Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma szerda van, 2019. június 19. Az év 170. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 737626. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Az internetadó elleni megmozdulások a külföldi sajtó fókuszában – Magyarország az 1930-as évek felé menetel

Az internetadó elleni megmozdulások a külföldi sajtó fókuszában – Magyarország az 1930-as évek felé menetel
Infovilág

Három napon belül már másodszor vonultak fel tízezrek, hogy tiltakozzanak a kormány által jövőre tervezett internet adó ellen –  tudósít a Washington Post/AP. A demonstráció egyben jelezte, hogy a főleg a fiatalabbak körében erősödik az elégedetlenség Orbán Viktor hatalom-központosításával és az állam növekvő szerepével szemben. A kormány 2010 óta bírálatokat kapott az EU-tól, az USA-tól és másoktól a szinte mindenre kiterjedő új szabályok miatt, kezdve a sajtótól, egészen az egyházakig. Legutóbb pedig azt hányták a szemére, hogy független szervezeteket félemlít meg, illetve hogy mélyíteni igyekszik a kapcsolatokat Oroszországgal. A kabinet, amely anélkül terjesztette be az indítványt, hogy megkérdezte volna a szakmát, sőt a saját képviselőit, több magyarázatot is adott elképzelésére. Az illetékes uniós biztos szóvivője rossz ötletnek nevezte az adót.


A Reuters így ír: körülbelül 100 ezren vonultak fel Budapesten, hogy tiltakozzanak az internet-használat megadóztatása és a kormánypolitika ellen, mivel az szerintük aláássa a demokráciát, valamint az jó viszonyt az unióval. Ez volt messze a legnagyobb tüntetés 2010 óta. Az adót a szolgáltatók és az internet-használók antidemokratikusnak tartják. A tömeg – amelyhez, úgy tűnt föl – leginkább jómódú szakemberek csatlakoztak, a közteher visszavonását és Orbán távozását követelte…


Vitára hívták ki Orbán Viktort és ellenzéki mozgalom megalakítását helyezték kilátásba az internetadó elleni megmozdulás részvevői – tudósít a Bloomberg.

„A lendület és a csendes elnyomás napjai Orbán illiberális demokráciájában” címmel Szirtes György arról ír a Financial Times-ban, hogy az utóbbi évek legnagyobb és leggyorsabb reakciója volt az internetadó ellen szervezett tüntetés, amely napok alatt tízezreket vitt az utcára, és ez új jelenség. A szerző, aki gyermekkora óta él Nagy-Britanniában és elismert, angol nyelvű költő, rámutat: a Fidesz a tiltakozás láttán – jó szokásának megfelelően – a jelek szerint megint egy-két lépést visszatáncol.

Ami reggel eszébe jut Orbán Viktornak, azt délutánra már jóvá is hagyja a parlament. Az EU-val is ez a pávatánc ment: két lépés előre, egy vissza. A hatalom a közteherviseléssel indokolta az adót, de a szabadság kérdése sokkal súlyosabb ügy. A kabinet igyekszik ellenőrizni a közvéleményt, nem tartóztat le senkit, vagy hallgattat el bárkit rendeleti úton, hanem pénzügyi eszközökkel fokozatosan megrendszabályoz mindenkit.

A Klubrádiót a csőd szélére sodorták 2011-ben, a küzdelem 3 évig tartott, az adó egyelőre túlélte a csatát.
A nem rokonszenves portálokat és hetilapokat szintén anyagi nyomás alá helyezik. Ha egy kulturális szervezet nem igazodik a „hazafias” vonalhoz, megfosztják forrásaitól, míg azokat gazdagon megjutalmazzák, amelyek a frankót mondják. A külföldi támogatással működő civil csoportokat fenntartással kezelik.

Az orbáni közgazdaságtan, az orbanomics Matolcsy György agyszüleménye. Fő tétele: kövesd az ösztöneidet. Ami ma jó ötlet, és támogatandó a szabadság nevében, azt a jövő héten már sutba dobják, az orbáni szabadság jegyében.

Ami a kormánypárti médiát illeti, nos, azon keresztül minden hétről hétre rózsásabbnak látszik. Nem számít, hogy már 500 ezer ember hagyta el az országot. Hála a szavazókörzetek módosított határainak és a szomszédos államokban élő magyarok voksainak, Orbánt nagy többséggel újjáválasztották.

Közben a szegényebb vidékeken előretör a Jobbik. Az ország visszafelé, a 30-as évek felé menetel. A Fidesz nyelve nem tesz különbséget a tragédia és a komédia között, nem ismeri a jövőt, csak a múltat.


A Neue Zürcher Zeitung elemzése félre sikeredettnek minősíti az internet megadóztatását, amit az Orbán-kormány úgy terjesztett be az országgyűlésben, hogy nem befolyásolták a tiltakozások. Tisztán közgazdasági megközelítésben ki lehet jelenteni, hogy a hatalom arra vet ki adót, amire csak akar…

Magyarországon erősödik az ellenállás az internetadó ellen, amely ellen szokatlanul egyértelműen foglalt állást a brüsszeli Bizottság, mivel Neelie Kroes láthatóan attól fél: az elképzelés utánzókra talál – olvasható a Frankfurter Allgemeine Zeitung-ban...


A német Die Welt ezt a címet adta a tüntetésről szóló tudósításnak: „Tiltakozások Orbán ellen – Tolvajok! Lógni fogtok”; ez utóbbi idézet a demonstrációról, bár a tudósításban az is benne van, hogy a rendezők mérsékletre intették azokat, akik ezt kiabálták. Mindenesetre a magyarok az utcára vonultak, a kormány visszakozik, de az érzelmek már kiáradtak, hatalmas tiltakozóhullám jöhet létre…


„Digitális középkor: Magyarország felháborodik Orbán internetadóján” – ezzel a címmel vezeti be az osztrák Die Presse, hogy erősödik a tiltakozás az adó ellen, amely hivatalosan a költségvetés rendbetételére szolgál, ám amely ismét csak felkeltette Brüsszel rosszallását...

Kommentátorok megjegyzik: az adóval Orbán, az állítólagos ötletgazda, túlfeszítette a húrt. Nem kizárt, hogy az elégedetlenség átmegy a kormánypolitika elutasításába és elsöpörheti a kabinetet.

Orbán putyini módszerekkel némítja el bírálóit. A Christian Science Monitor Budapestről küldött helyzetképe a Népszavánál kezdődik, ahol a főszerkesztő befektetőket és hirdetőket keres kétségbeesetten, hogy ne dőljön be a lap… Orbán megerősítette a kapcsolatokat Moszkvával, ugyanakkor különösen kiéleződött a viszonya az Egyesült Államokkal.
A mai teljes nemzetközi lapszemle itt olvasható, tessék kattintani!

Címkék