ÉRDEKEL AZ ÚJ INFOVILÁG
 Kitüntetés
A civil szervezetek olyan ügyekkel foglalkoznak, amikre mások, köztük az állam sem fordít elegendő figyelmet, ezért inkább támogatást, semmint támadást érdemelnének a kormánytól. A közös állásfoglalást kezdeményező, különböző területeken dolgozó 101 civil szervezet egységesen elutasítja a kormány civileket korlátozó és megbélyegző törekvéseit. A kezdeményezők várják további szervezetek csatlakozását.
A Szaharov-díj idei kitüntetettjei: Nádia Murád és Lámia Adzsi Bassár Az emberi jogok biztosítása és védelme az Európai Unió egyik alapvető értéke, ennek érvényesülését az EU számos eszközzel támogatja. Az Európai Parlament minden évben kitüntet egy-egy olyan aktivistát – személyt, vagy szervezetet –, aki az emberi jogok védelméért küzd, elismerve ezzel erőfeszítéseit és támogatva ügyét. Az 1988-ban alapított díjat az elmúlt években olyan személyiségek és szervezetek kapták, mint Kofi Annan volt ENSZ-főtitkár; a Szaharov-díj után a Nobel-békedíjjal is kitüntetett pakisztáni lány, Malala Juszufzaj; Denis Mukwege kongói orvos; vagy tavaly a bebörtönzött szaúdi blogger, Raíf Badavi.
A gravitációs hullámok ELTE-s felfedezői is részesültek a „XXI. század Nobel-díjából” A hárommillió amerikai dollár összdíjazású Breakthrough Prize jelenleg a legnagyobb pénzösszeggel járó tudományos elismerés, körülbelül háromszor annyi, mint amennyivel a Nobel-díj jár. Az elismerést tech-óriások vezetői és milliárdosok alapították, köztük van Sergey Brin (Google), Mark Zuckerberg (Facebook) és Yuri Milner, fizikus végzettségű kockázati befektető is. A nemzetközi sajtóban a „XXI. század Nobel-díja”-ként aposztrofált kitüntetést három kategóriában osztják ki: az élettudományokban, a fizikai alapkutatásokban és a matematikában elért „áttörésért”. A fizika területén 2016-ban olyan Nobel-díjas tudósok kapták a díjat, akik a neutrinooszcillációt kutatják, 2015-ben pedig az univerzum gyorsuló tágulását felfedező Nobel-díjas asztrofizikusokat ismerték el.
„Az év K+F beruházója” – csaknem 1500 mérnök a Bosch Budapesti Fejlesztő Központjában „A 2015 év befektetője” hét kategóriában kiosztott díjátadó ünnepségén „Az év K+F beruházója” elismerést a Robert Bosch Kft. kapta. Az éppen évtizeddel ezelőtt alapított „az év befektetője” díjak célja, hogy elismerje azokat a vállalatokat, valamint az őket támogató szervezeteket és önkormányzatokat, amelyek az adott évben a legnagyobb mértékben járultak hozzá a magyar gazdaság fejlődéséhez és a foglalkoztatottság növeléséhez. Tavaly háromszázzal bővült a Bosch fejlesztési központjának a létszáma; a cégcsoport második nagy, európai, autóipari fejlesztési helyén hamarosan már 1500 magyar mérnök folytat nemzetközileg élenjáró kutatást, fejlesztést.
A Saul fia lett a legjobb külföldi film az Independent Spirit Awards megmérettetésen Nemes Jeles László Saul fia című filmje nyerte el helyi idő szerint szombaton a független filmek Oscarjaként emlegetett, Los Angeles-i Independent Spirit Awards díjat a legjobb külföldi film kategóriában. A rangos díjat magyar film most kapta meg először, esélyesei között is utoljára 1990-ben jegyeztek magyar vonatkozású alkotást: Szabó István Hanussen című filmje jutott be az öt jelölt közé a legjobb külföldi film mezőnyében. Ebben a kategóriában az idén a Saul fia mellett a Csajkor című francia, az Egy galamb leült egy ágra, hogy tűnődjék a létezésről című svéd, a Mustang című török, valamint A kígyó ölelése című kolumbiai alkotás versengett – emlékeztetett a szervezők által kiadott közlemény.
A gondolat szabadságáért: Ráif Badawi kapta a Szaharov-díjat „Ráif Badawi elég bátor volt ahhoz, hogy felemelje a hangját és nemet mondjon a kegyetlenségre. Ezért korbácsolták meg” – mondta Ensaf Haidar, a bebörtönzött szaúd-arábiai emberi jogi aktivista Ráif Badawi felesége, aki ma az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén vette át a Szaharov-díjat férje nevében. A szaúdi Ráif Badawit a gondolat és a vélemény szabadságért folytatott küzdelméért tüntette ki emberi jogi díjával a Parlament. Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke felszólította Szaúd-Arábia uralkodóját, hogy azonnali kegyelemmel feltétel nélkül engedje szabadon a bloggert.

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10   >