10 + 1 tény két szabadságharcosról

(Írta: Kert Attila/ujnepszabadsag.hu) 1. Mindkettő alacsony ember, hatalmas becsvággyal és páratlan tehetséggel. Mindkettő országa szinte korlátlan hatalmú, vitathatatlan támogatottságú vezetője. Mindkettőnek jogi diplomája van, de egyikük sem dolgozott soha jogi pályán.

2. Mindketten szerepeltek filmben: az egyik a haramiák focicsapatának csatárát játszotta egy mesefilmben, a másik egy váratlanul elnökké választott töritanárt egy sorozatban. „Az élet utánozza a művészetet.”

3. Az egyik azzal vált ismertté, hogy fiatalon bátor beszédben az orosz katonák (addigra már eldöntött) kivonását követelte országából. A másik azzal, hogy szembeszállt az országába betörő orosz katonákkal. Az egyik harmincnégy éve, az oroszok elleni lázadás miatt kivégzett miniszterelnök temetésén arról beszélt, hogy egy nemzedék jövőjét is temetik, mert az ország valamikor kényszerből Nyugat helyett Kelethez csatlakozott. A másik azért keveredett háborúba, mert országa Kelet helyett a Nyugathoz akart csatlakozni.

4. Az egyik már akkor puskaporszagot érzett, amikor a másik még csak tévéshow-kban bohóckodott; az egyik évtizedek óta szeret a vezénylő tábornok szerepében politizálni, és az utóbbi években már egyszerű közigazgatási vagy járványügyi intézkedésekről, közepesen bonyolult gazdasági tervekről is leginkább csak nagyszabású hadműveletként beszél – mégis a másik kényszerült valóságos hadsereg irányítására és valóságos hadműveletek vezetésére.

5. Az egyik Brüsszelbe jár megvédeni az országot, a másik Bucsában és Bahmutban harcol érte. Az egyik úgy érzi, ott hazáját az ellenségei „csípik, rúgják, harapják”. A másikét lövik, bombázzák, rakétázzák.

6. Az egyik országának határát nincstelen, földönfutó menekültek „tartották támadás alatt”. A másikét orosz páncélos hadosztályok törtek át.

7. Az egyik a világ egyik legjobb egyetemét szorította ki hazája fővárosából, a másik az orosz tankokat.

8. Az egyik a „melegpropaganda és a gender” ellen harcol szakadatlanul, a másik az orosz hadsereg ellen. „A gyerekeinket hagyják békén” – az egyik nemátalakító műtétektől védi őket; a másik az orosz katonáktól és a Wagner börtönviselt zsoldosaitól, akik tömegével deportálnak ukrán gyerekeket Oroszországba.

9. Az egyik keleti zsarnok diktátorokkal parolázik és üzletel – a másikat a szabad világ vezetői fogadják és látogatják. Az egyik a Türk Tanácsban szólal fel, a másik az ENSZ Közgyűlésen, az Amerikai Kongresszusban és a Brit Parlamentben. Az egyik saját szövetségeseit zsarolja vétóval, amikor a másik hazája védelméhez kéri a segítségüket.

10. Az egyik Európa legelszántabb védelmezőjének tekinti magát. A másikat Európa tekinti annak.

+ 1 Volodimir Zelenszkíj a szabad világ szemében honvédő szabadságharcos, aki Dávidként szállt szembe az orosz Góliáttal. Az, ami Orbán Viktor mindig is lenni szeretett volna: HŐS.