meg az űrtevékenység világával a kalandozni vágyó 10–14 évesek. A résztvevők megépítik saját, működő holdjáró-modelljüket, amellyel különleges feladatokat is el kell végezniük az újdonsült robotépítőknek. (Képek: Gyarmati László/InterfeszPress)
Ütött a Föld órája: az el nem használt energia a legolcsóbb Március 25-én este egy órára ismét elsötétülnek nagyvárosok szerte a világon. Az egy órára vállalt sötétség jelkép, a kevesebb és hatékonyabb energiafogyasztásra hívja fel a figyelmet. A Magyar Energiahatékonysági Intézet (MEHI) is támogatja a kezdeményezést, bár a Föld Órája akcióhoz bárki önként is csatlakozhat.
Új világot nyit a budapesti játszóház Az első olyan játszóház épül a fővárosban, amelynek célja, hogy gondoskodjék a közös játék lehetőségéről a fogyatékossággal élő és tipikus fejlődésű gyermekeknek. A kezdeményezést ma, a Down-világnapon a Vígszínházban mutatta be a Down Egyesület.
Először figyeltek meg hegyomlást üstökösön Az Európai Űrügynökség Rosetta űrszondája eddig nem látott jelenséget figyelt meg: egy hegyomlást a 67P/Csurjumov–Geraszimenko-üstökösön. Az omlás következtében feltárult az üstökösmag belső anyaga. A felvételeket vizsgáló nemzetközi kutatócsoport tagja Tóth Imre, az MTA CSFK Konkoly-Thege Miklós Csillagászati Intézetének tudományos főmunkatársa is. Eredményeikről a Nature Astronomy folyóiratban számoltak be.
Kemény Gábor „az Idő költőjéről”, Krúdy Gyuláról Megjelent Kemény Gábornak „Krúdy körül – Stilisztikai tanulmányok és elemzések a 20. századi magyar irodalomról” című, 16 stilisztikai tanulmányt tartalmazó kötete a Tinta Könyvkiadónál. Az akadémiai doktor szerző a Miskolci Egyetem Bölcsészettudományi Karának tanára, a magyar nyelvészet, stilisztika, nyelvművelés egyik legtöbbet publikáló jeles tudósa. Kemény Gáborral beszélgetett munkatársunk. (A képen: Krúdy Gyula.)

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10   >