Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma vasárnap van, 2019. július 21. Az év 202. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 737658. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Budapesti eszmecsere a globális felmelegedésről

Infovilág
Egy idei ENSZ-jelentés szerint hazánk a klímaváltozás szempontjából a világ egyik legsérülékenyebb országa. A hazai átlaghőmérséklet emelkedése másfélszer gyorsabb, mint a globális felmelegedés üteme. A klímaváltozás csupán idén 200 millió forintos kárt okozott hazánkban. Nem elég megállítani a környezetszennyezést és a megelőzésre koncentrálni, fel kell készülni a globális felmelegedés hatásaira, illetve az azokhoz való alkalmazkodásra is. A konferencia e két megközelítésből – megelőzés és az alkalmazkodás – vizsgálta a klímaváltozással kapcsolatos legégetőbb kérdéseket.

Sólyom László, a zöld kérdésekben különösen aktív államfő, előadásában kifejtette, hogy az adatok szemléletváltás után kiáltanak. Ma már látjuk, hogy a nemzeti össztermék növekedése nem feltétlenül jár az emberek jólétének növekedésével, életminőségének javulásával" – mondta az elnök. Úgy vélte, a globális fenntarthatóság nem érhető el a nem OECD-országok együttműködése nélkül, viszont ez az együttműködés nem nyerhető el hiteles példa nélkül. Ilyen példamutatásra jelenleg az EU-nak van a legnagyobb esélye, s éppen a bővítésnek köszönhetően. Sólyom szerint az EU-nak kell bemutatnia, hogy úgy tudja növelni például az emberi fejlettségi mutatókat, hogy közben egyúttal az ökológiai lábnyomát redukálja.

Az elnök üdvözölte, hogy az Országgyűlés még az idén meghozza a jövő nemzedékek szószólójáról – egy tág értelemben vett „környezetvédelmi" ombudsmanról – szóló törvényt. Ugyanakkor kritikát fogalmazott meg azzal kapcsolatban, hogy miközben az energiaéhség kiszolgálására az Országgyűlés határozatot hozott egy újabb atomerőműről, nincs átfogó terv az energiahatékonyság növelésére, a takarékosságra, a megújuló energiatermelésre.

Fodor Gábor a klímaváltozás okozta változásokra való felkészülés fontosságát hangsúlyozta. Elmondta: a környezetvédelmi minisztérium rendelkezik megvalósítható javaslattal a klímaproblémák átfogó orvoslására. Véleménye szerint komoly korlátozásokra lesz szükség az energiatermelés, az energiafogyasztás, a közlekedés, és az erdőgazdálkodás területén.

A megoldás alapja a 20-25 évre tervezhető Nemzeti Éghajlatváltozási Stratégia, amely még
ebben az évben az Országgyűlés elé kerül.


A fenntarthatóság követelményéhez azonnali lépések és gyökeres szemléletváltás szükséges, amelynek kialakulásában jelentős a szerepe a médiának. Ezért a Figyelő és a Heti Válasz közös melléklettel hívja fel a figyelmet a klímaváltozással kapcsolatosan a megelőzés fontosságára, a várható következményekre, a klímatudatos gondolkodásmód szükségességére.
Címkék