ÉRDEKEL AZ ÚJ INFOVILÁG
 Exkluzív
Tesla (szellemi) dédunokája a Youtube új sztárja Egy 13 éves srácról készült tévériport lett az egyik legnagyobb sláger az utóbbi hetekben a videó-megosztókon. Max Loughan egy Rubik-kockával, majd egy programozható robotgéppel játszik, mint minden hasonló korú fiú. Az már egy kicsit meglepőbb, hogy Max a szülői ház alagsorában valóságos kis Dexter-laboratóriumot rendezett be magának, ahol egy pléh kávésdobozból, egy evőkanálból és 14 dollárnyi egyéb alkatrészből olyan masinát szerkesztett, amely (szerinte) megvalósítja Nikola Tesla legendás elképzelését, és a levegőből összegyűjti az „ingyen energiát”.
Jogászkodás 3D-ben Igen érdekes bemutatót tartott a Bird & Bird nemzetközi ügyvédi iroda együttműködve a Kvint-R Számítástechnikai Kft.-vel. A téma a 3D nyomtatás, valamint ennek jogi kérdései.Amikor feltalálták az iparszerű másolást, akkor rögtön előjöttek a másolással kapcsolatos szerzői jogi problémák. Szabad-e másolni? Kell az eredeti lemásolása miatt az eredeti alkotójának fizetni? Ha csak egy magánszemély másolja le a művet saját magának, akkor is kell-e érte fizetni vagy csak akkor, ha ez a másoló számára hasznot hoz? Ezek és az ehhez hasonló kérdések a másolási technikák egyre bonyolultabbá, esetleg mindenki számára hozzáférhetővé válásával egyre több kérdést vetnek fel.
A boldogság-termosztát már születésünkkor beállít egy alapszintet Nemrégiben boldogságszint-felmérésbe kezdett a Jobb Veled a Világ Alapítvány és az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Kar pozitív pszichológia kutatócsoportja. Arra keresik a választ, hogy mely térségek lakói a legboldogabbak, és tényleg olyan borúlátó nép-e a magyar. Hogyan mérhető a boldogság, mi a boldogság titka és mekkora szerepet játszik benne a genetika? – Interjú Oláh Attila professzorral, a kutatócsoport vezetőjével, a PPK volt dékánjával.  
Ahol 8 millió emberre egy magyar szemorvos jut: Hajdú D. András képriportja Dr. Hardi Richárd önkéntes magyar szemész és misszionárius két Magyarországnyi területen látja el szakorvosi feladatait a Kongói Demokratikus Köztársaságban. A hozzá tartozó területen nagyjából nyolcmillióan élnek, és Richárd az egyetlen szemorvos atérségben. Évente betegek százait operálja szürkehályoggal, a múlt 20 év alatt több mint 8000 embernek adta vissza a látását. (A képen: Hajdú D. András fotoművész; Gergerly Beatrix felvétele.)
Egy húron pendül Halper és Hendrix – hét remek egy korongon Halper László blues- és dzsessz-zenészről köztudott: első számú kedvence Jimi Hendrix. Nemrégiben, a múlt év végén jelent meg a „Halper Hendrix Experiment” című lemez, amelyen a budapesti Szimpla Kertben felvett koncert hallható – a rocktörténet legnagyobb gitárosának ismert dalaival.  
Az Európai Unió nagyvonalú támogatásával újjáépült a fertődi Esterházy-kastély Lezárult a fertődi Esterházy-kastély felújításának harmadik üteme. Az Európai Unió 1 milliárd 585 millió forintos támogatásával megújult az egykori jószágkormányzóság, vagyis a Kiskastély épülete, valamint barokk színháztörténeti kiállítással is gazdagodott Eszterháza.

<   3 4 5 6 7 8 9 10 11 12   >