Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma péntek van, 2019. május 24. Az év 144. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 737600. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Fegyverbeszerzési láncon érkezik a csempészcigi

Fegyverbeszerzési láncon érkezik a csempészcigi
Infovilág

Az Interpol és más hatósági szervek megállapításai szerint az ír cigarettacsempészek az Ír Köztársasági Hadsereg (IRA) által a nyolcvanas években fegyvercsempészetre használt útvonalakon keresztül hozatják be az országba a hamis dohányárut. Valószínűsítik, hogy a szállítási út nem csak földrajzilag egyezik, hanem az IRA által kiépített kapcsolati rendszert is bevonják ügyleteikbe. Úgy vélik, hogy a magát a Valódi IRA-nak nevező szervezet bonyolítja a legnagyobb volumenű kereskedelmet a térségben, amelyben az IRA korábbi vezetői is érintettek lehetnek.

A szakértők szerint a csempészek Kínából szerzik be a hamisított cigarettt, amit az interneten keresztül, a b2b (business-to-business) portálokon rendelnek meg. Az ilyen nagykereskedelmi honlapokon 120 ezer dollár ellenében akár több mint 4 millió szál hamis cigarettát vásárolhatnak. Ekkora mennyiség illegális értékesítésével legkevesebb 1 millió euró illeték megfizetését kerülik ki. Az online megrendelt hamisítványokat Kínából Líbiába, leggyakrabban Tripoliba szállítják, ahonnan az esetek többségében Máltára vezet a csempészcigaretták útja. Végül, a földközi-tengeri szigetország kikötőiből vízi és szárazföldi útvonalakon keresztül csempészik be Írországba a hamis termékeket.

Az ír hatóságok szerint a helyi határellenőrzési rendszer hiányosságai sajnálatos módon ideális terepet jelentenek a cigarettacsempészek számára, akik ezeket, valamint saját csempészhálózatuk kiterjedtségét és szervezettségét kihasználva a hamisítványok egy részét Nagy-Britanniába szállítják tovább.

A szakértők évi 500 millió és 1 milliárd euró közé teszik a hamis cigaretták után meg nem fizetett adók és illetékek összegét Írországban. Egyes becslések szerint az országban eladott dohánytermékek 20 százaléka után nem fizettek adót, de elképzelhetőnek tartják, hogy a valódi arány ennél is magasabb.

Címkék