Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma vasárnap van, 2019. augusztus 25. Az év 237. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 737693. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Takarékosan, energiatudatosan – díj hazai gyártóknak

Takarékosan, energiatudatosan – díj hazai gyártóknak
Infovilág

„Slágertéma” napjainkban az energiatakarékosság, s nem csupán a magas rezsiköltségek miatt, hanem mert egyre többen ismerik föl a környezetkímélés szempontjait. Ha ugyanis kevesebb villamosenergiát használunk föl, tisztább a levegő is, kevesebb szén vagy olaj kell az erőművekhez.

Egy-egy átlagos magyar család évente akár negyvenezer forintot is megtakaríthat, ha energiatakarékos, korszerű gépekkel szereli föl háztartását. Nem szólva arról, hogy ha a példát sokan követnék, az így megspórolt energiával akár hosszú évekre megoldható lenne több hazai nagyváros közvilágítása.

Sajnos, Magyarországon még nem beszélhetünk a környezettudatos szemlélet elterjedtségéről, hiszen a tartós fogyasztási cikkek beszerzésekor csak sokadik szempont az energiafogyasztás. Általában legelőször az árcédulát nézzük meg, aztán következnek csak az esztétikai szempontok, majd a műszaki paraméterek. Ez utóbbiak már a fogyasztáshoz is támpontot adnak. Ugyanakkor sok családnál a hűtőszekrényen kívül hűtőládát is tartanak, és a tévékészüléket is hosszú órákra bekapcsolják.

Winkler János.Minderről Winkler János, az E.ON Hungária Zrt. igazgatósági tagja beszélt a cég által meghirdetett energiatakarékossági pályázat értékelésén. A karácsonyi vásár idején ugyancsak időszerű ráirányítani a figyelmet a témára, hiszen érdemes olyan termékeket beszerezni, amelyek nem csupán a pénztárcánkat kímélik meg, hanem megfelelnek a környezetvédelem szempontjainak is. „Az E.ON ezért versenyezteti a gyártókat immár harmadik éve, és arra ösztönzi őket, hogy minél energiatakarékosabb termékeket állítsanak elő. A lakosság is profitál ebből, mert egy-egy jól megválasztott háztartási eszközzel akár több tízezer forintot is megsprórolhat” – hangsúlyozta Winkler. A mosogatógépekkel és a porszívókkal átlagosan öt-ötezer, a 3D-s tévével pedig 3-4 ezer forint takarítható meg évente egy átlagos energiaigényű készülékhez képest.


A megmérettetésen bármely háztartási készülékgyártó ingyen részt vehetett. Az energiafogyasztási vizsgálatot a TÜV Rheinland Intercert Kft. szakértői végezték.
Felmérések szerint egy átlagos magyar háztartás évente körülbelül 2200 kWó energiát fogyaszt. Ha ezt az értéket a 3,8 millió háztartásban csak 100 kWó-val sikerül csökkenteni, az országos szinten 380 GWó megtakarítás lenne.

Az „E.ON Energiatakarékossági Díj, 2012” nyertesei:

Címkék