Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma szerda van, 2019. július 24. Az év 205. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 737661. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Meghódítják Magyarországot a hódok

Meghódítják Magyarországot a hódok
Infovilág

Az eurázsiai hódról (Castor fiber), Európa legnagyobb testű rágcsálójáról egykoron azt hitték, hogy vízi életmódja miatt a halhoz hasonlóvá válik, ezért húsát böjt idején is fogyasztották. Vízálló prémje nagyon kelendő volt, csizmát és kucsmát készítettek belőle. Olyan „eredményesen” vadászták őket, hogy a 19. század közepére a hódokat kiirtották Magyarországról.

1996-ban Európa egyik legnagyobb ártéri erdőségében, a Duna–Dráva Nemzeti Parkhoz tartozó Gemencen kezdte meg az OBI kizárólagos anyagi támogatásával a WWF Magyarország a hód-visszatelepítési programját, melynek célja az volt, hogy Európa legnagyobb testű rágcsálója ismét megtelepedjék Magyarországon. 1996 és 1998 között a holtág-rendszerben 32 hódot bocsátottak szabadon. 2000-ben és 2002-ben a hajdan kiterjedt lápjairól híres Hanságba gazdagodott Németországból származó 24 hóddal.

A Tisza sem maradhatott ki: a múlt években minden természetvédelmi oltalom alatt álló folyószakasz sorra került. A WWF eddig vadon élő és csapdával befogott 221 egyedet telepített vissza. Időközben a spontán bevándorlás is megkezdődött a Szigetközben, a Rába mentén, és már Zala megyében is felbukkantak a határ túloldaláról származó hódcsaládok.

A telepítéseket minden alkalommal élőhely-felmérés előzte meg. A betelepített hódok szaporodásnak indultak hazánkban. A becslések alapján több mint 500 példány él ma Magyarország területén, a legtöbb család a Szigetközben és a Hanságban. A betelepített és bevándorolt állatokat egyaránt nyomon követik WWF munkatársai, élőhelyeiket szakemberek és természetjárók segítségével figyelemmel kíséri.


„A program támogatásával egy hozzánk közel álló ügyet karoltunk fel, hiszen vállalatunk társadalmi felelősségvállalási tevékenységén belül kiemelt fontosságot kap a környezettudatos gondolkodás és magatartás. Éppen ezért jövő év elején folytatjuk az ország 17 városában az általános iskolásoknak évek óta sikerrel szervezett hódismereti környezeti órákat is. Fontosnak tartjuk, hogy minél többen ismerjék meg a hódokra különösen jellemző otthonteremtő és otthonfejlesztő gondolkodást is, hiszen mi magunk is ezt valljuk és áruházainkban a vásárlóink is ezzel találkoznak” – mondta Reiter László, az OBI ügyvezető igazgatója.

Címkék