ÉRDEKEL AZ ÚJ INFOVILÁG
 Tudomány
A Bosch hálózatba kapcsolja a motorkerékpárt Két kategóriában három díjat nyert a Bosch a motorkerékpárok számára kínált rendszereivel. A motoros információs-rendszert a „Járműben található audió/videó” és a „Járművek intelligens rendszerei” kategóriákban tüntették ki. A kis motorkerékpárokhoz és robogókhoz kínált hálózatba kapcsolt biztonsági megoldás szintén a „Járművek intelligens rendszerei” kategóriában kapott elismerést.
Régi gép + hálózatba kapcsoltság = új előnyök Immár 129 éves, lábbal hajtható és az Ipar 1.0 igazi gyöngyszeme: személyesen a cégalapító, Robert Bosch dolgozott 1887-től évekig ezen a 300 kilogrammos öntöttvas esztergapadon. Egyebek mellett ezen készültek mágneses gyújtásrendszere alkatrészei is, amely első nagysikerű termékeként hozta meg az áttörést a vállalat számára a 19. század végén.
Előadássorozat és oknyomozás – a magyar tudomány ünnepe Ma délelőtt megkezdődött az MTA egy hónapos országos rendezvénysorozata, a magyar tudomány ünnepe. A programok idei mottója: Oknyomozó tudomány. A rendezvény tavalyi megújulása után az idén is számos ismeretterjesztő előadással várják az érdeklődőket.
Mondta-e Galilei, hogy ,,Mégis mozog a Föld!”? Sümegh Lászlónak (a képen) nemrég jelent meg a Természettudós papok – keresztény pap tudósok című kötete a Tinta Könyvkiadó gondozásában. Ebből az alkalomból beszélgetett tudósítónk a szerzővel, aki a többi között elmonta: a szerzetesnő Maria Gaetana Agnesi csodagyerekként nőtt fel, 13 évesen hét nyelven írt és olvasott. Zseniális matematikusként ő írta a legjobb bevezetést Euler munkáihoz.
„Az év zöld nyomdája” díj a magyar Xeroxé Az idén adták át hatodik alkalommal a „zöld nyomda” elismeréseket (Green Printworld Award – GPwA) azoknak a papír­, nyomda­ és csomagolásipari cégeknek, amelyek kiemelt figyelmet szentelnek a többI közt a fenntarthatósági szempontoknak, illetve a környezetkímélő technológiák alkalmazásának a nyomdai megbízások teljesítése közben. Az idén a Xerox Magyarországot is kitüntetették: a vállalat budapesti, Maglódi úti nyomdája négycsillagos minősítéssel nyerte el a rangos címet.
Esterházy-történelemverseny: jelentkezés a hét végéig Száznál több csapat jelentkezett eddig a tízedikes gimnazisták számára meghirdetett I. Esterházy-történelemversenyre, az iskolák kérésére pedig a szervezők október 30-ig, vasárnapig meghosszabbították a jelentkezési határidőt. A vetélkedőre háromfős csapatokat várnak a www.estori.hu weboldalon.

<   6 7 8 9 10 11 12 13 14 15   >