Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma vasárnap van, 2019. augusztus 25. Az év 237. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 737693. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Folytatódott a bankbetéti kamatok csökkenése

Folytatódott a bankbetéti kamatok csökkenése
Infovilág

A csökkentési hullám formálhatja a lakosság betétlekötési szokásait is, hiszen csökkenő kamatkörnyezetben előnyösebbek lehetnek a hosszú távú lekötések. A legjobb feltételek teljesítéséhez kötött forint alapú betéti lehetőség egy évre 7,61 százalékos kamatot kínál, a mindenki számára feltétel nélkül elérhető legmagasabb kamatszint 7,5 százalék – az országos fiókhálózattal rendelkező bankok között. A reálkamatok tekintetében Magyarország továbbra is az európai élmezőnyben van, a Bankmonitor.hu szerint mindössze Bulgária és Lengyelország kínál magasabb szintet. 

A jegybanki alapkamat alakulása 2006. júniustól:

Az MNB ismételt, immáron negyedik egymást követő alapkamat-vágása újfent érezhető csökkenést hozott a bankbetétek piacán – állapítja meg a Bankmonitor.hu legfrissebb elemzése. A november 28-án életbe lépett változás az előzőkhöz hasonlóan 25 bázispontos csökkenést hozott az irányadó rátában, ami átlagosan ugyanilyen mértékű csökkenést eredményezett a bankbetéti kamatoknál.

Érdekesség, hogy az általános betéti kamatszint csökkenése ellenére sok kiemelkedő kamatajánlat mértéke nem esett vissza. „Ennek oka abban keresendő, hogy a legmagasabb bankbetéti ajánlatok legtöbbször új ügyfelek megszerzésére irányulnak, így ezek a kamatok nem feltétlenül követik le az irányadó ráta változását” – magyarázza Bonda Balázs, a Bankmonitor.hu elemzője. A bankbetéti kamatok változásai jellemzően a hatályba lépést követően, illetve a hónapforduló beálltával léptek életbe. Érdemes hozzátenni: a jegybanki alapkamat közvetetten és közvetlenül is hatással van a betéti kamatokra. Egyrészről több bankbetét kamata a jegybanki irányadó rátához kötött, így annak változásait „automatikusan” követi. A közvetett hatást az általános kamatcsökkentésen keresztül lehet érzékelni, amely szorosan követte eddig mind a négy kamatdöntő ülést.

„A magyar kamatkörnyezet mindezen változások ellenére továbbra is magasnak számít a nyugat-európai kamatokkal szemben, az utóbbi három hónap alatt azonban valóban látványos esést lehetett megfigyelni a reálkamat-értékekben” – véli Bonda. Az MNB összesen 100 bázispontos alapkamat-csökkentése mellett ebben a másik fontos tényező az inflációs előrejelzések* negatív irányú változása volt. Jelenleg a becslés szerint 5,1 százalékos inflációra számíthatunk a következő egy évben (az augusztusi előrejelzés szerint ez 3,3 százalék volt). A reálkamatok így számszerűsítve megfeleződtek a szeptemberi értékekhez mérten a legjobb betéti ajánlatot tekintve egy évre és ötszázezer forintra, hiszen míg szeptember elején 5,64 százalékos reálkamatra számíthattunk, jelenleg ugyanez az ajánlat 2,39 százalék.

A Bankmonitor.hu friss összesítése szerint az egyéves forint lekötések közt az aktív bankkapcsolatot feltételül szabó Erste Bank „Tartós forint” aktív betétje vezeti a listát 7,61 százalékos kamattal. A forintbetétek közt a legmagasabb feltétel nélkül elérhető betét az Volksbank „1 éves tartós lekötött betétje”, ez 7,5 százalékot ígér egy éves lekötésre. Az előbbi feltételes betétre a reálkamat az MNB inflációs becslése* alapján 2,39 százalék, az utóbbi feltétel nélküli betétekre 2,28 százalék.

Az euróban denominált bankbetétek közt a legmagasabb kamatot szintén az Erste Bank kínálja 4,31 százalékos ajánlatával. Előbbi betétfeltételekhez köti a magas kamatot; a legmagasabb feltétel nélküli eurólekötést a Sopron Bank kínálja „flexi-plusz euró” betétjével, ez a betét 3,84 százalékot fizet. Az euróban realizálható hozamfeltételek teljesítése mellett 2,47 százalék, a feltétel nélküli lekötésnél 2 százalék**.

* A Magyar Nemzeti Bank minden negyedévben közzéteszi inflációs előrejelzését, mely alapján megbecsülhető a lekötési lehetőségek reálhozama.

** Az euróban denominált bankbetéti reálhozamok számításához az Európai Központi Bank euróra vonatkozó inflációs előrejelzése ad lehetőséget

A bankmonitor.hu friss elemzései alapján a bankbetéti reálkamatokat tekintve, Magyarország továbbra is az európai élmezőny tagja. A betétlekötések szempontjából kulcsfontosságú érték hazánkban a kamatadóval is csökkentve 1,24%, vagyis pénzünk vásárlóereje a lekötés lejártakor ténylegesen ennyivel lesz nagyobb. Az összehasonlított országok közt mindössze Bulgária és Lengyelország mutat erősebb reálkamat-értékeket. Előbbi 2,47%-os, az utóbbi 1,78%-os növekedést kínál a lekötött pénzre a vásárlóerőt tekintve.

 * A táblázat egy évre előremutató inflációs prognózissal számol.

A Bankmonitor.hu azzal a céllal jött létre 2012-ben, hogy a hazai piacon elérhető pénzügyi termékeket közérthető formában és objektív módon hasonlítsa össze a lakosság számára. A társaság meggyőződése, hogy ezzel nem csak a tudatos és megalapozott pénzügyi döntéseket segíti, hanem kézzelfogható módon hozzájárul a hazai lakosság pénzügyi tudatosságának fejlesztéséhez. Összehasonlító információinak alapját a Bankmonitor.hu saját, a kereskedelmi bankoktól független adatbázis-építési és -elemzési tevékenysége szolgáltatja. A Bankmonitor.hu 100 százalékban magyar magánszemélyek tulajdonában álló vállalkozás.

Címkék