Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma szerda van, 2019. június 26. Az év 177. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 737633. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Magyar állampolgárok menedék iránti kérelme: elbírálás 48 óra alatt

Magyar állampolgárok menedék iránti kérelme: elbírálás 48 óra alatt
Infovilág

A múlt hét elején 65 miskolci magyar állampolgár, köztük mintegy 15 gyermek jelentkezett a vallorbe-i regisztrációs és eljárási központban, hogy menedékjogot kérjen. Időközben 30 személy önként visszavonta a menedékkérelmét, miután helyzetére vonatkozólag teljes körű tájékoztatást kapott a svájci hatóságoktól. 16 fő önszántából már elhagyta Svájcot, hogy saját költségén visszatérjen Magyarországra.

Az esélyük arra, hogy menekültjogot kapjanak Svájcban csekély. 2009 óta egyetlen EU-tagország állampolgára sem kapott menekültstátuszt Svájcban. Az Európai Unió tagországait (EU) a Svájci Parlament biztonságos országnak minősítette. Ez azt jelenti, hogy az adott országban az üldöztetés elleni megfelelő állami védelem elviekben biztosított. Az ezekből az államokból érkező menedékkérelmek éppen ezért nyilvánvalóan megalapozatlanok, és nem vezetnek a tartózkodási engedély megszerzéséhez. Természetesen adódhatnak kivételes esetek, éppen ezért írja elő a törvény az egyedi elbírálást.

A svájci menedékjogi törvény intézkedik azon személyek védelméről, akik a származási országukban súlyosan hátrányos helyzetben vannak vagy fizikai épségük és életük van veszélyben. Minden menedékkérelmet egyedileg bírálnak el. A kérelmezőnek hitelt érdemlő módon kell tudnia bemutatnia a menedékkérelem indokait.

Az EU tagországainak állampolgárai szabadon utazhatnak Svájcba, maximum 3 hónapos ott tartózkodásra, megfelelve bizonyos követelményeknek. Nevezetesen, a kint lét költségeinek fedezésére elegendő anyagiakkal kell rendelkezniük. Ha nem ez a helyzet, az illető személy nem kaphat tartózkodási engedélyt, illetve azonnal kiutasíthatják az országból.

Information DFAE, Palais fédéral ouest,

CH-3003 Bern,

telefon: 00 41 58 462 31 53

fax: 00 41 58 464 90 47,

[email protected], www.dfae.admin.ch

 

Kérelem-elbírálás 48 óra alatt

A magyar állampolgárok menedékkérelmét gyorsított eljárásban bírálják el. A gyorsított eljárást – kevesebb, mint 48 óra alatt – a Szövetségi Bevándorlási Hivatal folytatja, a biztonságosnak nyilvánított Nyugat-Balkán országaiból érkező emberek esetében 2012-ben bevezetett eljárásokhoz hasonlóan. A felgyorsított eljárás alatt az ügymenettel kapcsolatos minden garancia, nevezetesen a Svájci Szövetségi Törvényszékhez fordulás lehetősége is biztosított marad. A szokásos minősítési követelmények az irányadóak. Svájc továbbra is garantálja a menedéket kérelmezők számára a méltányos eljárást. A biztonságosnak minősített országokból érkező személyeknek az országukba történő visszatéréshez semmilyen segítség sem adható, a Szövetségi Bevándorlási Hivatal (ODM) az ezekből az országokból érkező menedéket kérelmezőknek nem fizet útiköltség-térítést.

További információk itt: www.dfjp.admin.ch.

Kapcsolat, felvilágosítás: az ODM információs és kommunikációs osztálya, telefon: 00 41 58 465 78 44

Címkék