ÉRDEKEL AZ ÚJ INFOVILÁG
 Statisztika, életszínvonal
Világszerte – ekként hazánkban is – romló növekedési kilátások Átmenetileg ismét felgyorsult a magyar gazdaság növekedési üteme 2015. IV. negyedévben, s több mint 1 százalékponttal haladta meg az EU átlagát. A régióban azonban a szlovák, a román, a lengyel, a cseh és a bolgár fejlődés így is gyorsabb volt. Éves átlagban az idén a lassulás folytatódása várható: a 2014-i 3,7 és a tavalyi 2,9% után 2016-ban 2,3% körüli dinamika valószínű. Az EU előrejelzése szerint a térség 11 országa közül a magyarnál csak a horvát, a bolgár és a szlovén növekedési ütem lesz alacsonyabb.
A hiteltelen gazdaságpolitika elűzi az országból a működő- és a humántőkét A magyar gazdaság a 2012. évi 1,7%-os visszaesést követően 2013-ban 2%-kal, tavaly dinamikusan, 3,6%-kal bővült. A növekedési ütem 2013 közepétől a múlt év végéig – az uniós ciklus zárásával a több éves késlekedés miatt feltorlódott projektek koncentrált megvalósításának köszönhetően – kiemelkedő volt, és meghaladta a térségbeli országokét – írja a többi között Katona Tamás kandidátus, a közgazdaság-tudomány habilitált doktora a lapunk rendelkezésére bocsátott legfrissebb elemzésében. – Az átmeneti tényezők fokozatosan elvesztik hatásukat, így a gazdaságban egyre érzékelhetőbb a lassulás hatása, egyelőre főként a jövőre vetíthető következményekben, de a konkrét növekedési ütemben is.
Előrejelzés 2015–16-ra: a kiszámíthatatlan gazdaságpolitika késlelteti a felminősítést A magyar gazdaság az átmeneti tényezőkön alapuló, 2014. évi gyors növekedés után idén – a GKI előrejelzésének megfelelően - lassuló pályára került, az I. negyedévi 3,5%-os növekedést a II. negyedévben 2,7%-os, a III. negyedévben 2,4%-os ütem követte. A következő negyedévekben pedig inkább csak 2% körüli bővülés várható. A GKI az idén a GDP 2,7%-os, jövőre 2,3% körüli emelkedésére számít. A beruházások az idei stagnálás után jövőre visszaesnek (-5%), a fogyasztás viszont GDP-hez közeli – az idén attól kissé elmaradó, jövőre azt valamivel meghaladó – 2,5% körüli ütemben bővül. Az exporttöbblet 2015-ben látványosan, 2016-ban lassabban emelkedik. 
Menekül Magyarországról a működő és a szellemi tőke egyaránt A magyar gazdaság a múlt évben kiemelkedő dinamikával, 3,7%-kal bővült. Az idei első félévben csökkent ugyan a növekedési ütem, de még mindig számottevő mértékben, 2,8%-kal emelkedett a bruttó hazai termék. Ebben a másfél évben a növekedés mértéke meghaladta az Európai Unió átlagát. A múlt évi még a térségbeli országokét is. Az idei első félévben a bővülés már elmaradt a visegrádi országok, valamint Szlovénia és Románia növekedési ütemétől, azaz csak rövid ideig tartott a felzárkózás – írja a többi között Katona Tamás kandidátus, a közgazdaság-tudomány habilitált doktora a lapunk rendelkezésére bocsátott legfrissebb elemzésében.
Elsősorban az Európai Unió fejlesztési forrásai éltetik a magyar gazdaságot A magyar gazdaság a múlt évben kiemelkedő dinamikával bővült az uniós fejlesztési források koncentrált felhasználásának köszönhetően – összes előnyével és hátrányával együtt. A múlt éveket az jellemezte, hogy folyamatosan lemaradásban voltunk az Európai Unió fejlesztési forrásainak lehívásával. A 2010-ben megalakult kormány – egyebek között – a fejlesztési koordinációs szervezetet is szétverte, jóformán az összes meghirdetett pályázatot felülbírálta. E lépésekkel gyakorlatilag két évre leállította a fejlesztéseket, és csak nagy nehézségek árán indultak újra a projektek.
Felzárkózási pályán a gazdaság – veszélyes a dilettáns kormányzati gazdaságpolitika A magyar gazdaság az előző évek stagnálásához, sőt recessziójához képest a múlt évben kiemelkedő dinamikával bővült – – írja a többi között dr.Katona Tamás kandidátus, a közgazdaság-tudomány habilitált doktora az Infovilág rendelkezésére bocsátott legfrissebb elemzésében. A bruttó hazai termék 3,6%-os emelkedése – Írországot követően – a második legmagasabb érték volt az Európai Unióban. Ezzel a növekedéssel a magyar gazdaság újra felzárkózási pályára állt az Európai Unióhoz és a környező országokhoz képest. Sajnálatos módon csak egyetlen évre. A tavalyi növekedést sok olyan egyszeri tényező determinálta, amelynek megismétlődésére nem számíthatunk, azaz a magyar gazdaság továbbra is a lecsúszás veszélyével kénytelen szembenézni.

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10   >