Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma hétfő van, 2019. július 15. Az év 196. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 737652. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Támogatás a vidéknek – kórházak, mentőállomások kaptak orvosi eszközöket

Támogatás a vidéknek – kórházak, mentőállomások kaptak orvosi eszközöket
Infovilág

Tavaly tizenegyedik alkalommal tette közzé pályázati felhívását a K&H cégcsoport: így a gyógyvarázs-program a kezdetektől – a karácsonyi felajánlásokkal együtt – mintegy 520 millió forinttal járult hozzá a magyar gyermekegészségügy javításához: 2003 óta összesen 42 intézmény működését sikerült magasabb színvonalra emelni.

Tavaly rendhagyó módon a nagyközönség is beleszólhatott a döntésbe: online lehetett szavazni a támogatás felhasználásáról. Ezt megelőzően a zsűri a pályázók közül kiválasztotta a jelölteket, akikre végül is csaknem hatvanezer szavazat érkezett. A beérkezett voksok összesítése alapján 1,5–1,5 millió forint támogatásban részesült a nagykanizsai Kanizsai Dorottya Kórház és Polgár Mentőállomás, 1–1 millió forint értékben a bajai Szent Rókus Kórház és a berettyóújfalui Gróf Tisza István Kórház vásárolhatott orvosi eszközöket.

A karácsonyi támogatás címén ötmillió forintot különített el a K&H, ezt fejelték meg a banki dolgozók önkéntes felajánlásukkal, vagyis saját céges karácsonyi vacsorájuk költségével támogatták a gyermek-egészségügyet. Így 1,1 millió forint gyűlt össze, amelyből a baktalórántházi és az orosházi mentőállomás vásárolhat mentési eszközöket. A támogatásoknak köszönhetően a K&H mintegy 10–12 ezer gyermek gyorsabb vizsgálatához és ellátásához járul hozzá.

Az ünnepélyes átadón a K&H kommunikációs ügyvezető igazgatója hangsúlyozta: a pénzintézet a korszerű eszközökkel és műszerekkel hozzájárulhat a gyors és pontos diagnosztikához, a hatékony kezeléshez. „A mentősöknek, orvosoknak és ápolóknak nyújtott segítséggel rövidíthető a kis betegek gyógyulási ideje, hogy mielőbb visszatérhessenek otthonaikba, családjuk, barátaik körébe és teljes életet élhessenek” – fejtegette Horváth Magyary Nóra.

A mai sajtóbeszélgetésen szó esett arról is, hogy bár jelenleg nincs fővárosi intézmény a támogatottak között, a döntés a véletlennek köszönhető. Ugyanakkor értelemszerűen a vidék részesül súlyozottabb támogatásban, aminek nagyságrendje mintegy 68 százalék. A hátrányos helyzetű kistérségben élő gyermekek körében gyakoribb a gyermekek rossz egészségügyi állapota. A szülők hátrányos társadalmi-gazdasági helyzete szoros összefüggést mutat a gyermekhalálozásokkal és egészségi problémákkal. A hátrányos helyzetű térségekben tehát kiemelt figyelmet érdemelnek a gyógyító munkát végző intézmények.

Címkék