Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma kedd van, 2019. július 23. Az év 204. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 737660. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Az élelmezési válság és a globális felmelegedés az európai kutatás-fejlesztés középpontjában

Infovilág
A miniszterek sürgős lépéseket szorgalmaznak, mivel az éghajlatváltozással szembeni fellépés költsége a világ éves GDP-jének mintegy 1%-ára becsülhető, ugyanakkor a nem cselekvés ennek akár hússzorosa is lehet.

A versenyképességi tanács ülésén a kutatás-fejlesztésért felelős miniszterek egyetértettek: az Európai Kutatási Térséget úgy kell kialakítani, hogy Európa képes legyen olyan kihívásokra válaszolni, mint az élelmezési válság, a globális felmelegedés, vagy az öregedő társadalom és az energiaellátás.

A miniszterek szerint a problémák megoldása érdekében szükség van a rendelkezésre álló erőforrások koncentrálására. A tanácskozáson részt vevők egyetértettek abban, amit az energiaellátás és az éghajlatváltozás területeit érintő stratégiai technológiai terv is kiemel, hogy – annak ellenére, hogy a beavatkozás költségei magasak – késlekedés nélkül meg kell tenni a szükséges lépéseket. A miniszterek arra is felhívták a figyelmet, hogy az éghajlatváltozással szembeni fellépés költsége a világ éves GDP-jének mintegy 1%-ára becsülhető, a nem cselekvés ugyanakkor a világ éves GDP-jének 5–20%-ának elvesztésével járhat. A résztvevők abban is egyetértettek, hogy a társadalmak elöregedése szintén óriási kihívás Európának és a világnak, ezért elengedhetetlen, hogy az időskorral járó megbetegedések elleni küzdelem fontos elemét képezze a kutatásoknak.
Címkék