Tudomány
Nem csak múzeum, látványműhely is – új főigazgató a PIM élén Átvette öt évre szóló megbízását az emberi erőforrások miniszterétől Prőhle Gergely. A Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) új főigazgatójának mai beiktatásán a tárcavezető hangsúlyozta: az a jó vezető, aki személyiségével „fazont” szab egy-egy intézménynek. A most leköszönő E. Csorba Csilla irányításával a PIM az addiginál nyitottabbá, látogatottabbá vált, és az új főigazgatónak érdemes megőriznie az elért eredményeket.
Évindító – YouTube Híradóval Hétfőtől nézhető a Középsuli csatornáján az elsősorban diákokat megszólító YouTube Híradó, amely a legfrissebb és legérdekesebb online híreket, videókat és különlegességeket foglalja össze. Az „adásra” egyelőre kéthetente kattinthatunk rá.
Genetika és környezet: az autizmus-kutatás friss eredményei Meredeken emelkedik az autizmussal diagnosztizáltak száma, amit teljes egészében sem az eddiginél nagyobb figyelem, sem a növekvő diagnosztikus pontosság nem magyaráz. Az autizmus iránti társadalmi és tudományos érdeklődést szem előtt tartva, az MTA a magyar tudomány ünnepén kiemelt előadást szentelt a területnek.
Kiválasztották az ABB egyetemi ösztöndíj-pályázatainak győzteseit Kiválasztották az ABB Kft. ösztöndíjaira kiírt pályázatok győzteseit. Január végén kezdődik a cég két egyetemi programja, melyet a vállalat az energetika és automatizálás területén tanuló, végzős egyetemi és főiskolai hallgatók számára hozott létre. Az ABB ösztöndíjra 3. éves BSc, 4. vagy 5. éves MSc műszaki felsőoktatási hallgatók pályázhattak.
Magyar kutatók váratlan felfedezése segítheti a veseátültetést A szigma-1 receptort mindeddig mint a központi idegrendszerben jelenlevő dajkafehérjét tartották számon, mely elsődlegesen a tanulásban, memóriában játszik szerepet. A Fekete Andrea által vezetett MTA-SE Lendület Diabétesz Kutatócsoport most publikált eredményei szerint azonban ugyanez a receptor a vesében segíthet az akut szöveti károsodás, illetve a transzplantációval járó megrázkódtatások hatásának enyhítésében.
A biztonságos internet napja, 2017 A Safer Internet Program (SIP) magyarországi konzorciuma a biztonságos nternet 2017-i napja alkalmából versenyt hirdet hazai általános, középiskolások és a felsőoktatásban részt vevők számára, plakát vagy fotó készítésére. A verseny célja, hogy a fiatalokat, „digitális bennszülötteket” mozdósítsa médiatartalmak előállítására a biztonságos internet témájában, és ezáltal felhívja a figyelmet az internetben rejlő számtalan lehetőségre.

<   2 3 4 5 6 7 8 9 10 11   >