Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma kedd van, 2019. június 18. Az év 169. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 737625. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Magyar Formatervezési Díj, 2007: jöttek, láttak és győztek a fiatalok

Magyar Formatervezési Díj, 2007: jöttek, láttak és győztek a fiatalok
Infovilág

Őrségváltás történt volna a magyar dizájnban? – tette fel a költői kérdést a Magyar Formatervezési Tanács bíráló bizottsága. A 28. Magyar Formatervezési Díj pályázatára beérkezett 222 pályamunka tervezője vagy tervező csapata talán a múlt évek legfiatalabb nemzedéke. Az öt éve megújított Magyar Formatervezési Díj pályázatra, amely akkor diákmunka, vizuális kommunikáció és terv kategóriával bővült, tendenciaszerűen egyre magasabb színvonalon érkeznek be pályamunkák, szárnyukat próbálgató, magabiztos, Európában gondolkodó fiataloktól. A magyar formatervezési szakma legrangosabb elismerését elnyerő pályázókról amellett, hogy álmodozóak és merészek, az is elmondható, hogy biztos üzleti érzékkel törik át a konvenció határait.

Dr. Bendzsel Miklós, a Magyar Formatervezési Tanács elnöke hozzátette, hogy az évről évre változó mezőny a magyar formatervezés más és más jellegzetességét tükrözi. Az idei pályázat díjnyertes alkotásai arról tanúskodnak, hogyan költözhet be a luxus az életünkbe újító ötletek és alkotókivitelezés révén.

A fentieket mi sem bizonyítja jobban, mint a termékkategória díjazottjai. Drescher Edina Lakkah szövetcsaládja, mely tiszta gyermekrajzokból merített ihletet, Koós Pál Etalon Essence hangfala, mely a high-end szűk szubkultúra és a dizájn világa között teremt átjárást, Pálos Andrea és Rakonczai Gábor Óceáni evezős hajója, melynek megtervezéséhez és elkészítéséhez, nyaktörő mutatványként társult, hogy a tervezők a „termékkel” átszelték az Atlanti-óceánt, valamint a Design Hotel Homo Lumens üveghomlokzata a Szövetség’39 és a NextLab alkotói közösségtől. A mintás üveglamellákból álló homlokzat látszólag ellentétes funkciókat békít össze: a tűző naptól való védelmet és a helyiségek megvilágítását természetes fénnyel. Diákmunka kategóriában Magony Zsuzsanna Arkadia tervezete részesült a rangos elismerésben. Ez a táskává alakítható kabát a nagyvárosi nomád életforma jegyében készült. A Lánchíd 19 Design Hotel teljes vizuális arculata pedig a képi kommunikáció kategóriában érdemelte ki a díjat.  A grafikusok a helyhez (Duna) és a szálloda jellegéhez (Design Hotel) egyaránt igazodó arculatot alkottak, amelynek központi eleme a folyót jelképező vékony vonal.

A hat formatervezési díj mellett további öt különdíjat is kiosztottak. Díjat nyert Kaszta Móni által tervezett hungaricumnak számító Vass cipő arculata, Wittinger Csaba BMW tanulmányautója, az Országos Vérellátó Szolgálat számára készült Fiatalok a véradásért kampány, Bendzsel Tamás és Nyitrai Zoltán NanoSpect/CT in vivo kisállatvizsgáló, képalkotó rendszere és Szilasi Gábor Tripon jégvitorlása.

A Design7 nyitó eseményeként kiállítás nyílt a díjazott és a bírálóbizottság által érdemesnek tartott munkákból az Iparművészeti Múzeum első emeleti kiállító termében. A Magyar Formatervezési Díj 2007 kiállítás október 28-áig tekinthető meg. A kiállítás az idén először a fővároson kívül is bemutatkozik. Budapestről Sopronba utazik, ahol november 8–25. között lesz látható.  

A Magyar Formatervezési Díj pályázatának 2007-i statisztikája:

• beérkezett 222 pályamunka

A pályázatok kategóriánkénti megoszlása:

• termékkategória: 53 pályamunka
• vizuális kommunikáció kategória: 39 pályamunka
• tervkategória: 57 pályamunka
• diákmunka-kategória: 73 pályamunka

Címkék