Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma vasárnap van, 2019. augusztus 25. Az év 237. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 737693. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Forradalmian új magyar cukorbeteg-gyógyszer a láthatáron – a Corvinus Kockázati Tőkealap-kezelő ZRt. tőkebefektetéssel ösztönzi a kutatás-fejlesztést

Infovilág

A tervezett tőkebefektetéssel a Corvinus Kockázati Tőkealap-kezelő ZRt. a hazai gyógyszerkutatás egyik legsikeresebb fejlesztésének továbblépését, valamint a további kutatáshoz szükséges, a magyarországi erőforrásokat meghaladó mértékű források nemzetközi tőkepiacon való megszerzését kívánja segíteni. A kutatás várható sikere jócskán megnövelheti a tőkebefektetők érdeklődését a magyar kutatás-fejlesztés és innováció iránt. A Corvinus Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt. alapításának egyik legfontosabb célja segíteni a tőkebeáramlási folyamatot a tőkebefektetés révén. További cél a vállalkozások elérhető üzleti eredményeiben való közvetlen magyar részvétel biztosítása.

A tudományos szempontból rendkívüli jelentőségűnek tartott inzulin-érzékenyítő molekula a II. típusú cukorbetegségben szenvedők számára ígér alapvető javulást állapotukban. A gyógyhatást az idei év első negyedévében lezárult, teljes egészében Magyarországon lefolytatott II. a. fázisú klinikai vizsgálat bizonyította. A Corvinus Kockázati Tőkealap-kezelő ZRt. befektetési döntését a várható magas üzleti megtérülés mellett az is motiválta, hogy a tőkebefektetés eredményeképpen a fejlesztési folyamatok sikeres továbbvitele más, hazai kutató és fejlesztő csoportokat is hasonló üzleti megoldásokra bátorítson.

A Corvinus Kockázati Tőkealap-kezelő ZRt. a közeli múltban hozott, az innovatív KKV-k részére történő kockázati tőkejuttatásra vonatkozó kormányzati intézkedések nyomán 2005. szeptemberben kezdte meg működését. A társaság az állami tulajdonú Magyar Fejlesztési Bank ZRt. csoportján belül, a Corvinus Nemzetközi Befektetési ZRt. leányvállalataként jött létre. A Corvinus Kockázati Tőkealap-kezelő ZRt. állami tulajdonú, irányítását a befektetési piacon kimagasló gyakorlattal rendelkező szakemberek látják el, és tevékenységét üzleti alapon, a kockázati tőkebefektetési piacra jellemző megtérülési igény mellett végzi.

A CKTA küldetése, hogy a nagy növekedési potenciált mutató hazai induló és kezdeti fejlődési szakaszban lévő tudás- és technológia-intenzív kis- és középvállalkozások fejlődését segítse kockázati tőkebefektetésekkel. A megcélzott tevékenységi területen belül kiemelt jelentőséggel szerepel a hazai technológia-fejlesztés és innováció eredményeinek hasznosítása.

CÉGBEMUTATKOZÁS

Az N-GENE magyar kutatók és vállalkozók által létrehozott biotechnológiai vállalkozás. Célja originális molekula gyógyszerré fejlesztése. Mivel a résztvevőknek az N-Gene megalapítása előtt már kiterjedt tapaszatalata volt magyar biotechnológiai vállalkozásokkal kapcsolatban a céget az Egyesült Államokban hozták létre, hogy későbbi fejlesztési szakaszában megfeleljen az élettudományok finanszírozására szakosodott kockázati tőke elvárásainak. 100%-os leányvállalatán keresztül Magyarországon kutat és fejleszt.

Fejlesztési cél. Vezető molekulánk, BGP-15, a 2 típusú cukorbetegség gyógyításában használatos insulin érzékenyítő. A cukorbetegség (diabetes) a világ egyik legnagyobb betegségcsoportja, jelenleg a világ lakosságának közel 5% érintett és kiterjedése rohamosan nő. Mindenütt, ahol a harmadik világ lakossága hirtelen találkozik az első világ fogyasztási szokásaival (junk food és Coca Cola), ott előfordulása sokkal nagyobb, közel van a 20%-hoz. Ez megtörtént Indiában és a közel-keleti arab országokban és várható Kínában is.

A civilizációs betegségek gyűjtőneve az ún. metabolikus szindróma, melynek legfontosabb eleme az insulin rezisztencia, amely a 2 típusú diabetes kialakulásának előszobája és amely a diabetesen túl eredményezi a magas vérnyomás, magas vérzsírok, az obesitás és más nagy betegségcsoportok (infarktus, agyvérzés) kialakulását. A diabetes következtében kialakuló érrendszeri szövődmények veseelégtelenséghez, láb csonkoláshoz, vaksághoz és idegrendszeri elváltozásokhoz vezetnek.

A 2 típusú diabetes terápiájának legkorszerűbb gyógyszerei az insulin érzékenyítők. A világ kb 30 évvel ezelőtt ismerte fel az insulin reszitencia meglétét és 2000-ben jelent meg az insulin érzékenyítők leghatékonyabb csoportja. Jelenleg 2 db van forgalomba belőlük (Actos – Takeda/Eli Lilly és Avandia - GlaxoSmithKline/Bristol Myers Squibb) együttes forgalmuk 2004-ben meghaladta az .2Md-t és 2008-ra elemzők prognózisa szerint az insulin érzékenyítők forgalma megduplázódik.

Az N-Gene által kifejlesztett molekula egy új típusú insulin érzékenyítő szer, amely hatásmechanizmusának különbözősége okán jobb gyógyszer lehet, mint a jelenlegi insulin érzékenyítők.

Az N-Gene a közelmúltban fejezte be Magyarországon a BGP-15 humán II klinikai kipróbálását, azaz beteg embereken igazolta BGP-15 hatékonyságát. A hatásmechanizums eredményeivel együtt jelen klinikai eredményünk szenzációs és komoly nemzetközi érdeklődésre tarthat számot.


Az N-Gene jelenleg Magyarország legnagyobb biotechnológiai vállalkozása. Kapitalizációja kb M. Eddig kb M dollárt költött el Magyarországon kutatásra fejlesztésre, egyedülálló képességgel és tapasztalattal rendelkezik a kutatás, fejlesztés, management és tőkebevonás tekintetében egyaránt.

Az N-Gene kiépítette a gyógyszerfejlesztés és regisztráció teljes vertikumát, jelentősen emelte Magyarországon a „bedolgozói” színvonalat. Igazgatóságában és Scientific Advisory Boardjában világhírű tudósok és szakértők vannak.

Hatékony gyógyszerkutatás, az új gyógyszerek fejlesztésére fordított idő csökkentésével.

Címkék