ÉRDEKEL AZ ÚJ INFOVILÁG
 Közigazgatás
Jogi határzár: az UNHCR bírálja a magyar menekültpolitika további szigorítását  Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságát (UNHCR) mélységesen aggasztja a kedden elfogadott magyar törvénymódosítás, amely valamennyi menedékkérő, köztük gyermekek kötelező fogva tartásáról rendelkezik az esetükben lefolytatott menekültügyi eljárás idejére – hangsúlyozta genfi sajtótájékoztatóján Cécile Pouilly, az UNHCR szóvivője. Szerinte a gyakorlatban ez azt jelenti, hogy minden menedékkérőt, beleértve a gyerekeket is huzamosabb ideig a határon elhelyezett, több méter magas drótkerítéssel körbevett konténerekben tartják majd őrizetben. (A képen: szüleitől elszakított menekült gyerek.)
Gigabírsággal sújtotta a Versenyhivatal a Telekomot jogsértő összehasonlító reklámjai miatt A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) jogsértőnek ítélte a Magyar Telekom Nyrt. (Telekom) összehasonlító reklámjait, mert azokban a társaság nem tárgyilagosan hasonlította össze saját és versenytársai 4G mobilinternet-hálózatainak nagyságát. A „legnagyobb 4G hálózat” szlogenű kampányokkal elkövetett jogsértésért 600 millió forint bírságot szabott ki a GVH a Telekomra. A GVH a Telekom hat kommunikációs kampányának 2014 októbere és 2015 júniusa között megjelent tájékoztatásait vizsgálta. E kampányok főüzenete a Telekom 4G hálózatának mérete volt.
Korrupcióellenes világnap: tízéves a Transparency International Magyarország A mai Magyar Közlönyben jelent meg: a Kormány 1719/2016 (XII.6.) Korm. határozata Magyarország kilépéséről a Nyílt Kormányzati Együttműködés (Open Government Partnership) elnevezésű (korrupcióellenes nemzetközi) kezdeményezésből, amelyhez a 1227/2012 (VII. 6.) Korm. határozat értelmében négy és fél évvel ezelőtt csatlakozott. A határozat időzítése meglehetősen sajátos, miután december 9-e a „korrupcióellenes világnap”. – Ugyancsak mai hír szerint a Transparency International Magyarország – a Holland Nagykövetség támogatásával – nagyszabású programsorozatot rendez a szervezet 10. születésnapja alkalmából a korrupcióellenes világnapon, az A38 Hajón. Ugyanott az esemény részeként kiállítás nyílik december 7-én este hét órakor.
Folytatódik a hatósági-politikai támadás menekültek és migránsok jogai ellen Az Amnesty International aggódik a legutóbbi menedékjogot és államhatárokat érintő jogszabály-módosítások miatt, amelyek csak még rosszabb helyzetbe sodorják az országban védelmet kereső menekülteket és migránsokat és további szenvedéseket okoznak számukra. A szervezet arra kéri az Európai Bizottságot, hogy vessen be minden szükséges eszközt azért, hogy Magyarország mindenben eleget tegyen a nemzetközi és uniós kötelezettségeinek a menekültek és migránsok emberi jogait illetően, és folytassa le a Magyarország ellen 2015 decemberében megkezdett kötelezettségszegési eljárást.
Információszabadság, törvénymódosítás: még átláthatatlanabb lett Magyarország A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ), az atlatszo.hu, a K-Monitor, és a Transparency International közös javaslatcsomagot tett közzé az információszabadságról szóló törvény október 1-jén hatályba lépett módosítása kapcsán. Szövegükben felvázolták a legalapvetőbbeket, melyeket szükségesnek tartanak ahhoz, hogy Magyarország lépést tartson a térséggel a közpénzek átláthatóságában. A négy civil szervezet levelében rámutatott, hogy bár Magyarország sokáig az információszabadság mintaországának számított, mára a térségben sereghajtóvá vált. Az információszabadságról szóló törvény újabb módosítása további akadályokat gördít az átláthatóság útjába. 
Jogsértő szerződésmódosításai miatt 250 millióra büntette a hírközlési hatóság a Telenort A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) május 15-én általános hatósági felügyeleti eljárás keretében 250 millió forint pénzbírságot szabott ki a Telenor Magyarország Zrt.-re (Telenor) amiatt, hogy a szolgáltató jogsértő módon, az elektronikus hírközlésre vonatkozó szabályoktól eltérően, megfelelő jogalap hiányában, egyoldalúan módosította az egyéni előfizetői szerződéseket. - A hatóság a Telenor egyoldalú szerződésmódosítással összefüggő gyakorlatát 2010 óta már számos alkalommal jogsértőnek találta, és többször megbírságolta a szolgáltatót a jogszerűtlen, egyoldalú szerződésmódosítások miatt.

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10   >