Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma kedd van, 2019. július 23. Az év 204. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 737660. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Mackófesztivál-nyitány: meglátták árnyékukat a medvék – messze még a tél vége

Mackófesztivál-nyitány: meglátták árnyékukat a medvék – messze még a tél vége
Infovilág

Egykoron hó is volt február 2-án. (Bagosi Zoltán felvétele.)Mínusz 4 fok, verőfényes napsütés: ideális idő annak a fontos kérdésnek az eldöntéséhez, hogy hosszú lesz-e a tél, vagy sem. Annál is inkább érdekel mindenkit a dolog, mert tél nemigen volt eddig, s mi azt szeretnénk tudni, persze, hiteles forrásból, lesz-e és hosszú lesz-e a tél? Mert a medvék hosszú távra mondják meg az időt, nemcsak néhány napra előre, miként mai követőik, a meteorológusok, akik szerint a napokban nagy hideg és hószakadás lesz.

Kicsik és nagyok, férfiak és nők, civilek és újságírók hada várta a jóslat pillanatát. Tőlük hangos a barnamedve háza tája, keresni sem is kellett az utat a medvék kifutójához és sziklájához, elég volt a hangos csivetelés után mennünk.

A szikla körül sok jókedvű gyerek: játszottak a bohóccal, aki berregni-csörögni tanította őket azért, hogy ha netán elaludnának a medvék, akkor így ébresszék fel és emlékeztessék őket a február 2-i feladatukra. Addig berregtek a nebulók nagy izgatottan, míg kis híján lemaradtak a nagy eseményről: a medvék kijöttek már, pontban, amikor az ösztöneik vezérelte órájuk bensejükben 11 óra 10 perckor megszólalt. Igaz, 11-re várták őket, ennyi késlekedés még belefér…

Először két nagy barnamedve, majd kis idő múltán még egy megjelent a sziklabarlang bejáratánál: minden szem, kamera hármójukra szegeződött, ők pedig nagy vidáman, körbe-körbe járva-cammogva élvezték a helyzetet, a szereplést. Ráérősen megkeresték a kifutó napos részeit, és…és meglátták árnyékukat!

Óriási megkönnyebbüléssel vettük tudomásul, és izgatottan kérdeztük: na jó, és akkor most mi van? Lesz tél? Nem lesz?

Szerencsénkre Hanga Zoltán, az állatkert derék és mindig derűs szóvivője nemcsak látta, mi történt, de tudta is, és minden kérdésre lelkesen, vidáman válaszolt, noha közben fél szeme a gyerekeken és a fákra is felkapaszkodó operatőrökön volt, nehogy bajuk essék…

Komoly(abb)ra fordítva a szót (ami egyáltalán nem könnyű, mert az igen jó hangulatom még most is tart), elmondom hát, hogy eleink megfigyelték: február első napjaiban elő-előbújnak barlangjukból a medvék, a legtöbbször éppen ezen a napon, tehát másodikán. Jeles nap ez többszörösen is: a római katolikus hívőknek Gyertyaszentelő Boldogasszony napja, amikor az emberi életet jelképező gyertyát megszentelik, hogy az isteni fény kiáradjon és eltöltsön bennünket is. E napon, a Jézus születését követő negyvenediken mutatta be Mária gyermekét a zsidó szokásoknak megfelelően a jeruzsálemi templomban. Még régebbi időkben, így az ókori Rómában tavaszkezdő nap volt – fáklyás körmenettel.

Február 2-a tehát évszázadokon át fontos nap volt, mára inkább játék: kedves szokás, mégis várjuk, számon tartjuk. Megadjuk a módját: a gyerekek egy része már az iskolában barnamackósra festette pofiját, más részük az állatkertben kért zöld-piros arcfestést, néhány kislány viszont, medve ide, medve oda, pillangókat, hóvirágokat – a tavasz színeit kérte arcára. Egy lelkes csapat helyben született, maga költötte dallal-mondókával köszöntötte a medvét: „Felmegyek a hegyre, brummadza, brummadza”…

Még zajlott a medveles, amikor bepillantottunk a szemközti kifutóra, a három híres, májusban született kistigris ketrecébe. Épp ettek, és nemigen figyelt rájuk senki, pedig gyönyörűek. Igaz, már nem kedves kiscicák, hanem 60–70 kilós, fejlett, szép állatok. Mondhatnánk azt is: így múlik a világ, a kistigrisek dicsősége. Elmúlik egy évre a barnamedvéké is, mert rövidesen új sztárja lesz az állatkertnek: zsiráfgyerek születése várható a közeli jövőben.

De a következő négy napban még a macik a sztárok: használják ki a lehetőséget, kedves, gyermekes olvasóink, menjenek el családostul a pesti állatkertbe, nézzék meg a barnamedvéket és a többi állatot! Vasárnapig tart ugyanis a mackófesztivál, sok-sok, jobbnál jobb programmal.

Az a 14 évesnél fiatalabb gyerek pedig, aki netán, irgum-burgum, még nem tud brummogni, az gyorsan tanulja meg a „medvenyelvet”, mert ingyen léphet be az állatkertbe, ha a pénztárnál brummog egyet.

Címkék