Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma péntek van, 2019. július 19. Az év 200. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 737656. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

1800 milliárd forint értékű megrendelés az építőipar számára a következő másfél évben

1800 milliárd forint értékű megrendelés az építőipar számára a következő másfél évben
Infovilág

A nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter helyzetértékelésben elmondta: az ágazat összesen 803,8 milliárd forint összegű építési-szerelési munkát végzett el az idei I. félévében, amely elmarad az előző év azonos időszakának teljesítményétől. Ennek okait nem csupán a konjunkturális hatásokban kell keresni, az építőipar sajátos problémákkal is küzd: a konvergencia-program teljesítéséből eredő mérsékelt állami beruházások arányával, a nehézkes engedélyezési eljárásokkal, a lánctartozások problémájával és a szakképzett munkaerő hiányával.

A kormány ezért átfogó intézkedések kidolgozásába kezdett, amelyek elsősorban a bürokratikus terhek felszámolását, az iparág kifehérítését, a vállalkozói terhek csökkentését célozzák.

A gyorsítási program első szakaszában – a szabályozási visszásságok kiküszöbölésére – eddig több mint 30 jogszabály felülvizsgálata történt meg, ebből szeptemberben 18 jogszabály életbe is lépett. A második szakaszban a gyorsítás kiterjed az összes építési beruházásra, 2009 végére pedig tovább egyszerűsödik az építésügyi szabályozás. Kiemelt feladatként jelenik meg a lánctartozások problémájának kezelése és a párhuzamos eljárások megszüntetése.

Az iparág számára valódi kitörési lehetőséget az uniós forrásból megvalósuló, az építőipart érintő pályázati konstrukciók és kiemelt beruházások kínálják. A már meghozott döntések alapján összesen mintegy 1800 milliárd forint értékű támogatásban részesültek az építésügyet érintő tetvek. Ez csaknem 2000 új beruházás megkezdését teszi lehetővé az egészségügy, az oktatás, a város-rehabilitáció, a közlekedési és közüzemi infrastruktúra, az ipar, a kereskedelem és környezetvédelem területén. Az ország minden térségében lesznek új beruházások, amelyekben érintett a teljes építőipari vállalkozói kör.

Bajnai külön kiemelte: azért hogy minden vállalkozó azonos eséllyel juthasson üzleti információkhoz és egyenlő eséllyel vehessen részt a piaci versenyben, egységes építésügyi információs internetes felületet jön létre. Az egy hónap múlva megnyíló adatbázisban kereshetők lesznek az uniós támogatásban részesült építési beruházások és az építési tárgyú közbeszerzések adatai, amik alapján a vállalkozások böngészhetnek a potenciális megrendelések, beruházások között. A rendszer több honlapon keresztül is elérhető lesz.

Címkék