Tudomány
Előadássorozat és oknyomozás – a magyar tudomány ünnepe Ma délelőtt megkezdődött az MTA egy hónapos országos rendezvénysorozata, a magyar tudomány ünnepe. A programok idei mottója: Oknyomozó tudomány. A rendezvény tavalyi megújulása után az idén is számos ismeretterjesztő előadással várják az érdeklődőket.
Mondta-e Galilei, hogy ,,Mégis mozog a Föld!”? Sümegh Lászlónak (a képen) nemrég jelent meg a Természettudós papok – keresztény pap tudósok című kötete a Tinta Könyvkiadó gondozásában. Ebből az alkalomból beszélgetett tudósítónk a szerzővel, aki a többi között elmonta: a szerzetesnő Maria Gaetana Agnesi csodagyerekként nőtt fel, 13 évesen hét nyelven írt és olvasott. Zseniális matematikusként ő írta a legjobb bevezetést Euler munkáihoz.
„Az év zöld nyomdája” díj a magyar Xeroxé Az idén adták át hatodik alkalommal a „zöld nyomda” elismeréseket (Green Printworld Award – GPwA) azoknak a papír­, nyomda­ és csomagolásipari cégeknek, amelyek kiemelt figyelmet szentelnek a többI közt a fenntarthatósági szempontoknak, illetve a környezetkímélő technológiák alkalmazásának a nyomdai megbízások teljesítése közben. Az idén a Xerox Magyarországot is kitüntetették: a vállalat budapesti, Maglódi úti nyomdája négycsillagos minősítéssel nyerte el a rangos címet.
Esterházy-történelemverseny: jelentkezés a hét végéig Száznál több csapat jelentkezett eddig a tízedikes gimnazisták számára meghirdetett I. Esterházy-történelemversenyre, az iskolák kérésére pedig a szervezők október 30-ig, vasárnapig meghosszabbították a jelentkezési határidőt. A vetélkedőre háromfős csapatokat várnak a www.estori.hu weboldalon.
Évente 45 000 tonna gumiabroncs-hulladék keletkezik itthon Kereken negyvenötezer tonna gumiabroncs-hulladék keletkezik évente Magyarországon. Annak ellenére, hogy az újra hasznosítása egyre nagyobb arányú, a természeti környezetbe még mindig rengeteget raknak ki tudatlan és lelkiismeretlen személyek, miáltal súlyos környezeti károkat okoznak. Szerencsére ma már jó néhány (ám még mindig nagyon kevés) helyen visszaveszik az elhasználódott autógumikat.
Új modell a számmegértésről Az Eötvös Loránd Tudományegyetem Pedagógiai és Pszichológiai Kar Kognitív Pszichológiai Tanszékén működő labor új modellt dolgozott ki a számmegértés alaprendszereiről. Miközben a kognitív pszichológiában évtizedek óta azt feltételezték, hogy a számmegértés alapja egyszerű, nem csak emberre jellemző képesség, az új kutatás szerint valójában magas szintű folyamat a számok feldolgozása, amire csak az ember képes.

<   6 7 8 9 10 11 12 13 14 15   >