Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma hétfő van, 2019. július 22. Az év 203. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 737659. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Globális felmelegedés – néhány Hawaii-sziget eltűnik a térképről

Infovilág

A 2100. évig a Hawaii-szigetek északnyugati kétharmada víz alá kerül – állítják a csendes-óceáni térség amerikai kutatói. A Pacific Islands Fisheries Science Center felmérte az 1900 kilométer hosszan elterülő szigetcsoport értékes növény- és állatvilágát. A tudósok arra a megállapításra jutottak, hogy a csakis itt előforduló élőlények (madarak, teknősök, fókák, csigák és más gerinctelen állatok) nagy bajba kerülhetnek. A Jason Baker vezette csapat kiszámolta, hogy a tengerszint a huszadik században csaknem 15 centiméterrel emelkedett. A globális felmelegedés miatt ez a folyamat a 21. században egyre inkább felgyorsul – vélik a kutatók.

Ha a vízszint további 48 centiméterrel emelkedik, akkor számítások szerint 2100-ra már a szigetek felszínének 65 százaléka tűnhet el. A klímaváltozásokat kutató nemzetközi szakértői csoport, az IPCC www.ipcc.ch szakemberei mindamellett azt sem tartják kizártnak, hogy a jelzett időszakban a tengerszínt akár 88 centiméterrel emelkedhet. Ez esetben viszont már a szigetek 75 százaléka tűnik el.

Mind a Meteorológiai Világszervezet és az ENSZ támogatásával működő IPCC, mind a Baker körül dolgozó tudósok fenyegetőnek látják a veszélyt, amely a természetes ökológiai rendszerben fontos szerepet játszó növény- és állatvilág pusztulását okozhatja. Az elszigeteltségnek és az emberek távolmaradásának köszönhetően például ma már csak a Trig-szigeten élnek a hawaii barátfókák különleges egyedei. De nemcsak ők válhatnak végleg az enyészetté, hanem a magas vízhőmérséklet miatt a korallok is, amelyek fakulása már ma is ijesztő méreteket öltött.

A kutatók csak akkor látnak esélyt a folyamatok megállítására, ha homokkal töltik föl a szigetek felszínét. A munkát azonban igen gondosan kell elvégezni, mert el kell kerülni a károkozást az ökológiai rendszerben. Sajnos semmilyen jel nem mutat arra, hogy az Egyesült Államok korlátozni akarná az üvegházhatást okozó gázok kibocsátást, márpedig a térségben tapasztalható felmelegedésnek, a tengerszínt emelkedésének ez nyilvánvalóan az egyik legfőbb okozója. Ha Washington más belátásra jutna, akkor is csak legfeljebb tíz év múlva mutatkozna meg ennek pozitív hatása az éghajlati változásokat illetően.
Címkék