Egyedülálló látványosság: jávai wayang-bábok és gamelán-hangszerek Augusztus végéig látható a indonéz ihletésű jávai wayang-hagyomány különös világa a budapesti Hopp Ferenc Kelet-ázsiai Művészeti Múzeumban. A wayang archaikus, szigorú szabályok által kötött, mégis rendkívül rugalmas bábjáték-műfaj, mert folyamatos kölcsönhatásban áll a környezetével, ugyanakkor nyitott a külvilág felé is. (A szerző felvételeivel.)
Kinyit a Balaton – kezdődik a hajózási idény Az áprilisi szeszélyes időjárás ellenére javában folyik a küszülődés a balatoni településeken. Május 1–11. között ugyanis Nyitott Balaton elnevezéssel nagyszabású évadnyitást tartanak – vonzó programokkal, amelyek kedvért ajánlatos már tavasszal a tóhoz utazni.
Egy hetet csúszik a Sziget – festhető berlini fal Augusztus 11–18. között, vagyis, az utóbbi években megszokotthoz képest egy héttel később rendezik meg a 22. Sziget-fesztivált, a Sziget Fesztivál-köztársaságot. Mindazonáltal sokan emlékezhetnek arra,  hogy a hagyományosnál későbbi kezdés korántsem teljesen újdonság… 
Választási játékelmélet: az ellenzék dacolhat a sovány kétharmaddal A kétharmados többség nem egyenértékű a kétharmados törvények esetében is az automatikus kormányzati sikerrel. A számítások szerint ugyanis a törtvényeknek akár 15%-nál az ellenzék keresztülviheti akaratát. A legutóbbi törvényhozási időszakban ez az arány 0,3% körüli volt. 
Esterházyt hallgatni is jó Hangoskönyv jelent meg Esterházy Péter régebbi novelláiból – a szerző előadásában a Kossuth-Mojzer Kiadó gondozásában, Tettamanti Béla grafikai közreműködésével és lemezborítójával, Kádár Áron zenéjével. A pesti Örkény Könyvesboltban tartott bemutatón a világhírű magyar író beszélgetőpartnere KőrössiP. József, a Noran Kiadó igazgatója volt.
Kakaókoncert – ahogy Fischer Iván nyújtja át a művészetet a gyerekeknek Ünneplős mosolyú nagymamák és nagypapák, fiatal anyák és apák hozzák a csemetéiket, mert ők már tudják: valami kivételeset adnak a gyerekeknek. Nemcsak kakaót pöttyös bögrében, hanem azt az élményt, amire még felnőtt korukban is emlékezni fognak. A zene megkóstolásával, utat a művészet világába. A kakaókoncertet Fischer Ivánnal (a képen).

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10   >