Közérdekű
Térképeken a történelem – új atlasz készül a középiskolásoknak Nyolcvan oldalon körülbelül kétszáz térképpel, eddig csak tudományos publikációkban hozzáférhető eredmények - például a honfoglalás, a múlt század elejének kivándorlási folyamata, az európai zsidóság holokausztja, a cigányság történelme – képi megjelenítésével, valamint a használatot megkönnyítő keresőhálóval készül a középiskolai történelmi diákatlasz 3. kiadása az MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpont Történettudományi Intézetében. Az új kiadványt akár már a 2017/18. iskolaévben használatba vehetik a diákok.
Apró cseppek indíthatták útjára a földi élet fejlődését Szathmáry Eörs és kutatótársainak új modellje lehetséges magyarázatot ad arra, miként juthatott el a földi élet evolúciója az egyszerű szerves molekuláktól sejtjeink elődeiig. Hasznos vírusok, önző paraziták, együttműködő replikátorok és szerethető genetikai rosszfiúk egy történetben, melynek igazán csak a végét ismerjük – derül ki Gilicze Bálint írásából. Versengés és együttműködés – egy mai evolúcióbiológusnak jó eséllyel ez a két szó jutna először eszébe, ha az élet fejlődésének fő hajtóerőiről kérdeznénk. A versengés szerepe világos: természetes szelekció, a legéletképesebb túlélése, és sorolhatnánk a törzsfejlődés Darwin óta ismert alapfogalmait.
Jó előjel, Európára nézve is, ami az amerikai tőzsdéken történik A német üzleti élet főbb szereplői nagyobb bizalmat szavaznak az új amerikai gazdaságpolitikának, mint ahogy ezt a média sugallja. Egyik tekintélyes hangadójuk, a 18. század vége óta vagyonkezeléssel foglalkozó stuttgarti családi befektetési bank, a Thilenius kilencedik generációt képviselő tulajdonosa és ügyvezetője tartós tőzsdei fellendülést prognosztizál Amerika mellett Németországban is. A németeknél évtizedek óta most először teljes a foglalkoztatottság, először bővül erőteljesen a fogyasztás, először egyértelmű a reálbér-növekedés és a migrációval összefüggésben javul a demográfiai helyzet is. (A képen: Zentai Péter.)
Veszélybe sodródhat hazánk nukleáris biztonsága Súlyos kockázatokkal járhat a magyar lakosság számára, ha az ország nukleáris biztonságát érintő kérdésekben a szakértő hatóságok helyett a kormány dönt – mképpen arra az atomtörvény legújabb módosítása lehetőséget ad. [1] A Greenpeace ezért az Energiaklubbal és más szervezetekkel közösen a Nemzetközi Atomenergia-ügynökséghez fordult, és felhívta a figyelmet arra, hogy az új magyar nukleáris szabályozás sérti a nemzetközi egyezményeket.
Újszerű képzési modell segíthet a hazai informatikushiány enyhítésében Ezekben a napokban Yellowroad néven kezdi meg új típusú junior fejlesztőképzési programját a teljes körű megoldásokat kínáló Training360. A négy hónapos intenzív képzés után, az akkorra már gyakorlati tudással felvértezett, fiatal Java-, Frontend- és C#-fejlesztők azonnal alkalmazhatók, és számukra még nettó 180-220 ezer forintos kezdő fizetéssel új munkahelyet is garantál az oktatási intézmény. – A végzősök megnyugtató tapasztalatai nyomán az eddiginél magabiztosabbak, türelmesebbek is a programozói képzésre frissen jelentkezők – derült ki a Codecool informatikai szakoktató cég felméréséből, amelyet egykori és új hallgatói körében végzett.
Az év hőse: Hosszú Katinka, negatív alakja: Orbán Viktor A Publicus Intézet a Vasárnapi Hírek megbízásából, december 9–14. között, 1000 személy megkérdezésével készített reprezentatív közvélemény-kutatásban vizsgálta, hogy miként értékelik a magyar választók a 2016. évet, és milyen ügyeket, szereplőket tartanak a legfontosabbnak.

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10   >