Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma hétfő van, 2019. július 15. Az év 196. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 737652. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Állatkerti mackófesztivál, játékmackó-kiállítás

Állatkerti mackófesztivál, játékmackó-kiállítás
Infovilág

Nem alszanak téli álmot az állatkerti medvék, sőt, maga az Állatkert sem! Olyannyira, hogy szombattól jövő hét vasárnapig kilencnapos mackófesztivált tartanak a városligeti intézményben. A fesztiválhoz számos program, például játékmackó-kiállítás kapcsolódik, azok pedig, akik medvejelmezben érkeznek, ingyen látogathatják az állatkertet.

Január 31-től február 8-ig mackófesztivált tartanak a Fővárosi Állat- és Növénykertben. Az állatkert történetében első alkalommal kerül sor ilyen rendezvényre, bár a múlt években tematikus „medvenapot” már szerveztek az intézmény munkatársai. A mackófesztivál részben a medvékkel kapcsolatos magyarországi hagyományokhoz, részben pedig az Európai Állatkertek és Akváriumok Szövetsége (EAZA) európai ragadozóvédelmi kampányához kapcsolódik.

A nyolcnapos mackófesztivál valamennyi napján játékmackó-kiállítással, illetve a medvékkel kapcsolatos játékos tudáspróbával várják a látogatókat. Hétvégente, vagyis január 31-én, február 1-jén, 7-én és 8-án kézműves-foglalkozás, rajzfilmvetítés, 11,30-tól és 12-től a medvék látványetetése is szerepel a programok között.

Minden napra érvényes az a kedvezmény, amelynek értelmében mindazok, akik medvejelmezben érkeznek, ingyen léphetnek be az állatkertbe. A fesztivál két vasárnapján, azaz február 1-jén és 8-án 12,30-tól „mackótalálkozót” is szerveznek a jelmezesek részére, kulisszák mögötti látogatással és más meglepetésekkel.

A mackófesztivál nyitóeseménye a játékmackó-kiállítás megnyitója lesz, amelyre 31-én, 11 órától kerül sor a Barlangteremben. A kiállításon több mint félezer játékmackó látható. A mackósereg legnagyobb része a neves gyűjtő, Bahor Lenke gyűjteményéből való, rajta kívül azonban Boros István is számos játékmackót kölcsönzött a nem mindennapi kiállításra.

Nem alszanak igazi téli álmot

A közhiedelemmel ellentétben a medvék nem alszanak olyasfajta, „igazi” téli álmot, mint amilyen a sünök, vagy a denevérek esetében megfigyelhető. Igaz ugyan, hogy a mérsékelt égövi medvék telente kevésbé aktívak, ez azonban nem a hőmérséklettel, hanem az ilyenkor szűkösebb táplálékkínálattal van összefüggésben. Mivel az állatkerti mackók takarmányáról ilyenkor is folyamatosan gondoskodnak, náluk egyáltalán nem mutatható ki ilyen nyugalmi időszak. A Fővárosi Állat- és Növénykertben egyébként öt állat képviseli a medvék családját: Buci, Noé és Mídász barnamedve (utóbbi kettő a barnamedve szíriai alfajának képviselője), Lady és Vitus pedig jegesmedve. A medvefélék távolabbi rokonságát a mosómedvék és az ormányosmedvék képviselik az állatkertben.

Ugyancsak fontos esemény lesz a február 2-i medveárnyék-figyelés. A népi hagyomány szerint ugyanis ezen a napon (Gyertyaszentelő Boldogasszony napján) a medve előjön barlangjából, s attól függően, hogy meglátja-e a saját árnyékát, vagy sem, messzemenő következtetéseket lehet levonni a tél hosszával, illetve a tavasz eljövetelével kapcsolatban (ha jó idő van, tehát látszik az árnyéka, akkor elhúzódó télre lehet számítani, ha ennek ellenkezője tapasztalható, hamar eljön a tavasz). Bár a medvék árnyékának megfigyelésénél ma már lényegesen korszerűbb előrejelző eljárások (pl. műholdképek elemzése) is léteznek, hétfőn délelőtt 10-kor Németh Lajos meteorológussal hivatalos észlelést végeznek az állatkerti barnamedvék kifutójánál.

Címkék