Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma csütörtök van, 2019. május 23. Az év 143. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 737599. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Főváros–vidék: bebetonozott aránytalanság – Miskolc mégis várja a tanulókat

Főváros–vidék: bebetonozott aránytalanság – Miskolc mégis várja a tanulókat
Infovilág

Patkó Gyula professzor.Az idei állami ösztöndíjas keretszámok a Miskolci Egyetemen:

 

Ami a konkrét számokat illeti: a tavalyihoz képest 343-mal csökkent alapképzésben az állami finanszírozású, állami ösztöndíjas képzésre felvehetők száma; a mesterképzésben 176-tal többen részesülhetnek az idén állami ösztöndíjas képzésben össz-egyetemi szinten.

A térség súlyos pedagógushiányához fog vezetni, hogy az évekkel ezelőtti 1300-as sárospataki diáklétszámot tekintve most csak 40 állami ösztöndíjas helyet kapott a Comenius Főiskolai Karon. A gazdász-, illetve jogászképzés pedig minden állami finanszírozású helyet elveszített. Az adott tudományterületen országosan vezető karokól van szó! A gazdaságtudományi kar tevékenységét két „felsőoktatási minőségi”, a jogi karét – az országban egyedülállóként! – két „kiválósági” díjjal ismerték el, oktatóik minősítettségét tekintve is országos listák élén áll mindkét kar.

Patkó professzor az egyébként is súlyos nehézségekkel küszködő térség jövőjére nézve tartja szomorúnak a számok alakulását, hiszen pillanatnyilag nem mérhető fel, hogy hányan és milyen mértékben tudják majd vállalni a képzések önköltségét. A rektor hangsúlyozta: a régióban élők anyagi gondjaira is tekintettel a Miskolci Egyetem vezetői mindent megtesznek a költségek alacsonyan tartásáért, és várják a jelentkezőket.

GIMNAZISTÁK ÉS EGYETEMISTÁK TILTAKOZÁSA AZ EDUCATIO KIÁLLÍTÁSON

Címkék