Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma hétfő van, 2019. július 15. Az év 196. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 737652. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

A pénzváltó: politikai krimi a budapesti könyvfesztiválon

A pénzváltó: politikai krimi a budapesti könyvfesztiválon
Infovilág

Az eredetileg vegyész képzettségű William G. Winklernek sosem volt köze a titkosszolgálatok munkájához, a téma azonban mindig is foglalkoztatta. Érdeklődésének homlokterében egész életében az a könyörtelenségig durva háború állt, amit a titkosszolgálatok vívnak egymással.

A pénzváltó című regénye voltaképpen napjainkban játszódik: a történet egy Moszad-akcióról szól, amelynek célja, hogy elhárítsák a mind fenyegetőbb és mind nagyobb pusztítást valószínűsítő palesztin rakétatámadásokat. A főszereplő Moszad-ügynök

(Avram Meir) kénytelen félbeszakítani nyári vakációzását, hogy mielőbb hozzálásson egy különítmény megszervezéséhez. Meg kell akadályoznia, hogy a Hamász rakétákat szerezhessen be. Különítményének likvidálnia kell a szervezet főpénztárnokát, akinek évtizedeken át sikerült megőriznie inkognitóját.

William G. Winkler könyveinek lelkes olvasói nemcsak a fordulatos kalandokra, izgalmakra fogékonyak, hanem mindent meg akarnak tudni a napjainkat „felügyelő” titkos szervezetekről is. Ezek alkalmazottjai, a titkosszolgák kapják feladatul, hogy felkutassák és ártalmatlanítsák a terrorszervezeteket és egyéb bűnszövetkezeteket, bérgyilkosokat, merénylőket. A szerző a legfrissebb világeseményeket követi nyomon, méghozzá meghökkentő hitelességgel.

Winkler többnyire valós eseményekből indul ki, ám a történeteket kiegészíti, kerekké formálja őket. Aki járatos a közel-keleti válságban, tudja, hogy ez a könyv nagyon is aktuális és kényes kérdést feszeget. Kik, hogyan és milyen úton szerzik be a Gázai övezetből és Libanonból Izraelre kilőtt rakétákat? Hogyan próbálja megakadályozni a Moszad a rakéta-utánpótlást?  

A regény alapötletéül egy négy évvel ezelőtti esemény szolgált, amikor két izraeli kémrepülőgép közelítette meg a budapesti repülőteret. Első ránézésre két civil küllemű izraeli felderítőgép volt. Az izraeli légi- és űrerők (IASF) két gépe kétszer megközelítette a leszállópályáját Vecsés irányából, majd leszállás nélkül távozott.

„ Az az elvem – vallotta alkotói felfogásáról Winkler –, hogy az irodalomhoz nem egy, hanem két közreműködő szükséges. Az egyik természetesen maga az író, aki megírja a művet, de bizonyos dolgokat nyitva hagy benne, hogy a másik fél is használhassa a fantáziáját. A másik közreműködő pedig az olvasó, aki saját tapasztalatai, hangulata, érzelmei alapján kiegészíti az olvasmányt.”

William G. Winkler nem igazán mérlegeli, hogy a közel-keleti pokolban melyik fél a könyörtelenebb, de egy mérnök precizitásával számol be a térségben évtizedek óta dühöngő titkos háború részleteiről.

A havala, melyhez A pénzváltó szereplői is többször folyamodnak, egy igen népszerű pénzátutalási forma az arab világban, amelynek lényege a középkor óta működő iszlám hagyomány. A tranzakció szóban történik, s az alapja az adott szó, a bizalom. Például valaki elmegy egy havala brókerhez egy közel-keleti kis faluban, és megbízza, hogy továbbítson ezer dollárt a Németországban élő testvérének. Odaadja a jutalékkal megemelt összeget. A bróker pedig telefonál egy hamburgi kollégájának, aki „leszállítja” a pénzt a kedvezményezettnek. Az egésznek nincs nyoma, persze mindez egy olyan kulturális közegben, ahol a lopásért nem ritkán kézlevágás a büntetés.

Winkler politikai krimijei megismertetnek a radikális terrorszervezetek működésének rejtett világával, hétköznapjaival. Az alvó ügynökökkel, akik akár a világ ötven-hatvan országában is jelen lehetnek. A al-Káida például a szélsőséges iszlamista ideológia alapján áll, s célja elsősorban az Egyesült Államok, de általában véve is a nyugati világ és Izrael, valamint a nyugatbarát iszlám országok meggyengítése, illetve megsemmisítése.

Bokor Pál ügyvezető tájékoztatása szerint az Atlantic Press Kiadó a sorozat első kötete után további három könyv megjelentetését tervezi – még ez évben ugyanettől a szerzőtől. A következő könyv, A 210-es izotóp témája a hírhedt londoni polóniumos gyilkosság, melynek áldozata a szovjet KGB utódszervezetének egy magas rangú tisztje volt, akit polóniumos teával gyilkoltak meg a brit fővárosban.

 

„A három ügynök minden biztonsági előírást betartott. Hamis útlevelekkel Josszi Amszterdamon keresztül, Evra Bécsből és Golda Athénból repült Bejrútba. Evra és Golda azonos szállodában szálltak meg, de különböző időpontokban érkeztek, Josszi egy másik, közeli szállodában vett ki szobát. Minden a terv szerint folyt: Josszi átvette a pénzt, kifizette Michel Frangieh-nak, a Credit Agricole bejrúti főnökének a tízszázalékos jutalékot, Evra és Golda pedig megkezdte a bankár állandó megfigyelését. Josszi is Bejrútban maradt, az utasításnak megfelelően Evráék hátvédje volt. Nála volt a központtal való kommunikációra szolgáló, lehallgatásbiztos mobiltelefon is.”

Címkék