Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma péntek van, 2019. július 19. Az év 200. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 737656. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Budapesti könyvfesztivál: kiemelkedően gazdag programsokaság várja a vendégeket

Budapesti könyvfesztivál: kiemelkedően gazdag programsokaság várja a vendégeket
Infovilág

Ennek ellenére nem maradt diplomata nélkül a mai könyvfesztivál-beharangozó rendezvény, ugyanis jelenlétével megtisztelte a sajtóeseményt Őexcellenciája Şakir Fakılı, a Török Köztársaság magyarországi rendkívüli és meghatalmazott nagykövete. Az ok: a XXI. budapesti nemzetközi könyvfesztivál díszvendége Törökország.

A diplomáciai misszió vezetője a többi között elmondta, hogy népes íróküldöttség várható hazájából az április 24–27. közötti könyvünnepre. Eljön és író–olvasó-találkozókon is részt vesz Beşir Ayvazoğlu, Elif Shafak, Erhan Afyoncu, Furkan Çalışkan, Gül İrepoğlu, Işık Öğütçü, İskender Pala, Mavisel Yener, Muhsine Helioĝlu Yavuz, Oya Uysal, Solmaz Kamuran, Tarık Demirkan és Yaz Hakki. A vezető diplomata elmondta, hogy a hatalmas török standon pódiumbeszélgetéseket tartanak, az Országos Széchényi Könyvtárban pedig corvina-kiállítást rendeznek. A kódexek között megtekinthető majd a Mátyás király könyvtárából hadizsákmányként elvitt néhány példány abból jó néhány százból, amit Szulejmán szultán a mohácsi csata után Budáról Konstantinápolyba szállíttatott.

Şakir Fakılı a többi között azt is elmondta, hogy az olvasás a reneszánszát éli hazájában: a nagy átlagot tekintve egy török évente hét könyvet olvas el. Törökország tisztelettel övezett vendég a nagy nemzetközi könyves rendezvényeken, Majna-Frankfurtban, Genfben, Londonban. Bár csak néhány hónapja vette át hazája budapesti missziójának vezetését, máris nagy érdeklődéssel tanulmányozza a magyar irodalmat; most éppen Déry Tibor egyik könyvét olvassa.

Hagyományosan nem csupán egy-egy ország, hanem egy-egy nemzetközileg (el)ismert író is díszvendége a budapesti könyvfesztiválnak. Az idén a finn Sofi Oksanen írónő, aki 2003-ban a Sztálin tehenei című könyvével robbant be a kortárs északi irodalomba. Hatalmas szenzációt keltett, súlyos társadalmi és lelki terhekre, politikai és szociális bűnökre mutatott rá. Ezt követően 2005-ben jelent meg a Baby Jane, majd 2008-ban az Oksanennek világhírt hozó Tisztogatás. Miként a budapesti nemzetközi könyvfesztivál portáljáról tudható, napjaink egyik legnépszerűbb északi szerzője 1977-ben a finnországi Jyväskyläban született – észt anyától, finn apától. Az észt és a finn gyökerek óriási teherként nehezedtek gyermek- és kamaszkorára. Műveiben azóta is erőteljesen jelen vannak Finnország, az egykori Szovjetunió és az elnyomás alatt fuldokló Észtország történelme, illetve a női lét, a nők ellen irányuló erőszak kérdései. Oksanen legfrissebb műve, a Kun kyyhkyset katosiva (Amikor a galambok eltűnnek) az idén jelenik meg a Scolar Kiadónál a könyvfesztiválra; ez már a negyedik, magyarul megjelenő könyve.

Fiatalsága ellenére az kiemelkedően tehetséges írónőt díjak, elismerések sokaságával halmozták el. Legutóbb, tavaly a Svéd Akadémia Észak-díjával tüntették ki. Kimagasló irodalmi tevékenységéért – ez már jó ideje tudható – a könyvfesztivál első napján, Tóth Krisztina írónő méltató szavai kíséretében veheti át a Budapest Nagydíjat, a külföldi alkotónak adható legrangosabb magyar irodalmi kitüntetést.

Ha már két fiatal író is említtetett, Sofi Oksanen és Tóth Krisztina, ide kívánkozik, hogy megtartják az Európai Unió által is támogatott „európai elsőkönyvesek fesztiválját”. Budapestre várják földrészünk legtehetségesebb prózaíróit.

A budapesti nemzetközi könyvfesztivál csaknem négyszáz programjára 33 országból 64 rangos alkotót, továbbá 446 magyar írót vár – jelentette be még ZentaiPéter László, a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése (MKKE) és a fesztivál igazgatója. Emlékeztetett arra is, hogy 2014 az évfordulók esztendeje is: 100 éve tört ki az első világháború, 70 éve kezdődött a magyar holokauszt, 25 évvel ezelőtt történt meg a magyar–izraeli diplomáciai kapcsolatok újrafelvétele, és ugyancsak 25 évvel ezelőtt bontották le az Európa két felét elválasztó vasfüggönyt, 20 évvel ezelőtt rendezték meg először ezt a könyvfesztivált, 10 évvel ezelőtt lett hazánk az Európai Unió tagja...

A fesztivál igazgatója külön hangoztatta: „Az idei könyvfesztivál kiemelkedő jelentőségű eseményének tekintjük, hogy emlékstand állításával, számos programmal emlékezünk a holokauszt 70. évfordulójára. Kiállítjuk a vészkorszakról szóló, magyarul megjelent régi, valamint a múlt években, s természetesen a mostani jubileumra kiadott holokauszt-témájú könyveket éppúgy, mint az izraeli Jad Vasem Múzeum vonatkozó könyvanyagát. Az emlékstand egy különleges tárlatnak is helyet ad, dokumentumokkal, fényképekkel, könyvekkel idézzük meg az Országos Magyar Izraelita Közművelődési Egyesület (OMIKE) hősies ember- és értékmentő tevékenységét a magyarországi vészkorszak idején…”

Eljött a beharangozó sajtótájékoztatóra dr. Bendzsel Miklós, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának elnöke. Elmondta: az idei fesztivál egyik kiemelt szakmai eseménye lesz az általa vezetett hivatal és a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület közös, felvilágosító kampánya, különös tekintettel a tömeges digitalizálás jogi és piaci problémáira, a modern könyvkiadás szerzői jogvédelmére, az illegális letöltés elterjedése okozta károkra. Nagy kérdés, hogy képes-e a szerzői jog felvenni a küzdelmet a szaporodó illegális letöltésekkel, kalózkiadásokkal.

Folytatják a budapesti nemzetközi könyvfesztivál szép hagyományát, a születésnapi irodalmi szalont. Az idén köszöntik a 95 esztendős Borbándi Gyulát (aki sajnos, személyesen nem tud jelen lenni a rendezvényen), a 90 éves Méray Tibort, a 85 éves Kányádi Sándort, Pomogáts Bélát (80), Bányai Jánost (75), Bart Istvánt (70), Zalán Tibort (60) és a „legifjabb” ünnepeltet, a mindössze 50 éves Böszörményi Gyulát.

Címkék