Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma péntek van, 2019. július 19. Az év 200. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 737656. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Kórházak, rendelők: a centralizált irányítás torz ellátási struktúrához vezetett

Kórházak, rendelők: a centralizált irányítás torz ellátási struktúrához vezetett
Infovilág

A szervezetek többségének vezetője kórházi főigazgató, az államosított kórházak főigazgatói és gazdasági igazgatói állásait megpályáztatják. Ez még akkor is önmérsékletre intő tény, ha a tulajdonosi jogokat gyakorló GYEMSZI részéről a pályázati kiírás elég ügyetlenül sikerült. Az egészségügyben dolgozók, s az általuk ellátottak – a betegek – helyzete napról napra romlik. Csak címszavakban felsorolva a közeli múlt problémáit:

– Ma már minden szakma hiányszakma az ország valamely térségében. Ez alól az úgynevezett „divatszakmák” sem kivételek.

–  A nagytérségi ellátási rendszer létrejöttével nő a betegutak hossza, a betegszállító cégek pedig sorra mennek tönkre az elégtelen finanszírozottság miatt. Ki szállítja majd a betegeket?

– Többlet pénzért a betegek előbbre juthatnak a várólistákon, amelyek tényszerű ismerete ma még hiányzik, hiszen csak az őszre tervezik az országos várólista „létrehozását”. A várólistán ily módon történő előbbre jutás etikai abszurditás.

– 24 milliárd forint hiányzik az eddig államosított kórházak legsürgősebb felújításához. Az eddig tulajdonos önkormányzatok már nem támogatják a volt intézményeiket, s természetesen működési támogatást sem adnak nekik. Az állami költségvetésben pedig nem látható erre forrás.

– Az államkincstár nincs berendezkedve az egészségügyi intézmények pénzforgalmának lebonyolítására. A beszállító cégek számláit lassan, hosszadalmasan egyenlítik ki.

– A milliárdos megtakarítás a kórházi rendszerben egyelőre álom: a tulajdonosi jogokat gyakorló még a vezetői pályázatokat sem képes pontosan kiírni, nemhogy a központosított beszerzéseket. Az átalakítás pedig nagyon sok pénzbe kerül.

– A gyógyszerkasszával kapcsolatos folyamatos átalakítások veszélyeztetik a gyógyszer-ellátás rendszerét, ezen belül a gyógyszertárak létét. 

– Az egészségügyben dolgozók azon köre, aki részesül belőle – a háziorvosok, házi gyermekorvosok és az alapellátásban dolgozó fogorvosok kimaradtak – csak augusztusban jut hozzá a béremeléshez, miközben a béremelés forrásai meglehetősen bizonytalanok; az úgynevezett „chips-adó” összege egyelőre ismeretlen. Az egészségügy átalakításából nem származott eddig semmi megtakarítás. Az egyetlen biztos bevételi forrást, a baleseti adót pedig nem erre szánják.

–  Az egészségügyi járulék adóvá változtatásával az ágazatban esetlegesen keletkező pénzmaradványt a jövőben már nem kötelező – mint eddig – az egészségügyben felhasználni, a költségvetés bárhová átcsoportosíthatja: az intézmények az ún. „kasszasöprésből” származó pénzhez már biztosan nem számíthatnak, hogy csökkenthessék adósságaikat.

A Szövetség az Egészségügyért – Magyar Kórházak és Rendelőintézetek Szövetségének véleménye szerint: „a centralizált irányítás több szempontból (korábban is) csődöt mondott, és torz ellátási struktúra kialakulásához vezetett.” A szövetség véleménye valójában idézet az egészségügy megmentését célzó Semmelweis-terv 2010. októberi vitairatából. 

Címkék