ÉRDEKEL AZ ÚJ INFOVILÁG
 Társadalom
Most & itt, 2017-02-28.: Mit üzen a magyaroknak a Mindenki? Ismét megtörtént a csoda, amit tavaly már a Saul fiánál átéltünk. Oscar-díjat nyert a Mindenki című magyar rövidfilm. Az alig több mint húszperces mű két kislány barátságáról szól, valamint egy énekkari tanárnőről, aki – a közösség érdekeire hivatkozva - nem engedi, hogy az egyik lány a kórusban énekeljen. A kirekesztett kislány barátnője lázad ez ellen, s megszervezi, hogy az énekkar egy emberként álljon a kislány mellé. Ha úgy tetszik, mesefilm a Mindenki. Ilyen ugyanis a valóságban nem létezik. A magyar valóságban biztosan nem. Üzenet ez a film a magyaroknak. Hogy ezért lehet velünk mindent megcsinálni.
Testünk és lelkünk nyavalyái Baj van a vadakkal, és a vidéki fiúkkal. A párzás időszak a legveszélyesebb, mondja az őzekről Enyedi Ildikó. A bakok megbolondulnak, a „hülye vagyok” gomb tövig nyomva, alig esznek, csak koslatnak, aztán ha rátalálnak a zsákmányra, nem engedik. – Enyedi Ildikó 1989-ben első nagy játékfilmjéért (Az én XX. századom) Arany Kamera Díjat kapott Cannes-ban, tíz év múlva a Simon mágus hozta a sikert: a hazai filmszemlén a rendezésével, a salernói fesztiválon a forgatókönyvével jutott a csúcsra. Most a legújabb filmje (Testről a lélekről) Berlinben Arany Medve Díjat kapott. Mindig hangsúlyozza, hogy szerencsésnek érzi magát, amit kigondol, azt mások megvalósítják. Ezért bármit ér is el az életben, az soha sem az egyéni érdeme. (A képen: Enyedi Ildikó.)
Sanyargatja a magyar kormány a menedékkérőket A kedden az Országgyűlésnek benyújtott határőrizeti eljárás szigorításával kapcsolatos törvénymódosító csomag súlyosan ellentétes Magyarország nemzetközi jogi kötelezettségeivel és a magyar szabályozással is; elfogadásával hazánk ismét a szégyenpadra kerülhet. Az Amnesty International Magyarország szerint téves a kormány kiindulópontja: Magyarországon nincs bevándorlási válsághelyzet, alig érkeznek menedékkérők az országba, ellátásuk a rendelkezésre álló befogadó állomásokon megoldható lenne.
Magyarország (is) jól járna, ha pénzért árulná a munkavállalási vízumokat A címben rejlő tartalmat is kifejti a magyar származású amerikai energetikai szakember és befektetési tanácsadó, Steven Kopits (Kopits István) a Zentai Péternek (a képen) adott interjúban. Magyarországnak is azt tanácsolja, amit az Egyesült Államok elnökének: szociális, oktatási, egészségügyi ellátást nem biztosító, viszont az aktuális gazdasági körülményekhez igazított árú munkavállalási engedélyekkel kellene harcolni az illegális bevándorlás és az azzal együtt járó feketegazdaság ellen. Ha ezt megcsinálnák, akkor az Egyesült Államokban nem lenne szükség...
Embert tekintő technológia – az Accenture derűlátó előrejelzése Az emberek képesek arra, hogy irányításuk alatt tartsák az általuk kifejlesztett technológiákat; alakításukkal és alkalmazásukkal kedvező változásokat előidézésére képesek, azaz jobbá tehetik életünket, átformálhatják az üzleti és társadalmi környezetünket – állítja az Accenture legfrissebb technológiai jelentése, az „Accenture Technology Vision 2017”.  Az idei jelentés, a „Technológia az emberekért” arra helyezi a hangsúlyt, hogy a döntéshozók olyan technológiák tervezését és megalkotását tűzzék ki célul, amelyek nem helyettesítik, hanem kiterjesztik és felerősítik az emberi képességeket.
A jól működő demokráciában erős a civil szféra A Publicus Intézet a Vasárnapi Hírek megbízásából, január 13 –18. között, 900 személy megkérdezésével készített reprezentatív közvélemény-kutatásban vizsgálta a civil szervezetek, és az őket érintő kormányzati intézkedések megítélését. A megkérdezettek többsége 43 százalék (30 százalék ellenében) azt gondolja, hogy az érintett civil szervezetek az ország számára inkább hasznos tevékenységet folytatnak. Mindazonáltal, a szervezetek spontán ismertsége nem túl magas, csupán minden ötödik megkérdezett tudott megnevezni egy érintett civil szervezetet. Azonban tízből nyolc megkérdezett szerint egy jól működő demokráciában erős civil szféra van, több mint kétharmad szerint a civil szervezetek fontos feladata, hogy ellenőrizzék a hatalmat.

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10   >