Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma vasárnap van, 2019. augusztus 25. Az év 237. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 737693. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Mackófesztivál, medveárnyék észlelés – brummogóknak ingyen

Mackófesztivál, medveárnyék észlelés – brummogóknak ingyen
Infovilág

A hagyomány szerint a medvék ilyenkor jönnek elő barlangjukból, s az alapján, hogy meglátják-e az árnyékukat, vagy sem (tehát napos vagy borult-e az idő), messzemenő következtetéseket lehet levonni a tél hosszát illetően. Bár ma már korszerűbb előrejelzési módok is léteznek, a medvékhez kapcsolódó kedves hagyományt felelevenítve, a Fővárosi Állat- és Növénykertben minden évben megtartják a medveárnyék-észlelést február második napjának délelőttjén. Az idén azért is érdekes az esemény, mert február 2-án Budapesten tartózkodik Angela Merkel német szövetségi kancellár. Hazája fővárosának, Berlinnek a címerállata a medve...

Mától hétfőig változatos programokkal várják a közönséget a Fővárosi Állat- és Növénykertben a VII. mackófesztivál alkalmából. A háromnapos rendezvénysorozat, amelyet 2009 óta minden évben megtartanak, változatos programokat és kedvezményes belépési lehetőséget kínál a városligeti intézményt felkereső látogatóknak. A kedvezmény azokra a 14 évesnél fiatalabbakra vonatkozik, akik a főbejáraton belépéskor brummognak: ők ezen a három napon ingyen látogathatják az állatkertet.

A színes programok egy részének a Varázshegy lesz a helyszíne. Ott játszóház, mézkóstoló, játékos programok és színpadi fellépők várják a közönséget. A „mackószínház” színpadán szombaton 11,30-tól a Fabula Bábszínház zenés bábjátéka, vasárnap 11,30-tól pedig Bolba Éva és a Jazzterlánc „Cammogj, csörögj, csápolj!” című macicsalogató koncertje lesz látható és hallható.

Mindhárom nap 14,30-kor kezdődik a „mackó-show” a Varázshegy központi csarnokában, a Csillagtérben. Ezen az állatbemutató előadáson a mosómedvével, az ormányos medvével és az ugyanezen rokonsági körbe tartozó farksodróval ismerkedhetnek a látogatók. A kispandák etetése 9,30-kor, a szíriai barnamedvékére 10,30-kor kezdődik. Az alapítványi irodánál az állatkerti medvék jelképes örökbefogadására is lehetőség lesz.

A mackófesztiválhoz kapcsolódó programként hétfőn délelőtt 11 órakor medveárnyék észlelés is lesz a szíriai barnamedvék kifutójánál. A népi időjóslás nagy jelentőséget tulajdonít február másodika időjárásának. A hagyomány szerint a medvék ekkor jönnek elő a barlangjukból (bár az állatkertben minden nap előjönnek télen is), s az alapján, hogy meglátják-e az árnyékukat, messzemenő következtetéseket lehet levonni a tél hosszát illetően.

Címkék