Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma szerda van, 2019. június 19. Az év 170. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 737626. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Kismamaruha és sírkő – formatervezési díj harmincadszor

Kismamaruha és sírkő – formatervezési díj harmincadszor
Infovilág

Dizájndíjas roller.A formatervezői szakma legrangosabb hazai megmérettetésében ez évben tízen vehettek át díjat az Iparművészeti Múzeumban. A Magyar Formatervezési Díj egyébként az idén 30 esztendős: ez alkalomból életműdíjat is kiadtak és értékelték a kiírt poszterpályázat eredményét is.

A 2009. évi díjazottak és különdíjasok művei plasztikus képet rajzolnak a hazai tárgy- és formakultúráról. A nyertesek között megtalálhatjuk a kismamapocakot hangsúlyozó ruhákat éppúgy, mint a készségfejlesztő gyermekjátékokat. A bírálóbizottságnak "megtetszett" a Mediso Kft. orvosi képalkotó műszere és a "Seeyou" névre keresztelt dizájnos sírkő is.

A formatervezők munkássága végigkíséri életünket: a kezünkhöz simuló tárgyaknak természetesen nem az az elsődleges rendeltetése, hogy a szemet gyönyörködtessék, hanem hogy könnyen is használhassuk őket. A mindennapjainkat végigkísérő dizájn tetten érhető a vasaló formáján éppúgy, mint azon a több funkciós elektromos rolleren, ami szintén elnyerte a zsűri tetszését. Az eScart egyránt alkalmas közlekedésre, teherszállításra, és használható akár utánfutóként is.

A díjazottak listáján most helyet kapott egy műrepülőgép is, ami Bessenyei Péter műrepülő pilóta számára, az ő útmutatásai alapján készült. A nyertesek között figyelemre méltó a hagyományápolás. Jó példák erre egy kecskeméti kesztyűsmester portékáját népszerűsítő csomagolás, vagy azok a különleges üvegelemek, amelyek Görömbei Luca keze munkáját dicsérik. A vizuális kommunikáció kategóriában a "Merész Fotó arculata" lett a zsűri kedvence.

Első alkalommal most ítélték oda a Design Management Díjat; a dizájnt szakszerűen alkalmazó vállalkozásokat és intézményeket ismerik el vele. A bíráló bizottság most a Tungsram Schreder Zrt.-re és Műcsarnokra adta a voksát. A Magyar Formatervezési Díj harmincadik születésnapja alkalmából odaítélt életműdíjat pedig Király József belsőépítész kapta.

A díjazottak:

Je Suis Belle: 2009-2010 őszi/téli kollekció
Termék kategória díjazott

Bendzsel Tamás: AnyScan orvosi berendezés
Termék kategória díjazott

Görömbei Luca: Építészeti üvegelemek
Diákmunka kategória díjazott

Nagy Krisztina: PILOP, játékos eszközkészlet diszlexiás gyerekeknek
Diákmunka kategória díjazott

Kiss Zsombor Krisztián: Merész fotó arculat
Vizuális kommunikáció kategória

Különdíjasok:

Maurer-Klimes Ákos; Kucsera Péter: SeeYou, síremlék
Oktatási és Kulturális Minisztérium Kulturális Szakállamtitkárság különdíj
Termék kategória

Kovács György: Bőrkesztyű arculat és csomagolás
Oktatási és Kulturális Minisztérium Felsőoktatási és Tudományos Szakállamtitkárság különdíj
Diák kategória

Corvus Aircraft Kft.: Corvus Racer 540
Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal különdíj
Termék kategória

Illésy Lenke: Ille-Olla kismamaruházat
Magyar Formatervezési Tanács különdíj
Termék kategória

Címkék