Cseh-vietnami fiú nyerte a német nyelvű érvversenyt Megvan az idei nemzetközi vitavetélkedő győztese! A cseh Khoi Nguyen nyerte a „Vitázik a világ ifjúsága” X. nemzetközi döntőjét. A német nyelvű retorika-vetélkedő négy legjobb ifjú vitázója ütköztette ma nézeteit a döntőben arról, hogy „Ki kell-e zárni államilag szervezett doppingolás esetén az adott országot a nemzetközi versenyekből?“ (Képek: Tomáš Železný)
Marienbadi fürdőlevél: békeévek andalító nyugalma Marienbad/Mariánské Lázně, 2016. szeptember 23. – Amikor az embernek elege lesz mindabból, amitől elege lehet – és ilyenből nagyon sok van –, és már olyan kimerült, hogy azt sem tudja lassan, fiú-e vagy lány, akkor ideje kilépni a napi mókuskerékből. Legalább egy kis időre. Legalább egy hétre. És elutazni valami olyan helyre, ahol még nyugalom van.
Egy remekmű receptje: mozikban a Casablanca digitális változata A híres történet szerint, amikor Sztálin a Moszfilm stúdiójában járt, megkérdezte hány filmet készítenek ott évente. — Hatvanat, főtitkár elvtárs - válaszolta az igazgató. — És ebből mennyi az igazán jó film? — Csak három vagy négy… - vallotta be a filmes. — Akkor miért nem csak azokat forgatják le? - kérdezte Sztálin…
Hajóstoppal a Föld körül – Veronika az Antarktiszra készül Édesanyja magyar, édesapja angol, s egy kis családi vitorláson nőtt föl a Földközi-tengeren. A fiatal hölgy – Wynne-Hughes Veronika – szakmája szerint pszichológus meg akarja valósítani élete nagy álmát: hajóstoppal utazik az Antarktiszra. Vagyis ellátásért cserébe matrózként segédkezik vitorlásokon. Pénzt nem kap, nem is kér, és reményei szerint bőven marad ideje a felfedezésre.
Benyovszky-évfordulók: kiállítás, konferencia a Széchényi Könyvtárban A Nyitra vármegyei Verbón éppen 275 esztendővel ezelőtt, 1746. szeptember 20-án született – és Madagaszkár szigetén 230 éve elhunyt – gróf Benyovszky Móric magyar és lengyel főnemes, híres utazó, kalandor és író emlékének szentel konferenciát és kiállítást az Országos Széchényi Könyvtár. A Benyovszky-nap szeptember 26-án, hétfőn reggel kilenc órakor kezdődik a nemzeti könyvtár dísztermében, a Budavári Palota F-épületében.
Todoreszku–Horváth-gyűjtemény: páratlan kincsek közszemlén Feltárulnak Todoreszku Gyula földbirtokos, bibliofil könyvgyűjtő és felesége, Horváth Aranka páratlan értékű könyvtárának kincsei az Országos Széchényi Könyvtárban. A ritka könyvek mellett korabeli dokumentumok, valamint egykori bútoraik is segítenek megismerni a gyűjtő házaspárt és a gyűjtemény történetét.

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10   >