Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma hétfő van, 2019. június 24. Az év 175. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 737631. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

A Műegyetemen fejleszt az Ericsson – bővül a hardverlabor

A Műegyetemen fejleszt az Ericsson – bővül a hardverlabor
Infovilág

Az Ericsson Magyarország és a BME Villamosmérnöki és Informatikai Kara közötti kapcsolat csaknem 20 évre nyúlik vissza. A műszaki felsőoktatás támogatása iránt elkötelezett cég olyan intézménnyel lépett szövetségre, amely ismeri a nemzetközi trendeket, és nyitott a 21. század ipari, piaci kihívásaira. Az Ericsson Magyarország szoftver-technológiai kutató csoportjában és K+F központjában mintegy 100 PhD-fokozatú munkatárs dolgozik, aki ipari hátterű, a nemzetközi kutatás számára is érdekes témák felvetésével támogatja az egyetemi hallgatók szakmai fejlődését. Mindeközben tapasztalatait, eredményeit is megosztja a mérnöki pályára készülő fiatalokkal.

Az Ericsson Komplex Hadver-laboratóriuma 2008-ban alakult meg a BME Elektronikus Eszközök Tanszékén, és az idén kibővült a Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszékkel és a Szélessávú Hírközlés és Villamosságtan Tanszékkel – ez utóbbi ad otthont a most megnyíló új laboratóriumnak. A számítógépes laboratórium segítségével a hallgatók képzése még hatékonyabbá válik, megismerkedhetnek a modern tervezési és szimulációs módszerekkel. A kutatás központi területe a mikrohullámú távközlési eszközök és berendezések tervezése, szimulációja. A hallgatók a vállalat doktoranduszainak és kutatóinak, illetve az egyetemi oktatók-kutatók közös szakmai vezetése mellett ismerkedhetnek meg a modern távközlési berendezésre vonatkozó követelményekkel, az előírásoknak, igényeknek megfelelő tervező eszközökkel és a megvalósításhoz kapcsolódó kihívásokkal.

Az Ericsson Magyarország kutatási, fejlesztési igazgatósága több mint 1200 tehetséges mérnöknek, kutatónak és szoftverfejlesztőnek ad munkát, a létszám év végére meghaladja az 1250 főt. A vállalat támogatásával a BME VIK Távközlési és Médiainformatikai Tanszékén 1992-ben jött létre a Nagysebességű Hálózatok Laboratórium (High Speed Networks Lab), amely 1996-tól világszintű Ericsson kompetencia-központként működik. A tanszék tevékenysége hagyományosan a mikrohullámú eszközök elméleti és gyakorlati kutatását és az ehhez kapcsolódó oktatást foglalja magába. A tanszék munkatársai nemzetközi színtéren is jó eredményeket értek el, számos rangos publikációt jelentettek meg. Az itt folyó kutatás és fejlesztés egyik sajátossága a mikrohullámú eszközök sokoldalú felhasználásának kutatása, melyben fontos szerepet játszik a távközlési célú berendezésekhez szükséges mikrohullámú eszközök fejlesztése.

E kutatási terület speciális szaktudását a múlt években az ipar kevésbé hasznosította, ezért is nagy jelentőségű az Ericsson Magyarország támogatása, melynek nyomán új lehetőségek nyílhatnak meg az eredmények piaci célú alkalmazása előtt, és vonzóbbá válhat az új mérnökgenerációk számára a jövő távközlési technológiáját formáló szakterület.

Címkék