Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma péntek van, 2019. április 26. Az év 116. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 737572. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Az embermentő svájci dplomata, Carl Lutz fényképei, 1942–49 – a történelem fotósa

Az embermentő svájci dplomata, Carl Lutz fényképei, 1942–49 – a történelem fotósa
Infovilág

Carl Lutz a szétbombázott brit követség légópince-ablakában.Carl Lutz alkonzuli rangban 1942 elején érkezett Budapestre, hogy itt, a Magyarországgal hadban álló államok, illetve polgáraik érdekeit képviselje. Az idegen érdekek képviseletére előzőleg brit mandátumterületen, Palesztinában szerzett gyakorlatot, ahol a semleges Svájc megbízottjaként a háború kitörése után a német konzulátusok felszámolását, a diplomaták és a családtagok hazautazását intézte. A német külügyminisztérium köszönete alapozta meg a budapesti német diplomatákkal kialakult jó kapcsolatait.

Carl Lutz 1895. március 30-án született a svájci Walzenhausenben (Appenzell kanton). Édesapja kőfejtő volt, mélyen hívő édesanyja a metodista gyülekezet vasárnapi iskolájában tanított. 1910–13 között kereskedelmi iskolában tanult, s amellett egy textilgyárban (St. Margrethen) dolgozott. 1913-tól Amerikában (Granite City, Illinois állam) fizikai munkás volt. 1918–20 között tanulmányokat folytatott a metodista egyház Wesley Jánosról elnevezett kollégiumban (Warrenton, Missouri, USA). 1920-ban, nyári diákmunkán levelezőként dolgozott a washingtoni svájci követségen. Szorgalma és pontossága révén 1920–26 között konzulátusi tisztviselőként alkalmazták. Ez idő alatt a George Washington Egyetem jogi és történelem fakultásán BA diplomát szerzett. 1926–34 között a svájci konzulátus tanácsosakét dolgozott Philadelphiában és St. Louisban.

Gertrude Lutz a második világháború után humanitárius szolgálatot vállalt, évtizedekig dolgozott az ENSZ Gyermekszervezetében.Gertrud Fankhauserrel (1911-95) 1935-ben kötött házasságot. Abban az évben a konzuli hivatal igazgatására, alkonzuli kinevezéssel Palesztinába helyezték. A világháború kitörése után Svájc nevében a német érdeket képviselte: többek között a diplomaták elutazását szervezte meg, feleségével együtt gondoskodott az internált állampolgárokról.

Éppen hetven évvel ezelőtt, 1942 elején a budapesti svájci követség önálló osztályának vezetője lett. Feladata Magyarországgal hadban álló, ezért a közvetlen diplomáciai kapcsolatot megszakító államok (mint az USA és Nagy-Britannia) és polgáraik jogi, gazdasági képviselete, védelme volt. A Szabadság tér 12.-ben, az amerikai követség épületében működött Carl Lutz irodája, rezidenciája pedig a brit követség Werbőczy (ma: I., Táncsics Mihály) utcai épülete (jelenleg a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal székháza) volt, ahol a Lutz házaspár – mintegy negyven, oda menekült emberrel – a város ostromát túlélte.

A londoni külügyminisztérium kérésére Carl Lutz kapcsolatba lépett a brit igazgatású, Palesztinába irányuló kivándorlás szervezőivel. Ez a kapcsolat lett az alapja 1944-ben a nácik által megszállt Európa egyik legsikeresebb zsidómentő akciójának, amelyért Lutz és felesége, valamint Harald Feller követségi titkár, ügyvivő a Világ Igaza kitüntetést kapta.

 

 

Az akció központja a belvárosi, V., Vadász utca 29., a cionisták által irányított Üvegház volt, ahol a kivándorlásra jelentkezők számára (Lutz találmányaként!) csoportos útlevelet állítottak össze. A nyilasterror idején erre 

Igazolás az életmentő kollektív útlevélben szerepló üldözött számára.

hivatkozva, október 23-i dátummal védleveleket állítottak ki, amelyeket a Szálasi-kormányzat is elismert, annak reményében, hogy Bernben fogadják a követét. A védleveleket a cionista ifjúsági mozgalom tömegével hamisította. Az Üvegház ezrek menedéke lett.

A diplomatát 1945 áprilisában kiutasították Magyarországról. Svájcban nem ismerték el embermentő cselekedeteit, sőt megvádolták azzal, hogy túllépte hatáskörét. A tapasztalt Lutzra szerény feladatot, a német érdekek kelet-svájci képviseletét bízták Bernben, Zürichben. Feleségétől elvált, majd 1949-ben Budapesten új házasságot kötött Csányi Magdával.

A két német állam megalakulása után a Lutheránus Világszövetség kérte fel az Izraellel folytatott tárgyalásai vezetésére, majd ezek sikeres lezárását követően, 1954-től Bregenzben volt konzul. Megkapta a főkonzuli címet. 1961-ben visszavonult a külügyi szolgálattól. Bernben hunyt wl 1975. február 13-án.

Carl Lutz szenvedélyes amatőr fotós volt. Családja a Palesztinában, a harmincas években készített felvételei közül számosat a jeruzsálemi Jad Vasem intézetnek adományozott. A budapesti képek többségét Gertrud Lutz-Fankhauser a zürichi ETH Archiv für Zeitgeschichte gyűjteményében helyezte el.

A Carl Lutz Alapítvány és a Budapesti Történeti Múzeum a magyar fővárosban készült, Budapest múltjához adalékokkal szolgáló képeit mutatja be a Vármúzeumban megnyíló kiállításon. „Egy svájci diplomata Budapesten, Carl Lutz fényképei 1942-1949" címmel holnap délután három órakor nyílik meg a kiállítás a Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeuma (Budapest, I., Szent György tér 2., Budavári Palota E épület) Barokk Csarnokában. Ugyancsak holnap délelőtt 11 órakor lesz az Üvegház műemléki táblájának felavatása (Budapest V., Vadász utca 29.), délután két órakor pedig az I. kerületi Táncsics Mihály utca 1. (a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal székháza) alatt emléktáblát helyeznek el az egykori brit követség épületén, amely 1942–45 között Carl Lutz lakhelye volt.

Címkék