Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma hétfő van, 2019. július 15. Az év 196. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 737652. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Zsolnay-fesztivál a hosszú hétvégen – lenyűgöző nemzetközi programözön Pécsett

Zsolnay-fesztivál a hosszú hétvégen – lenyűgöző nemzetközi programözön Pécsett
Infovilág

A Zsolnay név védjegy, amely ugyanúgy összefonódott a manufaktúra-alapító Zsolnay Vilmos (Pécs, 1828. április 19. – Pécs, 1900. március 23.) keramikusművész, nagyiparos találmányaival, újításaival, mint Pécs örökségével. Az 50 millió forint költségvetésből gazdálkodó fesztiválra elsősorban fiatalokat várnak; sokszínűségének köszönhetően, remény szerint a társadalom minden korosztálya, gyerek, a felnőtt, ezüskorú egyaránt megtalálják majd a kedvére való programot. A komolyzenei hangversenyektől kezdve a jazz-, népzenei, elektronikus zenei koncerteken át a színházi előadásokig éskiállításokig minden műfaj és minden korosztály képviselteti magát az izgalmas nyílt és zárt terekben, ahol öt napon át kínálnak egyedi fesztiválhelyszínt a nemzetközi és hazai előadóknak.

Márta István fesztiváligazgató elmondta: a rendezvénysorozatra pályázni még nem lehetett, de kormányzati forrásból 500 millió forintot kaptak a Kodály Központ és a Zsolnay Negyed működtetésére, a város 442 milliót bocsát rendelkezésükre, a jegybevételből, bérleti díjakból és a szponzori támogatásokból pedig 4–500 milliós bevételt kell elérniük. Mindehhez  100–150 ezer látogatót kell becsábítani a Negyedbe, a Kodály Központban pedig a tavalyihoz hasonlóan legalább 80 ezerlátogatóval számolnak.

Már április 19-én megtartják a Zsolnay család- és gyártörténeti kiállítás megnyitóját, amely áttekintést ad az elmúlt bő másfél évszázad eseményeiről a Bach-korszakban történt alapítástól napjainkig, amikor is a fiatal iparművészek új formanyelvet honosítottak meg a gyár termékein, emellett egyre erősebben mutatkozik az igény a tradicionális technikák és formák megőrzésére is. A fesztivál napijeggyel, egy szabadon választott állandó kiállítás mindennap ingyenesen tekinthető majd meg.

A 45 személyes Planetárium megnyitója április 27-én 11 órakor lesz a negyed látogatóközpontjában. Április 28–május 1. között előadásokkal, csillagászati filmekkel várják a látogatót, és derült idő esetén az égbolt (Hold, Mars, Szaturnusz) távcsöves megfigyelésére is lehetőség nyílik.

A Bóbita Bábszínházban április 27. délelőtt nyitott szakmai konferencia lesz a bábjátékról. Ugyanott interaktív bábmúzeum is várja a látogatókat. Az időszakos kiállítások helyszínén Mátravölgyi Ákos bábtervező kiállítása tekinthető meg április 30-ig. A legbelső teremben a Bóbita alapítójának, Kós Lajosnak a bábjai láthatók. A bábszínház gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt kínál látnivalót, ilyenek a Péter és a farkas című zenés bábjáték díszbemutatója, a GoBe Társulat játékos táncszínháza, a Szárnyas Malac rajz- és meseíró pályázat díjkiosztó ünnepsége, bábkészítő és egyéb foglalkozások stb.

Irány a Negyed! címmel délután fél hatkor zenés fel- és kivonulás kezdődik a Széchényi tér–Zsolnay Negyed között a Fanfara Complexa (RO) moldvai tánczenét játszó zenekarral, és a 48-as tér–Zsolnay Negyed között az Agostones együttes népzenéjére. 19.30-kor a fesztiválnyitányon egy Lackfi János-Márta István kórusszösszenet ősbemutatójára kerül sor pécsi kórusok előadásában, majd Újra működik az üzem – „füst-performansz” is várja a vendégeket.

A külföldi csemegék között 27-én lesz Boban és Marko Markovic Orkestar koncert. A jól ismert szerb muzsikusok szinte haza járnak már Magyarországra, be sem kell mutatni őket.

A portugál Madredeus 29-i fellépése a Kodály Központban egyszerre kortárs és könnyűzene, amelyben ötvöződik a folk, a jazz, a spanyol gitárzene és a brazil dallamvilág is. Wim Wenders 1995-ben a Lisszaboni történet című film zenéjének elkészítésére a Madredeust kérte fel; a zenekar számára ez hozta el a világsikert. Öt év szünet után új felállással térnek vissza, de ezen az estén a zenekar eddigi valamennyi korszakából hallhatunk dalokat.

Az olasz La Tresca együttest 2000-ben alakította néhány barát, akikben a folk-rock és az ír zene szeretete volt a közös pont. 29-én mesélnek szülőföldjük és tágabb környezetük legendáiról, a vidéki élet jellegzetességeiről, szokásairól, furcsa figurákról, akár még az Alpokban talált, jégbe fagyott vadászról, Ötziről is.

Les Tambourdubronx.

Les Tambours du Bronx: 17 zenész szintetikus hangok, minták és ének kíséretében erőteljes ritmusban játssza dalait április 30-án. Energikus zenéjében az industrial, az afrobeat, a drum'n'bass, a hip-hop, a rock, a metal, a hardcore keveredik, de minden esetben a dob a leghangsúlyosabb hangszer. 

DJ Scratchy (UK): The Rock & the Roll of the World programja 27-én várja közönségét.

A Bauchklang az utóbbi évek legizgalmasabb osztrák együttese. Nem követ divathullámokat vagy bármiféle konvenciót. Az együttes hat tagja hangszerek nélkül, az emberi hangot alkalmazva kitalált egy semmihez és senkihez nem hasonlítható külön zenei univerzumot. Május 1-jén az előzenekar: a Hősök hiphop formáció.

A hazai és fúziós nevek között az Airtist a legősibb hangszerekkel és emberi hanggal teremti meg az elektronikus tánczene hangulatát. 2006-ban, egy izraeli fesztiválon Szilágyi Áron dorombjátékos koncertje vége felé a színpadra hívta Markus Meurer didgeridoo-mestert és az izraeli Inon beatboxert. A többezres közönség önfeledt táncba kezdett. Folytatás pl. április 30-án.

Alba Hyseni albán származású énekesnő a magyar underground egyik legjelentősebb alt / kontra alt énekesnője. Stílusát dark, alternatív és pszichedelikus rock, elektronikus tánczene egyaránt jellemzi. A 28-i estjén egújabb lemezét, az Intermission-t mutatja be.

Balázs Elemér, Balázs József és Lakatos Pecek Krisztián zenei workshopja minden nap felkínálja valamelyik helyszínen a tanulás és a közös muzsikálás lehetőségét a dzsesszistáknak; a jeles trió 29-én koncertet is fog adni. 

A Boja muzsikájának alapja a magyar népzene és a jazz ötvözete, melyeket különféle stílusokkal egészítenek ki, így számaik közt akad reggae, drum & bass, garázsrock, és még jó néhány műfaj. (április 28.)

A Colorstar a különböző műfajokat és hatásokat olvasztja egymásba, közben megőrzi saját legjellemzőbb stílusjegyeit, ezáltal valósítva meg a sokszínűséget. (április 28.)

A táncházas Csík-zenekar az ezredfordulóra kezdett koncertzenekarként is befutni, amikor "A kor falára" című album címadó számában egy magyarpalatkai dallamot úsztattak át szvingbe. Csíkék 29-én adnak koncertet.

A pécsi Csőke Renáta Quartet repertoárját archaikus, többségében roma népdalok, balladák alkotják, melyeket az arab és indiai hangzásvilág ugyanúgy inspirál, mint a jazz vagy a latin zenei stílusok. Saját formanyelvükről 29-én győződhet meg a látogató.

A David Yengibarian Trió az örmény származású magyarországi tangóharmonika-művész népzenei ihletésű egyedi zenei világát kínálja az örmény zenei hagyomány, az európai és amerikai jazz és improvizatív zene, az argentin tangó, valamint az azt megújító Astor Piazzolla zenéjével, április 28-án.

A Kaláka április 30-i Három székláb című koncertjén eddigi gyermeklemezeinek legkedvesebb darabjaiból válogat a mai és régi gyerekközönségének.

Kanalas Éva előadása Oin Adigzsi See Oglu tuva sámán közreműködésével. A magyar énekes, gyűjtő, hangkutató 2011 őszén, Dél-Szibériában, a Tuva Köztársaságban egyedülálló filmfelvételeket készített Ojun Adigzsi See Oglu gyógyító sámán mindennapi munkájáról. Kanalas Éva május 1-jén tuvaföldi élményeiről mesél, énekel, filmet vetít, a tuva sámán pedig tűzszertartást fog elvégezni.

A Kolompos néphagyományokon alapuló, zenés, játékos koncertjein a gyermekek együtt szerepelnek, énekelnek, 
muzsikálnak az együttessel. így lesz 29-én is.

LajkóFélix.Április 28-án a vajdasági hegedűvirtuóz, Lajkó Félix régen várt citerásalbumának koncertbemutatója lesz. Játéka ezen a hangszeren is az improvizációra, az egyedi hangzásvilágra épül, a hangzásvilágot pedig szabadkai zenészbarátai teszik még tökéletesebbé: brácsán, cimbalmon és nagybőgőn.

Mandel Róbert amellett, hogy hangszerismertetőt tart a tekerőlantról a gyerkőcöknek, a Mandel Quartet hangversenyét is a látogatók figyelmébe ajánlja 28-án. 

Palya Bea 29-én adja elő Szefárd estjét Dés András (ütőhangszerek) és Bolya Mátyás (koboz és citera) közreműködésével. A Spanyolországból menekült zsidóság ibériai dalait a női oldal érzékeny bemutatásával világítja át. Előadói talentumát ismerve kihagyhatatlan estnek nézünk elébe. 

27-én lesz Rutkai Bori és a Specko Jedno fellépése. 

Takáts Eszter & M. P. Sziámi. Eszter április 30-án akusztikus kísérettel érkezik és meglepetésül elhozza legújabb lemezének producerét, Sziámit is, aki több dalban közreműködött. Találkozásuk új, izgalmas dimenziókat nyitott a pécsi énekesnő zenei gondolkodásában.

Juhász Ferenc: Szarvassá változott fiú.A színházi jellegű programok között a Beregszászi Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színház Törőcsik Marival a főszerepben április 30-án adja elő a Juhász Ferenc: Szarvassá változott fiú című adaptációját Vidnyánszky Attila rendezésében. 

A Zsolnay Színház bemutatóján, 28-án és 29-én: Tasnádi István: Tranzit tánc, játék egy részben – Pejcsik Péter zenéjével közreműködnek a Színművészeti Egyetem IV. éves zenés-színész hallgatói, bábszakosai, a színházrendező-fizikai színház koreográfus osztály, valamint a Pécsi Gospel Kórus.

A Pécsi Légitársaság: Hoppáretikül – Fringe-díjas, felnőtteknek szóló bohócrevüje 29-én kínál jó szórakozást.

Csehov: Platonov című darabja a Janus Egyetemi Színház legújabb előadása lesz április 30-án a friss Jászai-díjas Köles Ferenccel a főszerepben Rácz Attila rendezésében.

Alessandro Baricco: Novecento – Egy monológ. Egy zongorista abszurd története; aki egy hajón születik, az egész életét egy hajón éli le, s aki az életét is „hajójának” életével együtt fejezi be. Előadja: Matta Lóránt; zongorista: Boris Yakshov. Rendező: Luigi Fusani. (április 30.)

A Zsolnay Fesztivál kiemelkedő rendezvénye lesz a Katona Maraton, a budapesti Katona József Színház egész napos, hat különböző előadásból álló maratoni előadássorozata május 1-jén. Délután kettőtől Hullám és gumikötél – Nők Szabó Lőrinc életében – Kiss Eszter felsorolásában (Üvegház). Három órától Gorkij: Lószúnyog (Janus Egyetemi Színház). Délután öttől: Torsten Buchsteiner: Nordost (Bóbita Bábszínház). Este héttől: Mennyekbe vágtató prolibusz – Weöres Sándor versek Válogatta és elmondja: Fekete Ernő. (Egyetemi Színház) 22 órától Mi ez a hang? (Dzsesztetés) Színészek beszélnek, muzsikust játszanak és zenélnek. (E78) Ugyancsak 22 órától Szókratész védőbeszéde Haumann Péter előadásában. (Janus Egyetemi Színház). Éjfélkor kezdődik DJ Vajdai Vilmos színész, rendező, zenei dramaturg műsora, aki ezúttal a feketekorongok mögött bizonyítja tudását (ArtÉr Társalgó és kávézó).

A „Gyárturisták” – irányított szabadidő, avagy rendhagyó idegenvezetés a Cabaret Kutuzov tagjaival naponta más-más formában bukkan fel a Zsolnay Negyed egész területén.

A komolyzene barátait 30-án Amadinda koncertre várják a Liszt Ferenc hangversenyterembe. Az ütősegyüttes a kortárs művek előadása mellett rendkívüli fontosságot tulajdonít annak, hogy megismerje a tradicionális kultúrák ütőhangszeres vonatkozásait, és felkutassa azok kapcsolatait kortárs alkotásokkal. 

Boban Markovic együttese.A Deák Vonósnégyes 29-én Janzsó Ildikóval, a Pannon Filharmonikusok szólócsellistájával Haydn-, Glazunov- és Schubert- műveket játszik. 

A számos amerikai művészeti díjjal kitüntetett Daniel Jared Bruggeman (USA) zongoraművész jelenleg Fulbright-ösztöndíjjal a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen folytatja tanulmányait, emellett Bartók kéziratait és népzenei hangfelvételeit felhasználva kutatja Bartók zongoraműveit. Koncertje május 1-jén lesz a Liszt Ferenc hangversenyteremben.

A fesztiválon koncerteket adnak a PTE MK Zeneművészeti Intézet hallgatói, külön programokkal készülnek a Kommunikáció és Médiatudományi Tanszék hallgatói, a képzőművészek és sokan mások.

Április 27. és május 1. között Látványtér 2012 – kiállítás a Pécsi Galéria kiállítóterében a legutóbbi hét év legjobb, 
legizgalmasabb színházi díszleteiből, jelmezeiből és látványterveiből kínál élményt.

A Rózsaszín Zsolnay Kiállítás - Winkler Barnabás gyűjteménye azokat a mindennapi használati tárgyakat: mutatja be, melyek Zsolnay Vilmos pink-kísérleteinek nyomán születtek. 

A Zsolnay Aranykora – Gyugyi László gyűjteménye a felújított Sikorski-házban a legszebb Zsolnay kerámiákkal várja a látogatókat.

A Zsolnay Mauzóleum, a Zsolnay-család nyughelye a Zsolnay-gyár melletti dombon eredeti pompájában, megújulva várja mindazokat, akik az eozin titkát keresik. 

Az I. Zsolnay Fesztivál programjairól bővebben a www.zsolnayfesztival.hu és facebook.com/zsolnaynegyed oldalakon olvashatnak. 

Címkék