ÉRDEKEL AZ ÚJ INFOVILÁG
 Csillagászat, űrkutatás
Építs saját holdjárót! Áprilisban rendezi első közös foglalkozását a Puli és a Makerspace.hu csapata, ahol játékos formában ismerkedhetnek meg az űrtevékenység világával a kalandozni vágyó 10–14 évesek. A résztvevők megépítik saját, működő holdjáró-modelljüket, amellyel különleges feladatokat is el kell végezniük az újdonsült robotépítőknek. (Képek: Gyarmati László/InterfeszPress)
Először figyeltek meg hegyomlást üstökösön Az Európai Űrügynökség Rosetta űrszondája eddig nem látott jelenséget figyelt meg: egy hegyomlást a 67P/Csurjumov–Geraszimenko-üstökösön. Az omlás következtében feltárult az üstökösmag belső anyaga. A felvételeket vizsgáló nemzetközi kutatócsoport tagja Tóth Imre, az MTA CSFK Konkoly-Thege Miklós Csillagászati Intézetének tudományos főmunkatársa is. Eredményeikről a Nature Astronomy folyóiratban számoltak be.
Sötét energia nélkül is megérthető a táguló Világegyetem Az ELTE kutatói a Monthly Notices of the Royal Astronomical Society Letters című rangos nemzetközi csillagászati folyóiratban jelentették meg legújabb eredményeiket: vizsgálataik szerint sötét energia nélkül is meg lehet magyarázni az Univerzum gyorsulva tágulását. Az Univerzum 13,7 milliárd évvel ezelőtt keletkezett az Ősrobbanás során. 
Már elérhető a Tejútrendszer készülő háromdimenziós térképe Nyilvánosságra hozták a Gaia asztrometriai űrszonda működésének első 16 hónapjában végzett mérések alapján kapott adatokat. A szonda műszerei több mint egymilliárd csillag helyzetét mérik meg minden korábbit felülmúló pontossággal, átlagosan 70 alkalommal a legalább 5 évig tartó misszió során – írja Szabados László az Infovilág rendelkezésére bocsátott cikkében.
Csillagbölcsők százezrei ringanak a végtelen űrben Az Eötvös Loránd Tudományegyetem és a Magyar Tudományos Akadémia Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont kutatói sikerrel becsülték meg a távolságot csillagközi felhők között, és ezrével fedeznek fel keletkező csillagokat a legnagyobb európai távcsövek segítségével.
Üzenet a csillagoknak – Jon Lomberg Magyarországon Jelenleg öt, emberkéz alkotta űrszonda van úton a csillagközi tér felé. Négyükön ott van egy-egy bemutatkozó üzenet, egy „kozmikus névjegy” bolygónkról. A Pioneer 10 és 11 fedélzetén a Pioneer-táblát találhatják meg utódaink vagy más értelmes lények, a Voyager 1 és2 ahíres Voyager Aranylemezt viszi magával.

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10   >