ÉRDEKEL AZ ÚJ INFOVILÁG
 Szerzõi jog
Ezerhétszázmillió forint jogdíj zenészeknek, színészeknek A most lezárt jogdíjfelosztás eredményeként 1,7 milliárd forint jogdíjat fizet ki az Előadóművészi Jogvédő Iroda Egyesület (EJI) zenészeknek, színészeknek. Az ezerhétszázmillió forintot mintegy 65 500 előadóművész között osztották fel.
A szakértők, hamis művek – eredetiségigazolás A minap elrendelték egy hamis Marc Chagall-kép elégetését, amelyet egy leedsi üzletember vásárolt 1992-ben 100 000 angol fontért. Tavaly pedig egy isztambuli művészeti galéria kényszerült bezárni Joan Miró-kiállítását, miután a spanyol festő hagyatékát kezelő igazgatók hamisnak minősítettek néhány képet – írja a Guardian online kiadása.  
Az üvegbeton kizárólag Losonczi Áron találmánya A fiatal csongrádi mérnök, Losonczi Áron (a képen) találmánya új fejezetet nyitott az építészetben. A LiTraCom márkanevű fényáteresztő üvegbetont 2002-ben fejlesztette ki. Egy évvel később találmányát a Svéd Építészeti Múzeumban kiállították. Az optikai szálakkal készült üvegbeton valóban áttetsző, és lehet bár vastag, vékonyra szelt márványlapra emlékeztet.
Közkinccsé váltak a Rejtő-művek Tegnap óta nem védi a szerzői jog Rejtő Jenő, azaz írói álnevén P. Howard műveit. A közkinccsé válással a jogutódok engedélye nélkül lehet a könyveket újból kiadni, megfilmesíteni, interneten közvetíteni – vagy éppen megzenésíteni, átdolgozni.
Orvosi eszközök 3D-nyomtatóból – sürget az EU-fellépés a hamisítás ellen Jóformán bármi előállítható 3D-nyomtatóval: játékok, alkatrészek, szemüvegkeretek, mi több, orvosi eszközök is. Mivel e nyomtatók könnyen beszerezhetők, fölvetődnek az ily módon létrehozott tárgyak minőségével és a szerzői, illetve iparjogvédelmi jogok esetleges megsértésével kapcsolatos kérdések.
Használj eredetit! – vetélkedő diákoknak A hazai harminc éven aluliak több mint egyharmada használ illegális szoftvereket, vagy tölt le ingyen zenét, filmet a világhálóra törvénytelen módon feltett honlapokról. Tetemes veszteséget okoz a hamisítványokkal való kereskedelem: világszinten a hamisítók forgalma megközelíti a drogkereskedőkét.

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10   >