Saul fia – az alkotók sajtótájékoztatója Pesten Szerénység, intelligencia, érzékenység és szilárdság áradt Nemes Jeles László rendezőből a Saul fia című filmjéről szóló sajtótájékoztatón. „A legfontosabb, hogy beszéljenek a filmről” – mondta, és amióta Cannes-ban bemutatták, máris világszerte beszélnek róla. Eddig 48 ország számára vették meg, valamennyi földrészen bemutatják.
Mikor találunk Földön kívüli életet? A rohamosan gyűlő kutatási eredmények alapján indokolt lehet a NASA optimizmusa, és néhány évtizeden belül valóban felfedezhetjük a Földön kívüli életet. Kereszturi Ákos, a Magyar Tudományos Akadémia Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpontjának munkatársa a NASA-bejelentés mögött álló legizgalmasabb részeredményeket tekinti át.
Szeptemberben jön A magyar helyesírás szabályai 12. kiadása A nemzeti önazonosságot jelentő anyanyelv alapvető fontosságú műve a Magyar Tudományos Akadémia által kidolgozott, jóváhagyott és kanonizált magyar helyesírási szabályok gyűjteménye. Az 1832-i első kiadást eddig tíz további követte. A tizenegyedik 1984-ben jelent meg. Az új szabályzatot az MTA nyelv- és irodalomtudományok osztályához tartozó magyar nyelvi osztályközi állandó bizottság gondozza. A nemzeti kultúra és nyelv e becses kincsének új, 12. kiadása az ősz elején jelenik meg a könyvesboltok kínálatában.
Romló üzleti és javuló fogyasztói várakozások Májusban némi hullámzás mellett már ötödik hónapja stagnált a GKI-Erste konjunktúra­index (szezonális hatásoktól megtisztított) értéke, amelynek szintje így továbbra is viszonylag optimista hangulatot tükröz. A GKI által, az Európai Unió támogatásával végzett felmérés szerint az üzleti várakozások kissé rosszabbak, a fogyasztóiak viszont valamivel jobbak lettek az áprilisinál.
Saul fia a zsűri Nagydíját kapta Cannes-ban Nemes Jeles László filmje, a Saul fia kapta a második legrangosabb díjat, a zsűri Nagydíját a 68. cannes-i filmfesztiválon vasárnap este a Joёl és Ethan Coёn vezette zsűritől.Az auschwitzi koncentrációs táborban játszódó magyar versenyfilm szombaton megkapta a Nemzetközi Filmkritikusok Szövetségének (FIPRESCI) díját is. (A képen: Röhrig Géza, a Saul Ausländer szerepét alakító színész a Cannes-i Filmfesztivál versenyprogramjában szereplő, Nemes Jeles László rendezte Saul fia című film főszereplője./ MTI Fotó: Kallos Bea)
Menekültek és külföldiek –  bepereli a Magyar Helsinki Bizottság a Fideszt «A Fidesz, Magyarország kormánypártja elfogadhatatlan stílusú közleményt adott ki a Magyar Helsinki Bizottságról. A sötét időket idéző kommünikében hamis állítások olvashatók. A valótlan és gyalázkodó kitételekért bíróságon veszünk elégtételt – tette közzé állásfoglalását a honlapján a Magyar Helsinki Bizottság.

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10   >