Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma vasárnap van, 2019. augusztus 25. Az év 237. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 737693. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Jövőre 250 forintra drágulhat a dollár, nőhetnek az energiaárak

Jövőre 250 forintra drágulhat a dollár, nőhetnek az energiaárak
Infovilág

A Magyar Nemzeti Bank döntéshozói július végén jelentették be, hogy a csaknem két éve tartó kamatcsökkentési ciklus véget ért. A Matolcsy György jegybankelnök által közzétett előremutatás szerint az alacsony kamatszint legalább másfél évre szól. Ha az infláció alakulása ezt lehetővé teszi, a jegybank az alig 2,1%-ra süllyesztett alapkamatot 2015 végéig mindenképpen a jelenlegi szinten kívánja tartani.

„Az alacsony hazai kamatszint több szempontból is kockázatokat tartogat a forint számára: az orosz–ukrán válság ismételt fellángolása, illetve a konfliktus továbbterjedésével összefüggő aggodalmak állandósuló nyomás alá helyezhetik a régiós devizákat, és a geopolitikai bizonytalanság nyomán a hazai fizetőeszköz folyamatosan gyengülhet. Ráadásul a rekord mélységűre csökkentett alapkamat további spekulánsokat csalhat a piacra, hiszen az alacsonyabb kamatot gyorsabban ellensúlyozza az elérhető árfolyamnyereség” – véli Horváth Zoltán, az Admiral Markets vezető elemzője.

Felfelé mutat a trend az USD/HUF számára (Forrás: admiralmarkets.hu)

A dollár a múlt hónapokban látványosan megerősödött a főbb devizákkal, így az euróval szemben is. A lendület ráadásul tartósnak ígérkezik, hiszen az Egyesült Államok gazdasága a vártnál gyorsabban élénkül, az infláció felfelé kúszik, a tengerentúli foglalkoztatottság pedig összességében továbbra is egyre kedvezőbb képet mutat. Nem véletlen tehát, hogy az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed döntéshozói a – kedvező gazdasági adatsorok folytatódása esetén – a monetáris szigorításon gondolkodnak és annak első lehetséges időpontját mérlegelik.

„Így az egyik oldalon a forint számottevő és állandósuló gyengülése, a másik oldalon pedig a dollár erősödése fenyeget, mindez pedig megduplázza a forintnak a dollárhoz mért árfolyamromlásának az esélyét. Bár az ország legfontosabb kereskedelmi partnereivel az elszámolás euróban történik, mégis, alapvető iparágak és gazdasági területek jövőjét és az ehhez kapcsolódó ipari és lakossági fogyasztást érinti, így például az energiaszámla látványos emelkedését hozhatja a dollárkurzus drasztikus romlása” – összegezte Horváth Zoltán. 

 

 

 

Címkék