ÉRDEKEL AZ ÚJ INFOVILÁG
 Ingatlanpiac
Töretlenül drágulnak az ingatlanok a fővárosban Miközben a pesti kerületekben év elején csökkent a befektetési szándékkal vásárlók aránya, aközben Budán rekord szintre emelkedett az arányuk februárban. Március vízválasztó lesz, bár a hónap felénél egyelőre csökkenés mutatkozik.
Rekordokat döntöget a lakásépítés – csábító az 5 százalékos áfa Egy év alatt két és félszeresére nőtt a kiadott építési engedélyek száma országosan. A statisztikai hivatal legfrissebb közlése szerint a tavaly kiadott 31 559 engedély 2008 óta a legtöbb. Négy év óta nem épült annyi – 9994 – lakás, mint tavaly. Az építési engedélyek számát tekintve a fővárosban és a megyei jogú városokban csaknem háromszoros az éves növekmény.
Újra kedveltek a földszinti lakások A 19. század végéig kiváltságnak tekintették a földszinti lakást. Többnyire kényelmi okokból: nem kellett lépcsőzni, nem volt szükség az akkoriban ritkaságnak számított liftre és nem volt gond a vízellátással sem – ami az emeleti lakások esetében sokszor nagy gond volt.
Föllendült az újlakás-építés A KSH adatai szerint 2016. január 1–szeptember 30. között kereken 21 400 építési engedélyt, illetve bejelentést hagytak jóvá. Ez országosan több mint duplája, Budapesten a háromszorosa az előző évinek. Az újlakás-építések növekedését segítő számos intézkedés közül az építési engedély-könnyítés hatása is egyre inkább érezhető.
Látványosan fölértékelődtek a panellakások A budapesti és az országos panel-árindexek továbbra is meredeken emelkednek, arányukk meghaladja a téglalakások értékeit is. Az egyes lakótelepek között azonban látványos, akár százezer forintot is meghaladó árkülönbségek tapasztalhatók.
Lakáspiac: bővülés, áremelkedés Két év óta folyamatosan bővül a lakáspiac, tavaly az áremelkedés a nagyvárosokban is érezhető volt. Az átlagos négyzetméterenkénti árak Debrecenben, Győrött és Sopronban nőttek legnagyobb mértékben. A szakértők úgy gondolták, a bővülés 2016-ban sem torpan meg.

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10   >