Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma hétfő van, 2019. július 15. Az év 196. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 737652. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

A 4G még el sem terjedt igazán, máris küszöbön az 5G – késik a a frekvenciapályázat kiírása

A 4G még el sem terjedt igazán, máris küszöbön az 5G – késik a a frekvenciapályázat kiírása
Infovilág

Neelie Kroes, az Európai Unió digitális ügyekért felelős biztosa a barcelonai a mobil-világkongresszuson a technológiai fejlődés fontosságáról beszélt. Az unió már több mint 700 millió eurót különített el az 5G-hálózatok fejlesztésére, Dél-Korea pedig még ennél is többel, jó egymilliárd euróval járul hozzá az innovációhoz, miközben a 4G-technológia kibontakoztatása az igazán aktuális teendő.

A 4G technológiáról

A 4G rövidítés a negyedik generációs, vezeték nélküli szolgáltatásokra használatos. A jelenleg elterjedtebb 3G-s hálózatok 0,5–1,5 Mb/mp  átlagos letöltési sebességet képesek elérni, a 4G ennek többszörösére is alkalmas. Általánosan 2–12 Mb/mp közötti átlagos letöltési sebességgel lehet számolni, a technológiában azonban ennél sokkal több potenciál rejlik, ami a későbbiekben akár 50-100 Mb/mp sebességet is elérhet. A nagy adatátviteli sebességet nyújtó hálózatot csak a technológia használatát támogató okostelefonokkal és táblagépekkel lehet igénybe venni. Bár a 4G drágább a többi elérhető szolgáltatásnál, ajánlott olyan fogyasztók számára, akik folyamatosan használnak továbbfejlesztett multimédiás szolgáltatásokat (pl. HD minőségű streamelt videókat játszanak le), vagy az üzleti szférában dolgozók számára, akik könnyen és biztonságosan szeretnének nagy felbontású videó-konferencián részt venni. Mivel – mindenekelőtt az ára miatt –sokan nem tudnák kihasználni lehetőségeit, a 4G valószínűleg nem fogja egyhamar kiszorítani a 3G, illetve a 2G technológiát.

Hazánkban 2012 januárjától elérhető a 4G-technológia; jelenleg két mobilszolgáltató kínálja jó száz helységben. A Magyar Telekom jövőre a mostaninak kétszeresére – 80 százalékos lefedettségre – tett ígéretet, és a Telenor is hasonló arányban kívánja bővíteni elérhetőségi körét.

Solt Ádám, az internetet.hu távközlési szakértője szerint a frekvenciapályázat kiírásának elhúzódása egyelőre nem teszi lehetővé az ugrásszerű, csupán a fokozatos növekedést, így egyelőre nem beszélhetünk sem a mobilinternet árának csökkenéséről, sem a sebességének növekedéséről.

„Hazánkban a digitális átállás következtében felszabadult 800 MHz-es frekvenciasáv kiemelten fontos lesz a negyedik generációs mobiltechnológiát használó szélessávú hálózatok számára, ugyanis az analóg televíziózáshoz használt tévé-adótornyokat jól fölhasználhatják a szolgáltatók a terjeszkedésben” – magyarázza Solt Ádám.

Két évvel ezelőtt harmincnál kevesebb, tavaly már csaknem 80 ország használt 4G-technológiát. A legnagyobb 4G-lefedettségűek a fejlett ázsiai országok: Dél-Korea (50%), Szingapúr és Japán (20-20%), továbbá az USA (jó 20%) és Ausztrália (kb. 17%). A szakértő szerint az egész világot tekintve háromszázalékosnak mondható az átlagos lefedettség, ami egyelőre rendkívül kicsi. Azt viszont nem szabad elfelejteni, hogy a technológia alig néhány éves, a hálózat kiépítését pedig nehezebb megoldani a kevésbé fejlett régiókban.

„Az arány évente kb. 3-4 százalékkal is növekedhet, így az évtized végére elérhető az akár 24 százalékos lefedettség; az USA esetében ez az arány addigra már 75 százalék is lehet. Hat év elég hosszú idő ahhoz, hogy megjelenjenek a nemrég bejelentett 5G-s technológia fejlesztésének első eredményei” – magyarázza Solt Ádám.

 

 

 

Címkék