Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma hétfő van, 2019. július 15. Az év 196. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 737652. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Orbán veszélyes új irányba viszi az országot – magyar oligarchák és a nemzetközi nyersanyag-kereskedelem

Orbán veszélyes új irányba viszi az országot – magyar oligarchák és a nemzetközi nyersanyag-kereskedelem
Infovilág

Kati Marton (foto: vn.com).Az egykor ígéretes demokrácia gyorsan csúszik visszafelé idegengyűlöletbe és tekintélyelvűségbe. Orbán mind nagyobb hatalmat szerez, miközben a lakosság korlátozva érzi a szabadságát. Az egészet különlegessé teszi, hogy Magyarország a NATO és az EU tagja, és nyíltan kihívja mindkettő alapvető értékeit.

Az illiberális állam meghirdetésével a miniszterelnök szembemegy az unióval, jóllehet onnan kapja a közberuházások fedezetének 95%-át. Mostanáig az európai kormányok reakciója visszafogott volt.  Az állam gyakorlatilag ellenőrzi a sajtót, főleg a tévét, ami hozzásegítette a tavaszi választási győzelemhez. Az újságírók nem az életüket féltik, pusztán a megélhetésüket.

Kati Marton rámutat, hogy a ténymegállapító út közben félelmet és öncenzúrát tapasztalt a szakmában. A hatalom az állami hirdetéseken keresztül gyakorol hatalmas befolyást. A rezsim a civil szervezeteket is az ellenállás veszedelmes gócának tekinti. Orbán felvette az általa leginkább csodált politikus, Putyin hetvenkedését. Ő is úgy csinál, mintha nem lenne felelős senkinek.

Jó három millióan szegénységben élnek, az állam mégis nagy stadionokat emeltet, főként, mivel a kormányfő megszállottan szereti ezt a sportágat. Az elnyomatás egyik következménye, hogy félmillióan hagyták el az országot. A külvilág számára Orbán úgy állítja be magát, mintha a bástya lenne a Jobbikkal szemben. De esze ágában sincs szétmorzsolni az antiszemita, romaellenes pártot, valójában javarészt intézményessé tette annak retorikáját.

A zsidóellenesség még nem terjedt el, de sok érintett attól tart, hogy már nem vagyunk messze ettől, tekintve, hogy erősödik a vakbuzgó nacionalizmus és a szabadságjogokkal szembeni türelmetlenség.

Magyarország más állam volt 10 éve, amikor felvették az EU-ba. Az első, tétova lépéseket tette a demokrácia felé. Jelenleg Orbán közvetlenül is szembemegy az unióval: a kérdés az, hogy a piacon, a nyitott határokon és a szabályok tömkelegén túl mit képvisel a szervezet.


Orbán-közelinek nevezi a svájci Tages-Anzeiger oknyomozó riportja azt a céghálózatot, amelyen keresztül magyar oligarchák a legújabban a nemzetközi nyersanyag-kereskedelembe akarnak bekapcsolódni, és amelynek a svájci Zug kantonban van a székhelye. A 38 éves Lakatos Benjámin vezette csoport a 200 ezer eurós kezdő tőkével pár év után már 3,8 milliárd eurós bevételnél tart. A vezér úgy gondolja, hogy Közép-Európában hamarosan átírják a piaci viszonyokat. A szóban forgó vállalkozás a MET (Mol Energy Trade), alapvetően a MOL érdekeltsége, és Magyarországon átláthatatlan szerkezetéről lett híres.

Az Átlátszó kiderítette, hogy a tulajdonosok Orbán Viktorral remek kapcsolatot ápoló oligarchák. Így a szálak elvezetnek pl. Garancsi Istvánig, a Videoton focicsapatának elnökéhez, valamint Nagy Györgyhöz, aki a Wallis egyik alapítója volt, és egy másik cégen át Csányi Sándorhoz kapcsolódik. A nyáron pl. közösen hatalmas vágóhidat építettek.

A MET pedig nemrégiben, közvetítőként Orbán Viktor segédletével tehetett szert 50 milliárdos bevételre egy földgázügyleten.


Lakatos azt állítja, hogy cégének nincs köze a politikához, ám ez a mai Magyarországon nehezen képzelhető el. Orbán Viktor számára az energiagazdaság ellenőrzése különösen fontos. Külföldi cégeket szorítottak ki a piacról, magyar tulajdonrészeiket felvásárolta az állam, amely kész volt e célért adósságokba verni magát. A Wikileaks leleplezése szerint a budapesti amerikai nagykövetség már 2010-ben titkos jelentésben tudatta Washingtonnal, hogy az energiaipar különösen alkalmas a korrupcióra: erős lobbi akadályozza a piac megnyitását, a nagy pártok a konszernek segítségével finanszírozzák magukat.

A szocialisták az MVM-re, a fideszesek a MOL-ra támaszkodtak. Deák András György független szakértő arra a következtetésre jutott, hogy az ágazatban továbbra is „modus vivendi” uralkodik. Vagyis hallgatólagos megállapodás, hogy ki melyik részeket kapja meg.

A Transparency International nemrégiben közzétette, hogy a legfontosabb döntések manapság focimeccsek közben, a VIP-páholyokban születnek meg. Az ellenzék szerint a MET felemelkedése összefüggésben áll az Orbán környezetében tapasztalható hatalom-eltolódással is. A miniszterelnök azt akarja, hogy körülötte senki se tegyen szert túl hatalomra. A MET tulajdonosai láthatólag felszálló ágban vannak.


Az osztrák Der Standard a mostani bécsi fesztivál, a Viennale egyik legfontosabb filmjének nevezi a romagyilkosságokról szóló „Ítélet Magyarországon” című alkotást. Maga a rendező, Hajdú Eszter azt mondja, hogy nálunk a rasszizmus immár nemcsak a szegény, gyengén képzett rétegekre terjed ki, de a hátrányos megkülönböztetés nem csak az egyik magyar probléma.

És igazából a baj a neonácikkal van.

Nem a romáknak kell a tenniük a diszkrimináció ellen, hanem a közösségnek. Ezen túlmenően azonban a romakérdés nem csupán Magyarországon vetődik fel, gyűlölet-bűncselekmények mindenütt vannak. Kelet-Európában pedig sok országban tapasztalható ez a fajta megkülönböztetés. Amúgy pedig a rendezőnő úgy látja, hogy nálunk igen rossz a hangulat, egyre inkább elbúcsúzunk a modern, multikulturális társadalomtól.

A mai teljes nemzetközi sajtószemle itt olvasható, tessék kattintani!

Címkék