Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma kedd van, 2019. július 23. Az év 204. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 737660. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Virtuális arany: frekvenciapályázat szélessávú szolgáltatásokhoz

Virtuális arany: frekvenciapályázat szélessávú szolgáltatásokhoz
Infovilág

A hatóság célja a szélessávra alkalmas és nem használt frekvenciák értékesítésével a gazdasági verseny erősítése, és a szélessávú hálózatok kiépítésének gyorsítása. A jövőben tovább növekednek hazánkban a szélessávval ellátott területek, nagyobb lesz az elérhető le- és feltöltési sebesség is, így bárki az információs társadalom aktív részesévé válhat. 

A magyar gazdaság számára hosszú távon fontos, hogy a szélessávú mobilszolgáltatás lehetőség szerint az ország szinte teljes területén bárki számára elérhetővé váljék. Azon túl, hogy ez nem csak az előfizetők és a szolgáltatók érdeke, a frekvenciahasználat aktivitása egy ország gazdasági mutatója is egyben. Minél nagyobb a területi lefedettség és gyorsabb az adatforgalom, annál inkább biztosított a gazdaság digitális vérkeringése.

A nyertesek a frekvenciákat 2034-ig jogosultak használni. Az egyszeri értékesítési díjminimum 104 milliárd forint. Az értékesítendő használati jog a szolgáltatók számára megfelelően tág teret biztosít az üzleti tervezhetőségre, a hosszú használati idő növeli a befektetési kedvet és csökkenti a befektetői kockázatot. A 800 és 2600 MHz-es sáv új sávként nyílik meg a mobil szolgáltatások számára. A 800 MHz-es sáv a kedvező hullámterjedési viszonyok miatt különösen alkalmas a ritkán lakott területek lefedettsére.

Az NMHH a stratégiai partnerként kezelt hírközlési szolgáltatók részvételével folytatott konzultáció és a beérkezett konstruktív észrevételek feldolgozását követően ma közzétette a 800, a900, az 1800, és a 2600 MHz-es, valamint a 26 GHz-es frekvenciasávok hasznosítására vonatkozó pályázati dokumentációt. A jelentkezéseket június 16-án adhatják be a pályázók; a pályázati dokumentáció anyaga innen letölthető.

 

Címkék