Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma péntek van, 2019. április 26. Az év 116. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 737572. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Carl Lutzra, az embermentő svájci diplomatára emlékeznek az Üvegháznál

Carl Lutzra, az embermentő svájci diplomatára emlékeznek az Üvegháznál
Infovilág

Carl Lutz (1895–1975).Carl Lutz alkonzuli rangban 1942 elején érkezett Budapestre, hogy itt, a Magyarországgal hadban álló államok, illetve polgáraik érdekeit képviselje. Az idegen érdekek képviseletére előzőleg brit mandátumterületen, Palesztinában szerzett gyakorlatot, ahol a semleges Svájc megbízottjaként a háború kitörése után a német konzulátusok felszámolását, a diplomaták és a családtagok hazautazását intézte. A német külügyminisztérium köszönete alapozta meg a budapesti német diplomatákkal kialakuló jó kapcsolatait.

Svájc a háború alatt 15 állam képviseletét látta el Magyarországon, közöttük volt Nagy-Britannia és az Amerikai Egyesült Államok. Carl Lutz az amerikai követség Szabadság téri épületében rendezte be hivatalát. A svájci képviselet brit kérésre ellenőrizte a palesztinai beutazási engedéllyel (certifikáttal) rendelkezők személyazonosságát, Lutz így került közvetlen kapcsolatba a cionista szervezetekkel. A német megszállás után a diplomáciai védelmet élvező épületbe befogadta a Sztójay-kormány által betiltott Palesztina Hivatal titkárát, Krausz Miklóst. Lutz, Krausz kezdeményezésére kérte a magyar kormánytól a certifikáttal rendelkező családok kivándorlásának engedélyezését. A magyar minisztertanács június 24-én 7000 zsidó palesztinai kivándorlására hozott elvi határozatot. A magyar kormány célja elsősorban a nemzetközi elszigeteltség feloldása és a szuverenitás látszatának a megőrzése volt. A miniszterelnök a tervhez személyesen kérte a német hozzájárulást. A magyar kormány elhatározását Hitler azzal a feltétellel hagyta jóvá, hogy a többi fővárosi zsidót deportálják.

Carl Lutz alkonzul és Maximilian Jaeger svájci nagykövet 1944. július 21-én felkereste Sztójay miniszterelnököt, és kérték az engedéllyel rendelkező zsidók kivándorlásának garanciáit. A tárgyalás eredményeként a svájci követség az idegen érdekek képviselete keretében kivándorlási osztályt hozott létre, amelynek egyik feladata csoportos útlevél összeállítása volt. Az irodát erre a célra a belvárosi, Vadász utca 29. számú házban, az úgynevezett Üvegházban rendezték be. Ezzel a Weiss Arthur vezette épületüveg-nagykereskedés épülete diplomáciai védelmet kapott. A házat a továbbiakban Lutz védelme alatt cionista vezetőség irányította.

1944. július végére el is készült az első csoportos, fényképes útlevél. A benne szereplő személyek igazolást kaptak arról, hogy kiutazásuk intézése folyamatban van. A kiutazás azonban halasztódott, mert a nácik nem adtak utazási engedélyt a határon túlra. Carl Lutz megteremtette a diplomáciai feltételeket, a Weiss család odaadta a házát, de mindez csak a kerete volt a nagy mentési akciónak.  

A cionista mozgalmak kezdettől kihasználták az Üvegház diplomáciai védettségét. A zsidó ifjúsági mozgalmak illegális munkája tette valóságossá és tömegessé az egész Európában páratlan eredményességű zsidó önmentést és ellenállást. A tekintélyes és ismert cionista személyiségek mellett a fiatalok az Üvegházba gyűjtötték a vidéki deportálás elől megszökött társaikat, közöttük szlovák és lengyel menekülteket, innen is szervezték az illegális határátlépést, embercsempészést (ez volt az. ú. n. tijul), és az itteni gyerekek (sokan alig 13-14 évesek voltak) futárszolgálatot láttak el, vitték az életmentő okmányokat a munkaszolgálatos századokba vagy a másutt megbúvó zsidóknak.

Naponta ezrek álltak sorba az Üvegház előtt az életmentő dokumentumért.Októberben, a nyilas hatalomátvételt követően a zsidók közvetlen életveszélybe kerültek. Az Üvegház relatív biztonságot nyújtó menedékké vált, ahol a hónap végére már mintegy 800 ember húzódott meg. Novemberben már a ház minden zugát emberek töltötték meg. December elején 2000 személyre főztek mindennap. A pincékben, a raktárakban, a padlásokon minden helyet elfoglaltak. Egy-egy alvóhely mindössze két arasz széles volt.

December elején csendőrök, szilveszterkor és újév napján fegyveres nyilasok támadtak az Üvegházra. A vaktában lövöldözőknek többen áldozatul estek, közöttük Scheiber Lajosné, a híres rabbi édesanyja, és Fenákel Jónás, aki röviddel előbb azzal bíztatta Judit lányát, hogy hamarosan véget ér a kín, és felszabadulnak.

A magyar hatóságokkal egyeztetett legális ügyintézést irányító Carl Lutz, veszélyeztetve saját biztonságát, tekintélyével fedezte a cionisták illegális cselekményeit. Ahogyan a palesztinai zsidó ügynökség köszönő levele kifejezi: tetteivel a becsület és a bátorság példáját adta az utókornak. Carl Lutz tevékenységét a svájci felettesek a háború alatt visszafogottan támogatták, félve (több-kevesebb joggal) a semlegesség kockáztatásától. Miután 1945 áprilisában Carl Lutzot kiutasították Magyarországról, otthon arra figyelmeztették, hogy a budapesti zsidómentő akcióval túllépte a hatáskörét. Svájc hivatalosan csak 1958-ban ismerte el, hogy Carl Lutz nagy szolgálatot tett az emberiségnek. 1964-ben a Jeruzsálemi Jad Vashem intézet a Világ Igazai közé emelte. 1991-ben Budapest Főváros Önkormányzata emlékművet avatott a tiszteletére, Szabó Tamás alkotását, amely az egykori gettóban, a Dob utca 12. mellett áll.

Az Üvegház falán három tábla emlékeztet az ott történtekre. Az első tábla 1946. január 1. óta Weiss Arthur személyes bátorságát idézi. Ezt a táblát 1990-ben jobboldali szélsőségesek leverték. Jó szándékú emberek 1993-ban a kőtáblát újra elkészíttették, de ismeretlen kezek azt ismét széttörték. A táblát a Nemzetközi Amerikai Iskola kezdeményezésére 2002-ben bronzból harmadszor is elkészítették. A 2004-ben megalakult Carl Lutz Alapítvány táblája a névadója és cionista munkatársai emlékét őrzi. A harmadik emléktábla az Üvegházat ért nyilas támadások áldozatainak nevét örökíti meg. Az USA nagykövetsége 2006 decemberében állított emlékkövet a Szabadság téren, és előkészületben van a hajdani brit követség falára tervezett emléktábla.

A cionista ifjúsági mozgalmak budapesti ellenállását és a zsidó önmentés páratlanul eredményes példáját Magyarország 55 év késéssel ismerte el. Hatan (Neska Goldfarb, Perec Révész, Mose Alpan, Efraim Agmon, Rafi Bensalom [özvegye] és David Gur) 1998. február 24-én vehették át a Bátorságért érdemjelet, azóta újabb 133 egykori aktíva kapta meg a kitüntetést.

A Carl Lutz Alapítvány azért jött létre, hogy megőrizze azok emlékét, akik több tízezer magyar zsidó életének megmentésében részt vettek. Az alapítvány az Üvegház egyik földszinti szobájában, a hajdani garázs helyén alakította ki emlékszobáját, amelyben kiállítás látható a hatvan évvel korábbi eseményekről. A kiállítás tiszteleg az alapítvány névadója előtt, felidézi, fényképeken megjeleníti a Carl Lutz munkáját segítő, de az illegális módszereket is alkalmazó cionista mozgalmak ifjú hőseit, és bemutatja magát az épületet. Lehetőség van korabeli iratok és újságcikkek olvasására. A kiállítás mindennap délután 13–16 óra között látogatható.
Az alapítvány angol nyelvű kiállítását Észak-Amerika városaiban mutatja be. Az idén januárban, New Yorkban, az ENSZ székházában, majd Los Angelesben, Washingtonban és a georgiai Augustában láthatta az amerikai közönség. A kiállítás szeptemberben New Brunswickban, az Amerikai Magyar Alapítvány székhelyén, novemberben, Torontóban lesz.

A(z Üveg) ház Kozma Lajos tervei alapján, a múlt század harmincas éveiben épült. A modern építészet e gyöngyszeme az ott forgalmazott építési üvegféleségek felhasználásával készült el. A háromszintes épület homlokzatát üveglapok burkolták, alsó szintjét változatos üvegtéglák alkották. Különleges lépcsőházának a falát üvegcsempével burkolták, hatalmas ablakának minden kockája más-más színű katedrálüveg, és maga a lépcső is átlátszó, belga üvegből van. A háznak a későbbi átépítéseket túlvészelő része még mai, lepusztult állapotában is kivételes élményt nyújt.

Túlélte a haláltábort – egy 16 éves lány feljegyzései Auschwitzból.

Címkék