ÉRDEKEL AZ ÚJ INFOVILÁG
 Magyarok a nagyvilágban
Negyvennyolcezer magyar költözött tavaly Németországba Ezzel az EU-tagországok közül a negyedik helyen állunk. A legtöbben Romániából (174 ezer), Lengyelországból (148 ezer), Bulgáriából (72 ezer) és Horvátországból (51 ezer) érkeztek 2015-ben dolgozni Németországba – derül ki a német állami migrációs hivatal (BAMF) statisztikájából. Az Eurostat eddig 18,5 millió, EU-n belüli migránst regisztrált. A legtöbbet Németországban (4,1 millió), utána Nagy-Britannia (3,1), Franciaország (2,2) és Spanyolország (2) következik.
Európai kitüntetés a Krétakör Alapítványnak Március 15-én az impozáns Stadsschouwburg színházban vehette át a magyar Krétakör Alapítvány és a spanyol MediaLab-Prado a Princess Margriet Award for Culture elismerést. Hollandia EU-elnökségére való tekintettel az idén Amszterdamban rendezték meg a European Cultural Foundation (Európai Kulturális Alapítvány; ECF) díjátadó ünnepségét.
Saul fia és Waldsee, 1944: filmbemutató és kiállítás Dél-Afrikában Az afrikai kontinens fontos kulturális központjában, Fokváros legforgalmasabb művészeti hétvégéjén, a Cape Town Art Fair idején tartják Nemes Jeles László Golden Globe-díjas és Oscar-várományos alkotásának, a Saul fiának dél-afrikai bemutatójára. A február 21-i ünnepélyes filmpremiert különleges, szintén magyar vonatkozású kiállítás, a kortárs képzőművészek holokauszt-reflexióit felvonultató Waldsee, 1944 megnyitója kíséri.
Egy „letartóztatott ingatlan” Kijevben – A magyar befektetők pénze kell, ők maguk már kevésbé… Az Európai Unió és Ukrajna között január elsejétől érvénybe lépett társulási szerződés, továbbá az ezt megelőzően elfogadott kijevi törvények és rendeletek egyaránt azt hívatottak elősegíteni, hogy Ukrajna mielőbb túljusson a gazdasági ellehetetlenülés állapotán, fejlődjék végre a szabadkereskedelem, jöjjenek bátran a befektetők. Ezekre építve három magyarországi cég (is) elhatározta, hogy ukrajnai üzleti kapcsolatait továbbfejleszti, ám a dolgok a gyakorlatban másként alakultak…
Frankfurti felsőfok Fischerről A Frankfurter Allgemeine Zeitung a Fischer Iván vezette Fesztiválzenekar és Schiff András közös németországi turnéja kapcsán azt írja, hogy a karnagy idehaza küzd a felvilágosodásért és az emberi jogokért, a zongoraművész viszont tiltakozásul nem hajlandó Magyarországon fellépni. Fischer, aki amúgy jócskán felhozta a gondjaira bízott berlini Konzerthaus-zenekart, a magyar publikum számára tündöklő látomásnak számít, aki még azt is megengedheti magának, hogy nyíltan állást foglaljon az Orbán-kormány ellen.
Fiatal magyar cirkuszművészek hatalmas nemzetközi sikere Elismerő vastaps és szakmai méltatás fogadta a Baross Imre Artistaképző iskola végzős növendékeinek fellépését az auchi Circa cirkuszfesztiválon, amely 2007 óta kínál megmérettetési lehetőséget a fiatal artistaművészeknek. A magas színvonalú produkció láttán százak voltak kíváncsiak a magyar artistaképzés titkaira.

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10   >