Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma vasárnap van, 2019. július 21. Az év 202. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 737658. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Újra lehet pályázni fűtés-korszerűsítésre, lakásszigetelésre – középpontban a megújuló energiahordozók

Infovilág


Ez alkalommal összevont formában, egyetlen pályázat formájában hirdetik meg a lakossági energiatakarékosság és a megújuló energiahordozó-felhasználás (pl. hőszivattyú - a képen) támogatását. Az új rendszerben az állami támogatáshoz kedvezményes hitel kapcsolódik – emelte ki Kóka János. A múlt évekhez képest jóval többen és olyanok is felújíthatják majd otthonukat az energiatakarékosság jegyében, akiknek nincs önerős pénzügyügyi forrásuk.

A GKM március 31-ig a közzéteszi «A lakossági energiamegtakarítás támogatása, valamint a lakossági megújuló energiahordozó-felhasználás támogatása» című NEP-2007 kódszámú, 2,6 milliárd Ft keretösszegű pályázat részletes szövegét. Ezzel egyidejűleg az MFB Rt. meghirdeti az ehhez kapcsolódó «Sikeres Magyarországért» lakossági energiatakarékossági hitelprogramot; a kamat jelenleg 6,4%. A pályázati anyagok a meghirdetéssel egyidejűleg jelennek meg a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium honlapján: www.gkm.gov.hu. A pályázatok benyújtása pedig április 10-én kezdődhet.

Kóka János elmondta még: a pályázathoz is kapcsolódva a tárca szolgáltató, pontos és érdemi tájékoztatást adó fórumot nyit holnaptól a GKM honlapján.

Az idén, a tavalyihoz hasonlóan, külső hőszigetelésre (a képen), ablak-, ajtócserére, illetve az energiaellátó berendezések cseréjére pályázhatnak támogatásért a hagyományos építésű lakások tulajdonosai. A 2007–13 közötti időszakban (az Új Magyarország Fejlesztési Terv éveiben) a program célja évi 14–15 ezer hagyományos építésű lakás energetikai korszerűsítése.

A lakossági energiatakarékossági programmal egyidejűleg (a tavalyi NEP-pályázatokhoz hasonlóan) az idén a GKM a megújuló energiahordozó-felhasználás növelést segítő lakossági pályázatot is hirdet. Támogatásért lehet pályázni pl. napkollektorok, hőszivattyúk, vagy egyéb, megújuló energiahordozóval üzemelő beruházásokhoz. E beruházásoknál nincs előírt építési forma és új építésű lakások esetén is lehet pályázatot benyújtani. A feltételek jórészt megegyezek a lakás-korszerűsítési pályázatok feltételeivel. Eltérés: a drágább beruházással járó, a megújuló energiahordozó-ellátásra irányuló pályázat esetén az eddiginél magasabb összegű hitelt lehet felvenni. Az idén várhatóan mintegy háromezer lakásban valósulhat meg megújuló energiahordozó-felhasználást növelő beruházás. A program szerint 15% os, maximum 265 ezer Ft vissza nem térítendő állami támogatást nyerhetnek el a pályázók.

A költségek fennmaradó 85%-ára, illetve az állami támogatási keret kimerülése esetén a teljes beruházásra (saját erő bevonása nélkül) kedvező feltételeket kínáló hitelprogram nyílik. Ennek kamata jelenleg 6,4%. Így a múlt évekhez képest jóval többen és olyanok is felújíthatják az energiatakarékosság céljából az otthonukat, akiknek nincs önerővel felérő pénzügyügyi forrásuk, miután a most kezdődő programhoz erre nincs szükség. Az eddigi energiatakarékossági programok tapasztalatai szerint átlagosan 900 ezer–1 millió Ft beruházással a hagyományos építésű lakások esetében átlagosan mintegy 30%-kal csökkent az energiafelhasználás. – Az átlagos megtakarítás tüzelőolaj esetében évi 190 ezer, földgáz esetében évi 68 ezer Ft tal mérsékli a háztartások energiaszámláját.

A 900 ezer Ft-os átlagos beruházás így tüzelőolaj-fűtés esetében öt, földgáz esetében mintegy 13 év alatt térül meg. (E gazdaságosság természetesen csak átlagos viszonyokra, mai árakon értelmezhető).

Megjelentek a GKM energiatakarékossági pályázatai – elkölthető 1600...

 

Címkék